hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Damla Doğan Damla Doğan

    IŞİD'i kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    28.09.2015 Pazartesi | 16:50Son Güncelleme:

    IŞİD terör örgütü sosyal medyada çok aktif. Onu kendi yöntemiyle, yine sosyal medyadan vuruyor Japonlar. ISISChan isimli anime giderek yayılıyor. Geçen hafta sosyal medyanın en çok konuşulanlarından biri de İngiltere Başbakanı David Cameron'dı. Üniversite yıllarında yaptığı iddia edilen malum hareket Twitter'ı yıktı geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cameron'dan 'domuz'lu intikam

    IŞİDi kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    George Orwell'in ünlü hiciv romanı Hayvanlar Çiftliği'nden bir bölüm... "Dışarıdaki hayvanlar, domuzdan insana, insandan domuza tekrar tekrar bakıyordu. Ama hangisinin domuz, hangisinin insan olduğunu söylemek artık mümkün değildi."

    IŞİDi kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Domuzlu hicivler aslında yıllardır bu roman yüzünden gündemdeydi. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron sayesinde bir anda bambaşka bir yüzü çıktı ortaya. Sosyal medya Cameron'ı konuştu geçen hafta. ABD ve İngiltere'de üniversite kulüpleri meşhurdur. Girmek için ve kendinizi kabul ettirmek için her birinin çeşitli 'ilginç' kuralları vardır. Cameron da o kulüplerle meşhur Oxford Üniversitesi'nden mezun. İddia o ki, Cameron üniversitenin havalı kulüplerinden birine girebilmek için cinsel organını ölü bir domuzun ağzına sokmuş. Arkadaşları da o anı fotoğraflamış. İşin elle tutulur bir yanı yok aslında. İddiayı ortaya atan, Cameron'la ilgili bir biyografi yazan Lord Ashcroft. Cameron'ın Muhafazakar Parti'sinin en büyük destekçilerinden. Mayıs ayındaki seçimlerde partiye 5 milyon Sterlin yani 23 milyon Lira bağış yapmıştı. Karşılığında da bakan olmak istiyordu. Ama bakanlık verilmedi ona. İddiaya kitabında yer vermesinin nedeni olarak da bu gösteriliyor. 'İntikam' deniyor. Üstelik iddiayı 'fotoğrafı gördüğünü söyleyen birinin arkadaşına anlattıklarına' dayandırıyor.

    IŞİDi kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddia ne kadar havada olsa da tüm dünyada büyük gümbürtü koparttı. Şakalar, espriler capsler aldı yürüdü... ABD'de Başkan Nixon'ın istifasına yol açan Watergate skandalına göndermeyle Piggate adı verildi skandala. #piggate hastagiyle 350 bine yakın Tweet atıldı. Cameron'ın soyadı ve domuz eti (ham) kelimelerinin birleşiminden oluşan #hameron hashtagi de yine çok kullanıldı. 

    Cameron'un domuzu (@CameronPig) hesabını kısa sürede 20 bin kişi takip etmeye başladı. Hesaptan "Kitap tekliflerine açığım", "Bu zor dönemde özel hayatıma saygı göstereceğinizi umuyorum" ve Cameron'ın Twitter hesabı mentionlanarak "tek gecelik bir şeydi beni arayıp durma" gibi birbirinden eğlenceli parodi Tweetler atıldı.

    IŞİDi kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk bölümünde benzer bir senaryosu olan İngiliz yapımı Black Mirror dizi geldi haliyle akıllara. Dizinin yaratıcısı Charlie Brooker ise attığı Tweet'le “Lanet olsun. Black Mirror’ın belgesel olduğu ortaya çıktı” diye yazdı. 

    IŞİD'i kendi yöntemiyle vuruyorlar

    IŞİDi kendi yöntemiyle vuruyorlar: Sosyal medyada bu hafta

    Sosyal medyada büyüyen bir diğer fenomen ise #ISISChan. IŞİD'in sosyal medyada artan etkinliğine karşı tepki olarak yaratılan bir anime karakter. "Tanklar yerine kavunlar" sloganı... Bıçaklarınızı kavun kesip yemek için kullanın diyor. Amacı sosyal medyadan etkilenip de IŞİD'e katılanları vazgeçirmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Ocak ayında iki Japon vatandaşı Haruna Yukawa ve Kenji Goto IŞİD tarafından vahşice öldürüldükten sonra başlamıştı kampanya. Japonlar animeler çizip #IŞİD hashtagi ile internete yüklemeye başladı. Daha sonra kampanyaya dönüştü. Tüm dünyanın dikkatini çekti. 8 bin kez bu hashtagle Tweet atıldı. Ancak kampanyaya destek her geçen gün artıyor. 

     




     Bayram esprileriyle gelip geçti

    Gelelim Türkiye'ye... Bizde gündem haliyle Kurban Bayramı'ydı. Yine birbirinden eğlenceli capsler yapıldı bayramla ilgili. Kaçan kurbanlıklar, bayramdan günler önce başlayan trafik çilesi ve tabii ki de bayram ziyaretleri sırasında bitmek bilmeyen sorularla ilgili espriler sosyal medyayı yıktı geçti.





    Cem Yılmaz'ın video sürprizi

    Çeşitli kavramları skeçlerle esprili bir şekilde açıklayan Burcu Bakdur'un "Nedir" videolarına bir yenisi daha eklendi geçen hafta. Üstelik videoda Cem Yılmaz da olunca tıklanma rekoru kırdı.