hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Biri bizi Mars'ta da gözetliyor

    11.06.2014 Çarşamba | 08:50Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz hafta medya dünyasında ilginç bir imza atıldı. Dünyanın bir numaralı televizyon programı ve format üreticilerinden biri olan Endemol'la, Mars'a ilk insanlı yolculuğu gerçekleştirmeyi amaçlayan Mars One projesi bir işbirliği anlaşması imzalandıklarını açıkladı. İşin en ilginç yanı Endemol'un "Big Brother"(Biri Bizi Gözetliyor") gibi radikal yarışma programlarının yaratıcısı olması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında bilimsel bir uzay projesiyle televizyon dünyasının bir araya geldiği ilk ortaklık bu değil. Apollo 11 ekibinin aya ayak basmasından bu yana insanlı uzay yolculukları konusunda en heyecan verici dönem yaşanıyor. NASA'nın insanlı uzay programlarını frenlemesinin ardından özel şirketler ticari uçuşlar için gaza bastı. Tabi bu duruma medya dünyası da seyirci kalamıyor. Finansmanı oldukça zor olan bu yolculuklara gelir sağlamak için medya aracı rolünü üstleniyor.

    Kısaca bir göz atarsak;

    Ekim 2012'de Felix Baumgartner uzayın sınırı olarak tabir ettiğimiz 39bin metre yükseklikten dünyaya bir atlayış gerçekleştirmiş ve ses hızını da aşmayı başararak dünya rekoru kırmıştı. Heyecan verici bu organizasyon Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanından canlı izlenmişti.

    Yine milyonları ekrana kilitleyen bir başka canlı yayını ise bu yıl National Geographic gerçekleştirdi. NASA'nın işbirliğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gerçekleştirilen 2 saatlik özel yayında, bu görev için hazırlanan HD kameralar, ilk kez gerçek zamanlı olarak Dünya'nın uzaydan çekilen muhteşem görüntülerini ekrana taşımıştı. Uzay İstasyonundaki astronotlar da canlı yayına katılarak oradaki yaşamın inceliklerini aktarmışlardı.

    Daha fazla gecikme olmazsa bu yıl sonunda veya en geç 2015 başında ise ticari uzay yolculukları konusunda önemli bir adım atılacak ve yine görkemli bir canlı yayın gerçekleşecek.

    Dünyaca ünlü işadamı Richard Branson'nın sahip olduğu Virgin Galactic şirketinin yıllardır üzerinde çalıştığı ticari uzay gemisi SpaceShipTwo, ilk yolcularını uzaya çıkaracak. 2 saatlik bir yolculuk ve 5 dakikalık bir yerçekimsiz ortam deneyimi için yüzlerce kişi 200.000 dolar üzerinde ödemeler yaptı bile. İşin ilginç yanı ise bu deneyimin ilk yolcularının Richard Branson ve çocukları olacak olması. Ve bu önemli an da NBC tarafından tüm dünyaya canlı yayınlanacak. Bu arada Virgin Galactic ile ticari yarış içine girmiş ve ticari uzay aracı geliştiren daha onlarca şirket olduğunu da unutmayalım.

    Biri bizi Marsta da gözetliyor

    Ama tüm bu projelerden farklı, biraz fantezi gibi duran, sık sık tartışılan bir başka proje ise Hollandalı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından başlatılan Mars One projesi.  Ocak 2011'den beri üzerinde çalışılan bir proje olan Mars One, Mars'a ilk insanlı yolculuğu gerçekleştirmek amacını taşıyor. Ama projenin radikal ve tartışılan yanı, gidecek astronotların bir daha geri dönemeyecek olması.

    Mars'a tek yön bir yolculuk pek çok kişiye rahatsız edici bir fikir gibi gelebilir. Ama projenin Nisan 2013'te yapılan tanıtımının ardından dünyanın dört bir yanından 200binin üzerinde başvuru yapıldı. Yapılan ön seçimle bu sayı önce 1058'e ardından 705'e düşürüldü. Ön elemeyi geçenler arasında 6 Türk de yer alıyor.

    Mars One projesinin yol haritasına bir göz atarsak;

    Proje Mars'a insanlı uçuşun en zor kısmının geri dönüş olduğunu düşünerek yaratılmış. Onun için de Mars'a gidecek astronotların bir daha geri dönmemesi ve orada bir koloni kurması amaçlanıyor.

    2020 - 2025 yılları arasında astronotların yaşam alanlarını kurmaları için gerekli malzemeler insansız uçuşlarla Mars'a ulaştırılacak.

    2025 yılında ilk dört astronotun Mars varması planlanıyor.

    Sonrasında ise her iki senede bir ekibe yeni astronotlar eklenecek. Böylece Mars'taki insan yaşamı giderek büyüyecek.

    Tabii Mars'a yapılacak böyle bir yolculuğun fiziki zorlukları bir yana, astronotlar üzerinde yaratacağı psikolojik sorunlar da tartışılmaya devam ediyor. Ama yoğun eleştirilere rağmen proje son hız devam ediyor ve işte yazının başında da belirttiğim gibi Endemol'la yapılan anlaşma projeyi hem dünyaya daha detaylı duyurmak, hem de finansal destek sağlamak açısından büyük önem taşıyor.

    Endemol'un sahip olduğu Darlow Smithson Productions tarafından yapımı gerçekleştirilecek televizyon projesinde ön elemeyi geçen 705 Mars Yolcusu adayı son 4'e kalıp Mars'a tek yön bilet almaya çalışacak. Adayların seçimi ve yolculuğun zor koşulları için eğitimleri televizyon ekibi tarafından takip edilecek.

    Televizyon projesinin henüz detayları açıklanmadı. Seçim sürecinin tüm detayları ekrana yansıyacak mı? Televizyon programı yolculuğu da kapsayacak mı? Bu kadar hassas ve bilimsel bir projede halka "Mars'a gidecek astronotları sen seç!" deneceğini çok sanmıyorum ama medya dünyası sürprizlerle dolu. Yakın zamanda Mars'tan (aradaki fiziksel uzaklık sebebiyle) biraz gecikmeli de olsa canlı bir televizyon programına şahit olabiliriz.