hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BTK demiryolu projesinin temeli atıldı

    BTK demiryolu projesinin temeli atıldı
    expand

    "Demir İpekyolu" olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin Gürcistan bölümündeki temeli atıldı.

    Proje, Türkiye'nin "Avrasya açılımı" politikasının önemli bir ayağını oluşturuyor. İstanbul'daki Marmaray'ın da bitmesiyle, Avrupa'dan Çin'e kesintisiz yük taşınabilecek. Projenin 2010'da tamamlanması bekleniyor.

    Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonundaki alanda düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili katıldı.
     
    "Tarihi değiştiren büyük bir projenin adımını atıyoruz"
     
    Temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin bölge barışı, istikrarı ve refahı için çok önemli olduğunu söyleyerek, Kafkaslardaki projelerin sadece Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı kapsamakla kalmayıp aslında bütün ülkelere açık olduğunu bildirdi.
     
    Projenin sadece Bakü'yü Kars'a bağlamakla kalmayıp, aslında Çin'i Londra'ya bağladığına dikkati çeken Gül, bunun büyük bir proje olduğunu ve bu çerçevede Çin'den çıkacak olan vagonların, Hazar'ı, Bakü, Tiflis ve Kars'ı geçerek, İstanbul'a ulaşacağını, İstanbul'da halen yapılmakta olan Marmaray projesi ile boğazın altından geçerek, Avrupa'yı katedeceğini ve oradan da Manş'ı geçip Londra'ya kadar ulaşacağını aktardı.

    Gül, "Bugün burada aslında tarihi değiştiren büyük bir projeyi gerçekleştirmenin adımını atıyoruz" diye konuştu.

    Gül, proje hayata geçtiğinde tarihi İpek Yolu'nun bir kez daha canlanmış olacağını söyleyerek, eskiden karayolu üzerinden ilerleyen İpek Yolu'nun şimdi demiryolu üzerinden çalışmaya başlayacağını ve sadece bu üç ülkeyi değil Uzak Asya'yı Avrupa'ya bağlayacağını kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Gül, bu projeden sadece bu üç ülke ve bölgenin değil bütün dünyanın faydalanacağını belirterek, bu projenin dünyanın başka bölgelerinde de örnek alınarak daha farklı projeleri teşvik edeceğine inandığını bildirdi.

    Güvenlik, istikrar, ekonomik büyüme ve refahın hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğuna işaret eden Gül, dünyada barış ve istikrarı hakim kılmak ve insanların mutluluğunu temin etmenin kendilerine düşen büyük bir görev olduğunu ifade etti.

    Gül, "Bu vesileyle şunu da söylemek istiyorum ki, Kafkaslar bölgesinde bu projeler bütün ülkelere açıktır aslında. Barış, istikrar hakim olduğunda hiç kimseyi dışlama gibi bir arzumuz yoktur. Herkes bu projelere katılabilir ve bütün bu bölgenin insanları, ırk, din ayrımı yapmadan bu projelerin faydalarından yararlanabilir ve kendi halklarının, ülkelerinin refahını artırabilirler" dedi.

    "BTK ile Avrupa'ya pencere açtık"

    Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de, bu hattın Gürcistan ekonomisinin gelişmesine ciddi katkı sağlayacağını belirterek, projenin hayata geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile sürekli görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

    Saakaşvili, 5 Ocak'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimine değinerek, "Umarım seçimden sonra bu hattın inşası tamamlanmış olur ve demiryolunun ilk yolcusu da ben olurum" diye konuştu.

    BTK projesinin en kısa sürede hayata geçirileceğine inandığını belirterek, bu projenin ülkesine olan yabancı yatırımı da artıracağını sözlerine ekleyen Saakaşvili, "BTK demiryolu hattıyla Avrupa'ya pencere açtık" dedi.
     
    "Avrupa'nın da enerji güvenliğini güvence altına alındı"
     
    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, "Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan, gerçekleştirecekleri ortak projelerle sadece kendi bölgelerini değil, Avrupa'nın da enerji güvenliğini güvence altına almıştır" dedi.

    Bölgedeki enerji projelerinin üç ülkenin ortak siyasi iradesi sonucunda hayata geçirildiğini kaydeden Aliyev, "Bu proje için uluslararası kuruluşlar maalesef destek vermedi. Projenin hayata geçirilmesinde gerekli finansal desteği kendi imkanlarımızla temin ettik. Dolayısıyla BTK projesi üç ülkenin ortaya koyduğu ortak bir siyasi irade sonucu hayata geçiriliyor" diye konuştu.

    Aliyev, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve doğalgaz projelerine de bugüne kadar endişeyle bakanlar olduğunu ifade ederek, Azerbaycan'da yeterli miktarda doğalgaz ve petrol rezervinin olmadığının konuşulduğunu söyledi.

    İlham Aliyev, bugünse Azerbaycan'ın Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz projesiyle, Gürcistan ve Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'a doğalgaz vermeye başladığını kaydetti. Azerbaycan'ın geçen yıl 4.5 milyar metreküp doğalgazı dışarıdan aldığını hatırlatan Aliyev, bugünse doğalgaz ihraç eden ülke olduklarını belirtti.

    Aliyev, bölgede üç ülkenin ortak iradesi sonucu gerçekleştirdikleri projenin sadece bu bölgenin değil, tüm dünya halklarının refah ve mutluluğuna katkı sağlayacağı inancında olduklarını kaydetti.

    Törendeki konuşmaların ardından üç cumhurbaşkanı, gelecek nesillere iletilmek üzere hazırlanmış bir mektubu imzaladı. Bu mektup bir kapsüle konularak, projenin temeline yerleştirildi. Gül, Aliyev ve Saakaşvili ardından projenin temelini attı.

    Üç cumhurbaşkanı, daha sonra tören alanındaki trene binerek, kısa bir gezinti yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow