hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Atay Alam Hande Atay Alam

    Obama'nın beyaz erkek kabinesi

    29.03.2013 Cuma | 15:32Son Güncelleme:

    Kasım ayındaki seçimler Amerikan Meclisi'nde kadın ve azınlık sayısının artmasıyla tarihte bir ilke imzasını attı. 113. yasama yılına başlayan Kongre, 20 senatör ve 81 Temsilciler Meclisi kadın üyesiyle rekor kırdı. Bununla da kalmayıp 1 Hindu, 1 Budist, 7 eşcinsel, 31 Latin, 43 siyah ve 12 Asyalı'ya kapısını açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat Başkan Obama'nın ikinci dönem kabinesine baktığımızda apayrı bir tablo görüyoruz. Obama'nın kabinesinin tamamen beyaz erkeklerden oluşmuş bir "boys club" yani erkek kulübü olma ihtimali Washington'daki özellikle kadın politikacı ve gazetecileri çok fazla rahatsız ediyor.

    Yeni dönemde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yerini eski başkan adaylarından Senatör John Kerry'nin alması, yeni Savunma Bakanı'nın ise Senatör Chuck Hagel olması bekleniyor. Hazine Bakanlığı görevine de Beyaz Saray özel kalem müdürü Jack Lew aday gösterildi… Kısacası Amerikan İstihbarat Teşkilatı (CIA) da  dahil olmak üzere Obama'nın sağ kolunu oluşturacak dört isim de beyaz erkek.
     
    Obama'nın 16 kişilik kabinesinde şu anda sadece iki tane kadın var; Sağlık ve İnsani Servisler Bölümü sektereri Kathleen Sebelius ve de İç Güvenlik genel sekreteri Janet Napolitano.
     
    Öyle ki Başkan Obama'ya 2013'de yaptığı ilk basın toplantısında sorulan bir kaç sorudan bir tanesi de bunun üzerineydi… Başkanın cevabı ise daha önce aynı soruyu bir çok kez yanıtlamış olan Beyaz Saray yetkililerinden farklı olmadı. O da "Böyle bir eleştiride bulunmak için bütün kabinenin seçilmesini beklemelisiniz" dedi.

    Aslında bütün bu karmaşa Beyaz Saray'ın kendi yayınladığı bir resimle ortaya çıktı. Aşağıda gördüğünüz oval ofiste çekilen bu resimde Başkan Obama'nın etrafında bir tane bile kadın olmaması ve hepsinin beyaz erkek olması soru işareti yarattı. 

    Obamanın beyaz erkek kabinesi


    Bunun üzerine Beyaz Saray çok geçmeden farklı bir resim yayınladı. Bu sefer Başkan Obama'yı 3 kadın ve 4 erkek çevreliyordu. 

    Obamanın beyaz erkek kabinesi

    Şimdi Obama'nın kabinesi için bundan sonra seçilecek isimler büyük bir merakla bekleniyor. Washington'dakiler bu duruma kıza dursun kamuoyunun beklentisi tahmin edebileceğiniz gibi farklı bir yönde. Amerikan halkı, Obama'nın kabinesindeki erkek kadın, Latin ya da siyah oranını değil, ikinci dönemde ekonominin ne kadar canlanacağını merak ediyor… Ama Washington'ın önde gelen kadınları bu konuda Beyaz Saray'ın peşini bırakmayacağa benziyor.