hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Fırat Hande Fırat

    İlk adım; muhaliflere güvenli bölge

    13.10.2014 Pazartesi | 12:26Son Güncelleme:

    Türkiye’nin koalisyon ile prensipte anlaştığı “Suriyeli muhaliflerin eğitimi” işbirliğinin ayrıntıları, detayları ama asıl amacının ne olduğu merak ediliyor.. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye yaklaşık bir aydır, bu konudaki müzakereleri başta ABD olmak üzere koalisyon ülkeleri ile yürütüyordu. MİT Müsteşarı'nın ABD’deki temasları bu müzakereleri hızlandırdı. Sonuçta, ABD başta olmak üzere koalisyon ülkeleri ile Türkiye arasında Suriyeli muhaliflerin Türkiye tarafından eğitilmesine "eğit – donat" anlaşmasına prensipte karar verildi. Artık teknik görüşmelere geçildi, ABD, İngiltere başta olmak üzere koalisyon ülkeleri temas trafiği yürütülüyor. Teknik görüşmelerin ardından da Türkiye özellikle de Türk Silahlı Kuvvetleri kendi içindeki son çalışmaları yapacak. 

    Eğitim kime, nerde verilecek? 

    Ankara’daki kaynaklar eğitilecek grup olarak "Suriyeli muhalifler" tanımını yapıyor. Yani PYD bu çerçevenin içine sokulmuyor. Eğitimi Türk Silahlı Kuvvetleri verecek. Türkiye’nin en başından beri “muhalifler" konusunda ifade ettiği hassasiyetler çerçevesinde, belirlenecek kişiler ve gruplar Türk Silahlı Kuvvetleri’nce belirlenecek özel merkezlerde eğitilecek. Genelkurmay daha evvel benzer eğitimleri Afganlara ve Libyalılara vermişti. Onların eğitiminde Eğirdir Komando Okulu kullanılmıştı. Şimdi de Eğirdir eğitim için güçlü seçenekler arasında yer alıyor. 

    İlk adım; muhaliflere güvenli bölge
    Fotoğraf: Ümit Bektaş / Reuters

    Peki Suriyeli muhaliflerin eğitimi ile Türkiye ne amaçlıyor? 

    Ana hedef Türkiye’nin kendi sınırlarını koruması ve muhaliflerin savunma alanları oluşturabilmesi. Bu kapsamda, eğitim verilecek kişi ve grupların doğrudan savaşması değil, bulundukları bölgelerde savunma yaparak, o bölgeleri "güvenli" hale getirebilmeleri amaçlanacak. Askeri eğitim de daha çok bu çerçevede verilecek. Türkiye’nin önceliği kendi sınırları, bu kapsamda sınır güvenliğini de Suriye’nin içine çekmeyi amaçlıyor. Yani muhaliflerin savunma hatları oluşturması, özellikle sınırları güvenli hale getirmesi, burada bir anlamda güvenli bölgeler oluşturmaları hedefleniyor. Söz konusu güvenli bölgeler istenilen düzeye getirilirse, kaynaklar kamplardaki mültecilerin de o bölgelere kaydırılabileceklerini belirtiyorlar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye yangına gözü kapalı dalmamakta kararlı

    Şunu söylemek mümkün; bölgesel ve insani birçok hassasiyetin yanında Türkiye’nin önceliğinde en dikkat çekeni kendi sınırları ve kendi güvenliği. Kaynakların anlatımı ile Türkiye’yi gözü kapalı bir biçimde sahaya sürmek isteyen güçlere rağmen, Türkiye yangına gözü kapalı dalmamakta kararlı. Bu çerçevede koalisyonla yürütülen görüşmelerde güvenli bölgenin gerekliliği, uçuşa yasak bölge ilanının gerekliliği hemen her düzeyde anlatılıyor. 

    İncirlik konusundaki pek çok iddiaya ilişkin de Ankara’daki kaynaklar temkinli konuşuyor. Koalisyonla yürütülen müzakerelerde son aşamaya gelinmediğine dikkat çekiliyor, ancak son aşamaya gelinse bile İncirlik konusunda Türkiye’nin başından beri tavrının net olduğu belirtiliyor. Bu tavır insani yardım, lojistik destek olarak söyleniyor. Bir de ilerideki olasılık ve “güvenli bölge" oluşturulması durumunda, bölgeye gelebilecek askeri personelin sevkiyatı olarak açıklanıyor. Bunun dışında başka bir amaçla İncirlik Üssü’nün kullanımının söz konusu olmadığı ifade ediliyor. 
    Son olarak Türkiye içinde “Kobani" üzerinden meydana gelen olaylar… Hükümet de güvenlik güçleri de bu konuda taviz verilmemesi gerektiğinde hemfikir. Bu çerçevede açıklanan ek güvenlik tedbirleri ve yeni yasal çerçevenin en kısa zamanda hayata geçirileceği belirtiliyor.