hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Dijital ölümsüzlük mümkün!

    21.02.2015 Cumartesi | 10:36Son Güncelleme:

    Bundan on yıllar sonra torunlarınız sizi nasıl hatırlayacak? Ya da torunlarınızın torunları sizi ne kadar tanıyacak? Bir de tersini düşünelim, dedenizden, ninenizden size kalan ne var? Bir kaç eski fotoğraf? Bir ses kaydı? Küçük birkaç parça eşya?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında sizin geçmişiniz ve sizin geleceğiniz arasındaki fark çok büyük. Siz ise o farkı yaratan nesli temsil ediyorsunuz. O farkı yaratan dijital dünya.

    Artık hepimiz dijital olarak çekilmiş fotoğraflarımızı, kaydedilmiş görüntülerimizi internette paylaşıyoruz, bulutta saklıyoruz. Neredeyse hepimizin bir Facebook hesabı var. Ve işin en ilginç yanı, bu hesabın bir gün siz yaşamınızı yitirseniz bile varlığını sürdürüyor olması.

    Dijital ölümsüzlük mümkün

    Facebook kısa süre önce özelliklerine bir yenilik ekledi. Henüz daha kısıtlı sayıda kullanıcıya ulaşsa da, yakında her Facebook kullanıcısı hayatını kaybettikten sonra, hesabını kimin kontrol altına alabileceğine karar verebilecek. Yani hesabını birine miras bırakabilecek. Mirasçının, 'Legacy Contact'' yani ''Miras Kontratı'' adı verilen bu özellikle, biraz kısıtlı da olsa, hesabı ve fotoğrafları yönetme şansı olacak. İsterse hesabı tamamen kapatabilecek.

    Acaba Facebook böyle bir özelliği neden hayata geçirdi? Size bazı rakamlar vereyim (*);

    * Facebook'un kuruluşundan sonraki ilk 8 yıl içinde 30 milyon kullanıcı yaşamını yitirmiş.

    * Dakikada 3 Facebook kullanıcısı yaşamını yitiriyor.

    * Her gün 10binin üzerinde yaşamını yitirmiş Facebook kullanıcısı arkadaşlık isteği alıyor, bir fotoğrafta tagleniyor, doğum günü kutlaması alıyor.

    * Facebook hesapları, kullanıcısı yaşamını yitirdikten sonra, rapor edilene kadar aktif kalıyor. Yani pek çok hesap için, sonsuza kadar denebilir.

    * Tahminlere göre en erken 2065 yılında olsa da, bir gün yaşamını yitirmiş Facebook kullanıcısı sayısı, hayatta olanların sayısını geçecek.

    Bu gibi durumlarda yaşanabilecek sevimsiz olaylar Facebook'u Miras Kontratı özelliğini yaratma ihtiyacı doğurmuş olabilir. Böylece siz yaşamını yitirseniz bile dijital dünyada nasıl var olacağınızı, ne şekilde hatırlanacağınızı belirleme şansınız oluyor. Şüphesiz sosyal medya sadece Facebook değil ve dijital dünyada bir kere yer aldığınızda, bir şeyler paylaştığınızda bunlar sonsuza dek dijital ortamda kalabiliyor. Aşağıda ölümden sonraki dijital varlığınızla ilgili hazırlanmış eğlenceli videoyu izleyebilirsiniz.



    YEPYENİ BİR GİRİŞİM "ETERNI.ME"

    Sizi bu konuda daha detaylı çalışma yapan yeni bir oluşumla tanıştırayım. Eterni.me size ölümden sonra hizmet etmek amacıyla kurulan yeni bir oluşum. Web sitesi başlıkta sizi şöyle karşılıyor; "Eninde sonunda hepimiz yaşamımızı yitireceğiz, geride tek tük anı bırakarak. Peki ya sonsuza dek hatırlanma şansınız olsaydı?"

    Dijital ölümsüzlük mümkün

    Çocuklarınız, torunlarınız, gelecek nesiller sizin hakkınızda, yaptıklarınız, yaşadıklarınız, paylaştıklarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir, sizi daha iyi tanıyabilir. Hatta yaratılan dijital bir "avatar"ınız sayesinde sizinle sohbet edebilir, sizinle direkt iletişime geçebilir.

    Eterni.me sizin hayattayken sosyal medya hesaplarınız, emailleriniz, konum bilgileriniz, paylaşılan fotoğraflar, videolar gibi her türlü detayı saklamak istiyor. Tabii hangi bilgilerin saklanacağına siz karar veriyorsunuz.

    Amaç size fiziksel olarak mümkün olduğunca benzeyen üç boyutlu avatarınızı yaratmak. Sesi de sizin sesinize benzeyecek. Bu avatarı eğitmek, kendinizle ilgili detaylı bilgi edinmesini sağlamak mümkün olacak. Hatta siri veya corotona gibi yapay zeka çalışmalarının ilerlemesiyle avatarınız oldukça doğal konuşacak ve yaptığı her muhabbetten yeni şeyler öğrenebilecek.

    Şöyle düşünün; siz öldükten sonra doğan bir torununuz ileride sizinle sohbet edebilecek, hikayelerinizi dinleyebilecek. Bunun gerçekten ne kadar siz olacağınız, paylaşacağınız paylaşacağınız bilginin detayında sanırım.

    Eterni.me şuanda web sitesi üzerinden sadece talep topluyor. Şirketin kurucularından Marius Ursache, insanlığın elindeki teknolojiyle sistemin hayata geçmesinin 2 ile 5 yıl arası süreceğini ama özellikle yapay zeka konusundaki gelişmelerin çok önemli olduğu belirtiyor.

    Sonsuz yaşam şüphesiz pek çok insanın ilgisini çekiyor. Online dünyada sadece dijital olarak var olmak da yaşam anlamına gelir mi emin değilim, ama en azından sizden sonraki nesillerin sizi daha detaylı tanıması yakında mümkün olabilecek.

    (*) Rakamlar WebpageFX'in çalışmasından alınmıştır.

    (http://www.webpagefx.com/blog/internet/happens-online-presence-die-infographic/)