hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Yeni trend: Giyilebilir teknolojiler

    26.06.2014 Perşembe | 08:49Son Güncelleme:

    Giyilebilir teknolojiler (Wearable Technologies) son günlerde yavaş yavaş yaşamımıza girmeye başlayan yepyeni bir kavram. Aslında henüz Türkiye'de çok azımız onlarla fiziki temas kurdu ama gazetelerde, dergilerde, televizyonda, internette sürekli karşımıza çıkmaya başladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklamlarda bu teknolojinin nimetleri bize anlatılmaya çalışılıyor. Henüz çok idrak edememiş olsak bile birkaç yıl içinde giyilebilir teknoloji endüstrisi bizi tamamen içine almış olacak. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar bir şekilde bu ürünlerle bütünleşmiş hale gelecek. Zaten Apple, Samsung, Google, Microsoft gibi teknoloji dünyasının en büyük markaları şu aralar mesailerinin büyük bir kısmını bu teknolojiyi geliştirmeye ve rekabette geri kalmamaya çabalayarak harcıyor.

    Aslında giyilebilir teknoloji kavramına çok da yabancı değiliz. 1980li yıllarda kullandığımız hesap makinalı kol saatleri bir tür giyilebilir teknolojiydi. O günlerde çocuk olanlar için nasıl da inanılmaz bir deneyimdi! Ya da 2000li yıllarda görmeye alıştığımız bluetooth kulaklıklar. Bir anda insanların sokakta, arabalarında kendi kendine konuştuğuna tanık olmuştuk.

    Ama gelişen teknolojinin sağladığı olanaklara bakınca bu nostaljik ürünler çok da bir şey ifade etmeyebilir. Yeni nesil giyilebilir teknolojiler çok fonksiyonlu, oldukça geniş bir alanı tanımlıyor.

    Yeni trend: Giyilebilir teknolojiler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıllı saatlerden gözlüklere, çiplerle donatılmış kıyafetlerden akıllı yüzüklere kadar ufku çok geniş bir alan. Bu deneyimin henüz daha çok başındayız ama vaatler sonsuz.

    Yeni trend: Giyilebilir teknolojiler

    Akıllı telefonların standart özellikleri bir yana özellikle sağlıklı yaşam konusunda çok geniş imkanlar sağlama potansiyelleri var.  Giyilebilir teknolojiler için 2014 yılında 8 milyar dolarlık bir pazardan bahsedilirken, 2018 yılında 101 milyar dolarlık bir pazara ulaşılacağı tahmin ediliyor.

    Meraklıları Nike'ın geliştirdiği Fuelband ya da Apple mağazalarında da satılan Jawbone gibi ürünlerle bu dünyaya bir süre önce adım atmıştı. Bu ürünler bileklik ya da kol saati olmanın yanı sıra, fiziksel aktivitenizi gün içinde ölçerek yeterli derecede hareket edip etmediğiniz, kaç kalori yaktığınız, kaç adım attığınız gibi bilgileri akıllı telefonunuzla senkronize bir şekilde size aktarabiliyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine kısa bir süre önce satışa çıkan, S5 ya da Note 3 telefonunuzla entegre olarak çalışan Samsung Gear kol saatiyle mesajlarınızı okuyabiliyor, telefonunuza uzanmadan cevap verebiliyor, yine fiziksel aktivitelerinizi ölçerek formda kalabiliyorsunuz.

    Bağımsız bazı üreticiler de Samsung Gear benzeri kol saatleriyle piyasaya girmiş olsa da, Samsung'un sektördeki en büyük rakibi Apple bu zamana kadar sessiz kaldı. Ama Apple'ın I-Watch ismini vereceği akıllı saatinin üretimine şu aralar başladığı ve Ekim ayında muhtemelen I-Phone 6'yla beraber satışa çıkaracağı söylentileri dolaşıyor. Apple'dan özellikle saatin tasarımı konusunda çok büyük beklentiler olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

    Bu arada Google da Çarşamba günü gerçekleştirdiği Google i/o etkinliğinde akıllı saat yazılımı Android Wear'in detaylarını anlattı. Samsung ve LG'nin yeni akıllı telefonları da gün yüzüne çıktı.

    Akıllı gözlükler

    Giyilebilir teknolojiler konusunda devrim niteliği taşıyan ürün ise tabii ki adını sıkça duymaya başladığımız Google Glass. Google'un uzun süredir üzerinde çalıştığı bu akıllı gözlük önce sınırlı sayıda kişiye deneme amaçlı satıldıktan sonra, Mayıs ayı itibarıyla genel satışa çıktı. Şu anlık 1500$ gibi yüksek bir ücretle sadece ABD'de satılan Google Glass, şu günlerde İngiltere'de de satışa çıkıyor. İngiltere fiyatıysa 1000 pound olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Google Glass bize alışık olmadığımız bir deneyim yaşatıyor. Gözlüğe entegre olan kamerayla video ya da fotoğraf çekebiliyor, sağ gözünüzün çok hafif üzerinde duran ekranda ise bu görüntüleri izleyebiliyor, internete girebiliyor, mesajlarınıza ya da gelen çağrılara cevap verebiliyorsunuz. Gözlüğe sesle komut verebiliyor ya da gözlük çerçevesine hafifçe dokunarak menülerde gezinebiliyorsunuz.

    Gözününüz önünde duran bir ekranla dolaşmak ne kadar rahat bir deneyim? İnsanlar alışabilecek mi? Gözlük kullanmayan bir insan neden durup dururken gözlük taksın? gibi tartışma konuları mevcut.

    Kısa bir süre önce katıldığım bir davette deneme şansını bulduğum Google Glass'ın farklı bir deneyim olduğunu kabul etmem lazım. Ama kısa sürede herkesin alışacağına eminim. Zaten hepimiz güneş gözlüğü takmıyor muyuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada Google Glass'ın başka tartışmaları da gündeme getirdiğini hatırlatalım. Gözlüğe entegre bir kameranın bulunması gizli kayıt yapılabilir mi endişesini de beraberinde getiriyor. Zaten şimdiden ABD'de bazı barlar ve gece kulüpleri müşterilerinin özel hayatını düşünerek Google Glass'la içeriye girişi yasakladı. Başka tehlikeler de yok değil. Mesela siz farkında olmadan gözlük sahibi birinin banka internet şifrenizi kaydetmesi mümkün olabilir.

    Akıllı gözlük konusunda piyasadaki tek ürün Google Glass değil ama popülerliği sebebiyle aklımıza ilk onun geliyor oluşu da sürpriz değil tabi ki.

    Buraya kadar yazdığım ürünler konuya meraklı olanların aşağı yukarı bildikleri teknolojiler. Ama daha önce de belirttiğim gibi giyilebilir teknoloji pazarı o kadar yaratıcı ve büyümeye müsait ki, konu üzerinde çalışan pek çok firma var. Pek çok yaratıcı fikir de geliştiriliyor. Daha ne olabilir diyenler aşağıdaki ürünlere bir göz atabilirler;

    Sensoree tarafından üretilen ve modunuza göre ışık veren akıllı kazaklar. (http://sensoree.com/)

    Lark bilkeliklerle hem fiziksel aktivitelerinizi, yeme alışkanlıklarınızı, uykunuzu kontrol altına alabilir hem de eşinizi uyandırmadan yataktan kalkabilirsiniz. (www.lark.com)

    Misfit kolye uyurken, koşarken, yüzerken tüm aktivitelerinizi kaydedebiliyor (http://misfitwearables.com/)

    Nfc yüzüklerde akıllı saatlerin pek çok özelliğini kullanmak mümkün. (http://nfcring.com/)

    Bir başka yaratıcı ürün ise bisiklet sürücüleri için tasarlanan bir boyunluk. Sıradan bir boyunluk gibi gözüken ürün herhangi bir kaza anında arabalardaki hava yastıkları misali bir anda sizi koruyan bir kaska dönüşüyor. http://www.hovding.com/

    Ya da vizux gözlüklerle biraz sanal gerçeklik deneyimi yaşamaya ne dersiniz? (http://www.vuzix.com/consumer/products_wrap_1200dxvr/)

    Peki ya beyin dalgalarınızı tarayıp modunuza göre müzik çalan bir kulaklık çok mu fantastik? (http://micobyneurowear.com/)

    Tüm bu yazdıklarım sizi heyecanlandırmadıysa giyilebilir teknolojileri boş verin. Direkt vücudunuza yerleştirilen implant teknolojiler başka bir yazı konum olacak.