hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Çevre dostu fütüristik şehirler

    29.03.2015 Pazar | 11:07Son Güncelleme:

    Bazı uzmanlar artan nüfusa ve tükenen doğal kaynaklara en iyi çözümlerden birinin yeni teknolojilerin olanaklarından da yararlanarak çevreye duyarlı sıfırdan yeni ve akıllı şehirler inşa etmekte olduğunu düşünüyor.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'da gelişen teknolojiyle yavaş yavaş "akıllı şehirlere" dönüştürülen pek çok şehir var; Barcelona, Londra, Malmö, Singapur, Kopenhag, Rio bunlardan bazıları. Ama bu dönüşüm çok kolay olmuyor. Ciddi altyapı yatırımları ve maliyet gerektiriyor. Bu dönüşümler yavaş yavaş yaşanırken, dünyada sıfırdan inşa edilen 2 fütüristik akıllı şehir öne çıkıyor;

    Songdo (Güney Kore)

    Başkent Seoul'e 65 km, ülkenin en kalabalık havaalanı Incheon Uluslararası Havaalanı'na 15 dakikalık mesafede inşa edilen Songdo dünyanın ilk "Akıllı Şehir"i olma özelliğini taşıyor. Güney Kore'nin eski Cumhurbaşkanı Li Myong-Bak'ın düşük karbon tüketimi ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için ön ayak olduğu bir proje. 2020 yılından önce tamamen tamamlanması beklenmese de şuanda yaşam başlamış durumda. Songdo 68 katlık Güney Kore'nin en yüksek binasının yanı sıra pek çok ticari üniteler, konutlar, eğitim kurumları, üniversiteler, hastaneler, eğlence merkezlerine ev sahipliği yapacak. Ama buna rağmen şehrin %40'ı yeşil alandan oluşuyor. 2009 yılında açılan dev Central Park bu yeşil alanlardan sadece biri. Güney Kore'nin diğer büyük şehirlerindeki nüfus yoğunluğu ve açık alan sıkıntısı göz önüne alındığında, Songdo nefes almanın mümkün olacağı bir şehir olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre dostu fütüristik şehirler

    Songdo tamamen çevreye duyarlı, doğa dostu olarak inşa edilen bir yerleşim alanı. Tüm binalar LEED sertifikasına sahip olacak. Sensörler aracılığıyla şehrin trafiği, toplu taşıma sistemi, enerji tüketimi, ısıtma, havalandırma tek bir merkezden kontrol ediliyor, binaların güvenliği, acil durumlar yine bu merkez aracılığıyla takip ediliyor. 

    Çevre dostu şehirde elektrikli otomobiller için pek çok şarj istasyonu, bisiklet yolları, kullanılan suyu dönüştürmek için artıma sistemleri bulunuyor. Bana en etkileyici gelen ise yeraltı atık dönüşüm sistemi. Sıfırdan şehir inşa etmenin faydaları da kullanılarak, Songdo'nun sokaklarında hiç bir şekilde çöp arabası görmek mümkün olmayacak. Mutfaklarda bulunan öğütme sistemiyle çöpler her binanın altından tünellerle ortak bir dönüşüm merkezine iletilecek. Burada ayrıştırılacak çöpler, geri dönüştürülecek, gömülecek ya da yakılacak. Sistem tüm kapasiteyle çalışmaya başladığında, bu atıklar dönüştürülerek yeniden enerji bile sağlanabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Songdo şuan daha oldukça boş bir şehir. Şehrin yarıya yakınında yaşam başlamamış. Sıfırdan inşa edilmiş bir şehre insan çekmek de kolay olmayabilir. Ama şehrin konumu, ulaşım ağlarının ortasında olması, Japonya, Çin ve Rusya'ya birkaç saatlik uçuş mesafesi geleceğin ticari merkezlerinden biri olabileceğini gösteriyor. 3'ü uluslararası, 4 üniversite de genç nüfusu bölgeye çekmekte etkili olacaktır. Tamamlanması 40 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen Songdo, dünyanın en pahalı özel gayrimenkul yatırımı olarak da dikkat çekiyor.

    Bu arada ilginç bir not; Songdo'nun şu an kısmen boş bir şehir olması, pek çok film, televizyon programı ve müzik klibinin burada çekilmesine vesile oluyor. Koreli ünlü pop şarkıcısı Psy'ın "Right Now" şarkısının klibinde de arka planda Songdo şehrini görebilirsiniz. 

     

    Masdar City (Birleşik Arap Emirlikleri)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıfırdan yaratılan bir başka “Akıllı Şehir” de, Abu Dabi’nin 17 km dışında inşa edilen Masdar City. Birleşik Arap Emirlikleri zaten sıfırdan şehir inşa etmeye çok uzak bir ülke değil.

    2008 yılında inşaatına başlanan Masdar’ın tamamlanmasının 22 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. 2025 yılına kadar tamamen bitmesi beklenmese ve şu an çok fazla yaşam olmasa da Siemens firması Ortadoğu merkez ofisini buraya taşımış durumda. Ayrıca MIT (Massachusetts Institute of Technology), şehirde Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün açılmasında destek sağlamış.

    Sıfır atık ve yenilenebilir enerji kullanımıyla öne çıkan şehirde sadece elektrikli araçlar kullanılabilecek. Şehrin neredeyse tüm enerjisi güneş panelleriyle sağlanacak. Böylece aynı boyutlarda normal bir şehre göre %80 daha az enerji kullanacak. 

    Çölün ortasında olmasına rağmen, Masdar City’nin özel mimarisi sayesinde sokaklarda 15-20 derecelik bir sıcaklık hissedilecek. Arap mimarisine uygun inşa edilen 45 metrelik rüzgar kulesi sıcak havayı içine çekip, sokaklara doğru serin hava üfleyecek. Böylece bisikletlilere ve yayalara uygun bir şehir yaratılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre dostu fütüristik şehirler

    Ulaşımda ayrıca elektrikli ve sürücüsüz otomobiller kullanılacak.  Abu Dabi’den ulaşım da yine raylı sistemlerle sağlanacak.

    Masdar City’de hiçbir şekilde elektrik düğmeleri ve musluk bataryaları da yer almıyor. Hareket sensörleri sayesinde elektrik ve su tamamen otomatik kontrol edilerek, yüzde 50 oranında tasarruf sağlanıyor.

    Ancak tüm bu yeni “akıllı şehir”ler inşa edilirken, mimarların, şehir planlamacıların, çevrecilerin tartıştığı bir konu var;

    Bu kadar büyük bütçelerle sıfırdan şehirler inşa etmektense, zaten var olan şehirlerin dönüşümü sağlanamaz mı?

    Şu anda en yeni teknolojilerle yaratılan bu şehirlerin teknolojisi de bir gün eski kalmayacak mı?

    Ya siz sıfırdan inşa edilmiş bir şehirde yaşamak ister misiniz?

    Son bir not; CNN TÜRK’ün Para Dedektifi Cem Seymen çevre dostu enerjinin peşinde dünyanın tamamıyla güneş enerjisiyle uçacak ve dünyayı dolaşacak ilk uçağı Solar Impulse 2’yi keşfetmek için Abu Dabi’ye gitti. Burada Masdar City’i de ziyaret etti. Cem Seymen’in yenilenebilir enerjilerin peşindeki bu etkileyici programını bu akşam 21:00’de CNN TÜRK’te izleyebilirsiniz.