hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Kim uçabilmeyi hayal etmez ki?

    31.01.2015 Cumartesi | 13:26Son Güncelleme:

    “Sanal Gerçeklik teknolojisi sadece oyun dünyası için olsaydı iyi bir yatırım olurdu, ama oyun dünyasının dışına çıktığında çok daha muhteşem bir yatırım olacak.” (Nick DiCarlo / Samsung.)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en önemli Bağımsız Film Festivali Sundance yarın sona eriyor. Hem Amerikan hem de dünya sinemasından pek çok bağımsız yapıma yer veren Festival bu yıl da 2015 yılında ses getirmeye aday filmleri görücüye çıkardı. Nicole Kidman, Kevin Bacon, Keanu Reeves gibi dünya yıldızlarını ağırladı. Ayrıca bu yıl festivalde Tolga Karaçelik imzalı “Sarmaşık” filmi Dünya Sineması bölümünde yarışmaya hak kazanarak festival tarihinin ikinci Türk filmi olmayı başardı.

    Ama tüm bunların yanı sıra bu yıl Sundance Film Festivali sinemaseverlerle beraber teknoloji severleri de oldukça heyecanlandırdı. Festivalin “New Frontier” bölümü Virtual Reality -VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisiyle yapılan filmlere, panellere, etkinliklere adanmıştı. Oculus Rift’in Facebook tarafından satın alınmasıyla büyük bir ivme kazanan Sanal Gerçeklik / VR sektörü festivalde adeta gövde gösterisi yaptı.

    Aslında konuyla ilgili daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi VR pek çok farklı kullanım alanı yanı sıra, sinema sektörü için de yepyeni bir mecra olma potansiyeli taşıyor. Facebook bu konuda bir süredir Hollywood’la yakın temas içinde. Bu konuda içerik üretmek için “Story Studio” adı altında bir yapım departmanı kuran Oculus’un ilk ürünü “Lost”, Sundance Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan yapımlardan biriydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pixar Animasyon Stüdyosunun eski elemanlarının öncülük ettiği “Story Studio” şimdilik sadece animasyon VR filmlere odaklanmış durumda. Bu ekibin ilk ürünü olan “Lost” da 5 dakikalık bir animasyon film. Karanlık bir ormanda kaybolan bir robotun peşinde gerilimli bir yolculuğu takip eden izleyici 360 derecelik görüş açısıyla film boyunca tüm çevresini inceleyebiliyor. Hatta çevrenizi inceleyerek geçirdiğiniz zaman filmin süresini de size göre uzatıyor. “Story Studio” ekibi 2015 yılında beş adet VR filmi tamamlamış olacak. Bunların hepsinin kısa film ve animasyon olduğunu da belirtmek lazım. “Story Studio” ekibini daha yakından tanımak için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

    Sundance’de bir başka ilgi çeken VR çalışması bir uçuş simülatörü olan Birdy’di. Zurich Sanat Üniversitesi tarafından geliştirilen ve tüm vücudunuzu kapsayan bir deneyim olan Birdy’de, üzerine uzandığınız, yapay kanatları ve rüzgar efekti yaratan bir fanı olan bir makine ve tabii ki Oculus Rift başlığı sayesinde San Fransisco sokakları üzerinde uçma şansı bulmak mümkün. Festivalde 2 dakikalık uçma deneyimi için pek çok insan 2 saat sıra beklemek zorunda kalmış.

    Kim uçabilmeyi hayal etmez ki

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fox Searchlight’tan “Wild: The Experience”, Digital Domain ve VRSE ortaklığının Chris Milk imzalı çalışması “Evolution of Verse”, ilk VR belgesel “Zero Point” festivalde yer alan diğer VR çalışmalarından bazılarıydı. Toplam 10 VR yapımı izleyiciyle buluştu.

    Aslında VR Sundance Film Festivali’nde ilk defa yer almıyor. 2012 yılında festivalde yer alan Nonny de la Peña imzalı VR çalışması Hunger, 19 yaşındaki Palmer Luckey’nin icat ettiği başlığı kullanıyordu. Hunger’ın başarısı üzerine ürünü ticari hale getiren ve adını Oculus Rift koyan Luckey, Kickstarter projesi olarak maddi destek toplarken Facebook’un ilgisini çekti ve Facebook Oculus Rift’i 2 milyar dolara satın aldı.

    Bugün VR kullanıcısı oldukça sınırlı ama 2018 yılında dünya çapında 170 milyon VR kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor. Ama teknoloji gelişirken bu teknolojinin yayılmasını destekleyecek içerik de üretilmesi gerekiyor. Oculus’un yaratıcısı Palmer Luckey, Oculus Connect Konferansı’nda yaptığı açıklamada aynı konuya ilgi çekiyordu; “Gerekli içerik olmadan, kimse sanal gerçeklik teknolojisiyle ilgilenmeyecektir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sundance gibi dünyanın en önemli film festivallerinden birinde, sadece VR teknolojisine yönelik filmlerin ve panellerin yer alması aslında konuya ilginin çok yüksek olduğunun bir göstergesi. Görünen o ki yakın zamanda önemli festivallerin sırf “Sanal Gerçeklik – VR” filmlerine ayrılmış düzenli bölümleri olabilir.

    Yazımın sonunda sizi festivalin “New Frontier” bölümünün küratörü Shari Frilot’un “Kim uçabilmeyi hayal etmez ki?” sorusuyla başlayan ve bölümün tanıtımını yapan videoyla baş başa bırakayım.