hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Felç geçirdi 6 ay sonra ayağa kalktı

    29.05.2017 Pazartesi | 15:36Son Güncelleme:

    Üç ay boyunca bilinci kapalı olarak yoğun bakımda kalan 41 yaşındaki erkek hasta, robotik yürüme sistemi ile ayağa kalktı. Prof. Dr. Gül Baltacı, “Trafik kazaları, terör, doğal afetler, yaşlılık nedeni ile rehabilitasyona ihtiyaç giderek artıyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gün aniden yere yığılan Gökhan İnceoğlu, anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçirdi. Hastanın 3 ay yoğun bakımda kaldığını ve sonrasında fizik tedaviye başladıklarını belirten Ankara Güven Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Gül Baltacı, şunları söyledi: “Hasta bize Temmuz 2015’da başvurdu. Üç ay boyunca bilinci kapalı olarak yoğun bakımda kaldı, yoğun bakımdan çıktıktan sonra da ne konuşabiliyor ne de yürüyebiliyordu. 6 ay boyunca çok yoğun robotik rehabilitasyon, aynı zamanda yoğunlaştırılmış nörolojik rehabilitasyon uygulandı.

    Felç geçirdi 6 ay sonra ayağa kalktı

     

    Denge ve koordinasyon merkezi, görme siniri de etkilendiğinden yürümek, sabit bir noktaya bakarak ayakta kalması zordu. Hasta denge, koordinasyon, mobilizasyon ve robotik rehabilitasyonu içeren yoğun nörolojik rehabilitasyon programı ile ayakta durabiliyor, adım atabiliyor, bir objeyi sabitleyebiliyor. 6 ay sonra kontrole gelen hasta denge ve koordinasyonu tam, konuşması düzgün ve yardımsız öz bakım becerileri ve yürüme fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor.’ 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her 5 felçli hastadan biri

    Lokomat yani robotik rehabilitasyonun, 2002 yılından beri robot yardımlı yürüme tedavisi olarak kullanılmaya başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Gül Baltacı, “Tedaviden sonra yardım bağımlı her 5 felçli hastadan biri elektromekanik cihaz ile tedavi edilirse yürüme fonksiyonunu yeniden kazanabilir. Felç, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, serebral palsi, Parkinson hastalığı, Multipl skleroz gibi nörolojik veya bel ağrısı, kalça-diz protez, ön çapraz bağ, menisküs cerrahileri gibi ortopedik nedenlerden dolayı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş hastaların Lokomat yardımıyla bu fonksiyonunu yeniden kazandırmayı veya yürümesini düzeltmeyi hedeflenen bir yöntem.” 

    Bu tedavi ile bacaklardan gelen duyusal uyarılar, görsel algı ile birlikte beynin yeniden organize olmasını sağladığını dile getiren Prof. Dr. Baltacı, beyinde denge ve koordinasyonu sağlayan bölgelerdeki zarar görmüş hücre gruplarının görevlerini yeniden hareketin öğretilmesi üzerine planlanarak başka beyin hücre gruplarının öğrenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

    Baltacı, şunları söyledi: “Lokomat sistemi yatağa bağımlı ve yürüyemeyen hastada kasların yeniden güçlenmesini ve bacaklardaki kan dolaşımının yeniden sağlanmasına yardımcı oluyor. Yeniden yürüme yeteneğini geri kazanan hastanın kemik yapısı güçlenerek kemik erimesi ve buna bağlı oluşabilecek kırık riski de azaltılmış olur. Hastayı erken ayağa kaldırma hareketsizliğe bağlı gelişebilecek yatak yarası, damar tıkanıklığı ve eklemde kısıtlılığı gibi sorunların önlenmesini de sağlar.”