hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Sabah kalktım, Bono mutfağımda oturuyor

    16.09.2014 Salı | 09:58Son Güncelleme:

    Size bedava bir U2 albümü verseler, buna hayır der misiniz? Siz biraz düşünün, bu arada biraz nostalji yapalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzikle tanışmam ya da müzik tutkumun başlaması diyelim, ağırlıklı olarak ablamın plaklarıyla olmuştu. Ama aslında ben tam bir kaset çocuğuydum.

    80'lerin sonu, 90'ların başıydı. Yeni çıkan albümlerin Türkiye'ye gelmesi için aylarca bekler, yurt dışına giden akrabalarımızdan kaset sipariş ederdik. En büyük zevkimizse plakçılara gidip, karışık kaset yaptırmaktı. Çift kasetçalarlı teyplerse o dönemin en akıl almaz icadı oldu. Yeni bir döneme girmiş, hepimiz evde birer dj olmuştuk.

    Dijitale geçişin ilk kurbanı kasetlerimiz oldu. Yıllarca özenle baktığım kaset koleksiyonumun yerini CD'ler almaya başladı. Ama böyle söylediğime bakmayın, CD koleksiyonu yapmak benim için yeni bir kulvar ve heyecanlı bir dünyaydı. İki kuruş harçlığımızı yeni tutkumuz CD'lere yatırır, hem iyi müzik dinler hem de birer koleksiyoner edasıyla kendimizle gurur duyardık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıkçası bir müziksever olarak dijital müziğe çok direndim. Tabii ki zaman içinde benim de içinde mp3'ler olan CD'lerim oldu. Bilgisayarlarımda kalitesiz mp3'ler dinlemeye başladım.  Ama benim asıl direncimi kıran I-Pod Touch'un piyasaya sürülmesi oldu.

    I-Phone'la aynı dönemde piyasaya sürülen bu yeni nesil I-Pod'un akıl almaz tasarımı ve çekiciliği aynı zamanda benim için CD koleksiyonerliğimin de sonu oldu.

    Bugün tabii ki hala CD satışı yapılıyor, plak satışında ise biraz eskiye özlem etkisiyle hatırı sayılır bir yükseliş var. Ama dijital müzik ve tabii ki korsan, sadece koleksiyon ruhunu değil, maalesef başta Türkiye'de olmak üzere tüm dünyada müzik sektörünü öldürdü.

    Korsanı bir yana bırakalım, bugün 1.99 TL'ye itunes'dan bir şarkı almak varken, kaçımız bir albüm satın alıyor? Ya da Spotify'da bedava karışık listeler dinlemek, bir albüme 10-20 lira vermekten daha mantıklı değil mi? Albümlerin satılmadığı bir ortamda ise maalesef müzisyenler eskisi gibi para kazanamıyor, üretkenlik düşüyor. Müzisyenlerin ana gelirleri artık, konserler ve sponsorluklar. Ama albümler olmazsa, o konserler ne kadar olur acaba?

    Dönelim yazımın en başına.

    Geçen hafta Apple'ın, I-Phone 6 ve Apple Watch tanıtımlarını yaptığı lansmanda ünlü rock grubu U2 sahne aldı ve yeni albümü "Songs Of Innocence"dan şarkılar çaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günün sürpriz haberini ise Apple CEO'su Tim Cook verdi ve U2'nun yeni albümüne tüm Apple kullanıcılarının ücretsiz sahip olacağını duyurdu.

    Sabah kalktım, Bono mutfağımda oturuyor

    Eğer siz de Apple kullanıcısı iseniz şu anda isteseniz de, istemeseniz de, farkında olsanız da olmasanız da I-Cloud hesabınızda bir U2 albümü var. Hatta ayarlarınızın durumuna göre çoktan telefonunuza ya da bilgisayarınıza inmiş bile olabilir.

    Apple CEO'su Tim Cook: Kimsenin tahmin edemediği ürünler üzerinde çalışıyoruz

    "Songs Of Innocence" U2'nun ortalama albümlerinden biri. Albümün giriş şarkısı "The Miracle" klasik bir U2 hiti. Grubun bir hayranı olarak bu yeni albüme bedava sahip olmak beni rahatsız etmedi. Ama benim gibi düşünmeyenler az değil. Aşağıdaki örnek tweetlerden anlaşılabileceği gibi, kendi itunes albümüne isteği dışında bir albüm yüklenmesinden rahatsız olan pek çok kişi var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabah kalktım, Bono mutfağımda oturuyor

    Hatta bu tepkiler o kadar arttı ki Apple istemeyenlerin albümü arşivlerinden nasıl sileceğine dair bir kılavuz yayınlamak zorunda kaldı.

    http://support.apple.com/kb/HT6439

    Ama not olarak da vurgulamışlar; daha sonra tekrar almak isterseniz, albümün 13 Ekim'den sonra parayla satılacağını hatırlatıyorlar.

    U2'nun bu işten çok iyi para kazandığına şüphe yok. Apple'ın albüm için 100milyon doların üzerinde bir harcama yaptığı belirtiliyor. Benim gibi U2 severler için de albümü bedava edinmek tabii ki güzel.

    Ama akıllara bir soru gelmiyor değil; Siz bir sonraki U2 albümünü parayla satın alır mısınız?

    Teknoloji düşmanları