hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Silikon Vadisi dünyayı şekillendiriyor

    08.05.2015 Cuma | 11:18Son Güncelleme:

    San Fransisco'nun San Jose vadisinde konumlanan Silikon Vadisi, dünyanın en parlak zihinlerini bünyesine çekiyor. Apple'dan HP'ye, Facebook'tan Google'a, Intel'den Microsoft'a binlerce ileri teknoloji firmasının merkezleri, ofisleri, laboratuvarları bu bölgede bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın dört bir yanından Silikon Vadisi'ne giden parlak beyinler şanslarını doğru değerlendirirlerse hem hızlıca yükselme, hem de kısa zamanda yüksek paralar kazanma şansını yakalıyorlar.

    Ama bununla bitmiyor. Silikon Vadisi'nde ortaya çıkan parlak fikirler, üretilen teknolojiler hem gündelik hayatımızı şekillendiriyor hem de ciddi anlamda dünyayı değiştiriyor.

    Bizim nükleer enerji olsun mu olmasın mı tartışmaları içine gömüldüğümüz bir dönemde Silikon Vadisi'nden oldukça etkileyici bir haber geldi.

    2003 yılından beri elektrikli otomobil üzerine çalışmalar yapan Tesla Motors, geçtiğimiz hafta evimizde elektrik depolayabilecek bir batarya'nın tanıtımını yaptı. Tesla Motors'un CEO'su, bir başka Silikon Vadisi dehası milyarder girişimci Elon Musk kısa süre önce, 30 Nisan günü "otomobil olmayan" yeni bir ürün tanıtacaklarını açıklamış ve teknoloji dünyasını merak içine bırakmıştı.

    Silikon Vadisi dünyayı şekillendiriyor

    Elon Musk'ın geçtiğimiz hafta tanıtımını yaptığı bu sır ürünün, evimizin ya da iş yerimizin  duvarına monte edilebilen (kalorifer benzeri) şık dizayn edilmiş bataryalar olduğu ortaya çıktı.

    Düşük maliyetli lithium-ion bataryalar (ya da Tesla Motors'un verdiği isimle Powerwall) güneş ya da rüzgar enerjisinden temin edilecek elektriği depolayabiliyor, istediğiniz zaman kullanabiliyor. Böylece bir kesinti durumunda ya da elektriğe daha fazla ödeme yaptığınız saatlerde kullanımı bu bataryalardan sağlayabiliyorsunuz.

    Elon Musk "Powerwall"u sürdürelebilir enerji dünyasına geçişte "kayıp parça" olarak niteliyor. Gazetecilere yaptığı iddialı açıklamada "amacımız dünyanın enerji kullanımını kökten değiştirmek" diyor.

    Terci edeceğiniz kapasiteye göre 3000 veya 3500 dolara satılacak Powerwall bataryaları, başta kişisel kullanım için size pahalı gelebilir. Ama "Powerwall" lansmanının yapıldığı günden bu yana, yani bir hafta içinde 38bin adet sipariş aldı.

    Bu da 2016 yılı ortasına kadar üretilecek tüm bataryaların şimdiden satıldığı anlamına geliyor. "Powerwall" üretimi şimdilik Tesla Motors'un otomobil fabrikasında yapılacak ancak Elon Musk kapasiteyi arttırmak ve maliyetleri düşürmek için 2017 yılında Nevada'da devasa bir fabrika açılacağını belirtiyor.

    Sürdürülebilir bir çevre yaratmak için henüz küçük bir adım olarak gözükse de, ileri aşamada amaç, fosil yakıtları kullanan enerji santrallerine bağımlılığımızı azaltıp, bataryaların oluşturduğu bir network sayesinde çevreye duyarlı bir enerji sistemi yaratmak. Musk 2 milyar adet büyük boy bataryanın tüm dünyanın elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini iddia ediyor.

    Elon Musk, PayPal sisteminin yaratılmasına ön ayak olmuş, SpaceX projesiyle uzaya çıkmayı başaran ilk özel firmalardan birini yaratmış, yapay zeka çalışmalarına yatırım yapmış, Hyperloop gibi şu an bize fantezi gibi gelse de, geleceğin olası ulaşım sistemlerini hayal edebilen bir isim.

    Silikon Vadisi dünyayı şekillendiriyor

    43 yaşındaki Elon Musk, tıpkı Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates gibi imkansızlıklar içinde fırsatlar gören ve sadece görmekle kalmayıp bunları gerçeğe dönüştüren isimlerden biri.

    Silikon Vadisi'nde bu isimlere benzer Türk girişimciler de bulunuyor. Bunlardan biri de Udemy'nin yaratıcısı Eren Bali.

    Eren Bali'nin başarı hikayesini de, bu Cumartesi 11:10'da Tanem Sivar'la "İyi ki Varsın" programında CNN TÜRK'te izleyebilirsiniz.