hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon'da son dalga İlahiyatçıları vurdu!

    Ergenekonda son dalga İlahiyatçıları vurdu
    expand

    Ergenekon Zirve Yayınevi soruşturması kapsamında 7 ilde arama yapıldı. Evi arananlar arasında İstanbul'da İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Ankara'da İlahiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Küçük ile Antalya'da Prof. Dr. Şahin Filiz de vardı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yapılan çalışmaların arama mahiyetinde olduğunu belirterek, "Gözaltı şeklinde değil" dedi.

    İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla polis İstanbul, Ankara, Adana, Konya, Malatya, Trabzon ve Antalya'da harekete geçti.

    İSTANBUL:
    Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evi polisler tarafından arandı. Arama yaklaşık 12 saat sürdü. Polislerin, evde aramaya ilişkin tutanak tuttukları öğrenildi.

    CNN TÜRK'ün ulaştığı Prof. Beyaz, "Arama misyonerlikle ilgili çalışmalarım hakkında" dedi.

    Prof. Beyaz, SKY TÜRK'e yaptığı açıklamada ise, sabah saatlerinde polisin evine geldiğini söyledi.

    Polislerin daha önce yaptığı misyonerlik karşıtı konuşma ve konferanslar hakkında sorular sorduğunu söyleyen Prof. Beyaz, Fethullah Gülen ve Said-i Nursi'nin politik etkileri ve Türkiye'ye zararları hakkında bir kitap yazdığını belirterek, "Şimdi bu kitabın belge ve dokümanlarını topluyorlar'" dedi.

    Prof. Beyaz'ın evinde yapılan aramaya şahit olarak katılan komşusu Metin Erzen, Beyaz'ın hazırladığı kitaba ilişkin hemen hemen bütün belgelerin alındığını söyledi.

    Bu arada Prof. Dr. Beyaz, öğle saatlerinde pencereye çıkarak gazetecilere el salladı.

    Prof. Beyaz'ın kızı aramayı anlattı

    Prof. Beyaz'ın kızı Gökçen Beyaz ise, "Sabah erken saatlerinde bir arama kararıyla birlikte geldi polis arkadaşlar. Kararda Ergenekon operasyonu kapsamında Doğu Perinçek ve Hurşit Tolon'un misyonerlikle ilgili, kışkırtıcı söylemlerde bulundukları ve babamın da bunun içinde olduğuna dair arama kararı vardı. Evden misyonerlikle ilgili hiçbir belge alınmadı. Evden sadece babamın Said- i Nursi ve Nurculukla ilgili çıkacak olan bir kitabı vardı. Polis arkadaşlar sadece onunla ilgili bilgileri incelediler ve belgeleri aldılar" diye konuştu.


    EVLERİ ARANAN İLAHİYATÇILAR KİM?


    ANKARA:
    Soruşturma kapsamında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün evinde ve başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde arama yapıldı.

    Aramayla ilgili konuşan Prof. Dr. Küçük, "Benim bu tür olaylarla ilgili uzaktan yakından ilgim yok" dedi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda evinde arama yapıldığını belirten Küçük, "Malatya'daki cinayetle ilgili olarak arama kararı var. Kitaplara, dergilere, bilgisayar kayıtlarına bakıyorlar. Benim bu tür olaylarla ilgili uzaktan yakından ilgim yok" diye konuştu.

    Kendisinin bilim adamı olarak misyonerlik konusunda araştırmalar yaptığını ve kitaplar yazdığını söyleyen Küçük, "Zirve Yayınevi cinayetinde adı geçenlerle bir ilgim yok. Onları ne tanırım ne de telefonla konuştum" ifadelerini kullandı.

    ANTALYA:
    Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz'in kampüsteki lojmanında da arama yapıldı.

    Prof. Dr. Şahin Filiz'in avukatı Serkan Ergül, Filiz'in evindeki aramalarda kızı ve oğluna ait oyun ve ses görüntü CD'leri ile ders fotokopileri, evdeki bilgisayarın hard disk örneğinin alındığını bildirdi.

    Selçuk Üniversitesi'nde doçent olduğu dönemde başörtüsünün Kuran'da yer almadığını savunan Şahin Filiz, "Kuran-ı Kerim'de sadce 'Hımar' kelimesi giçiyor. 'Hımar' kelimesi, normal bir örtüyü ifade etmektedir. Başörtüsünü değil. Giysi sıkıntısının çekildiği, hatta çıplak ibadet edildiği dönemde, Kuran'ı Kerim'in söylediği şuydu: 'Nasıl Hz. Adem ile Havva'nın cennet açıldığında ön ve arkaları açılınca, doğal olarak, kendi yaratılışları icabı örtündülerse, siz de öyle örtünün' demektedir. Yoksa başınızı, saçınızı örtün, örtmediğiniz takdirde yaptığınız haramdır anlamına gelmez" demişti.

    KONYA:
    Prof. Dr. Mehmet Aydın' ın Konya'daki evinde de arama yapıldı. Aydın, çeşitli kentlerde misyonerlik ile ilgili düzenlenen panellere katılmıştı.

    MALATYA:
    İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce’nin ev ve ofisinde de aramaların yapıldığı öğrenildi.

    Bu arada Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Salim Cöhce’nin ders sırasında Alevilere ve Kürtlere hakeret ettiği gerekçesiyle hakkında rektörlükçe soruşturma açıldığı bildirilirken, geçtiğimiz günlerde BDP Milletvekili Sırrı Sakık da Meclis'te Milli Eğitim Bakanı Nimet Çucukçu’nun yanıtlaması için soru önergesi vererek, “İnönü Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Salim Cöhce sene başında yaptığı konuşmalarında partimiz milletvekillerine ve Kürt ve Alevi öğrencilere yönelik hakaret içeren faşizan ifadelerde bulunmuştur" demişti.

    ADANA:
    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın Balcalı Yerleşkesi'ndeki lojmandaki evinde ve fakültedeki odasında yapılan arama tamamlandı.

    Yaklaşık 6 saat süren aramada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda bazı CD ve dokümanlara el konuldu.

    Ekiplerin Albayrak'a ait bilgisayarları inceleyerek hard disklerini kopyaladığı öğrenildi.

    Doç. Dr. Albayrak, aramanın ardından, fakültenin önünde bekleyen basın mensuplarına meslektaşı aracılığıyla yazılı açıklama gönderdi.

    "Olayla hiçbir şekilde ilgim yoktur"

    Açıklamayı dağıtan kişi, Albayrak'ın yorgun olduğu belirterek, sözlü açıklamada bulunmayacağını bildirdi.

    Albayrak'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

    "Sizin de bildiğiniz üzere emniyet yetkililerimiz bugün fakültedeki odamda ve evimde arama yaparak görevlerini yerine getirmişlerdir. Bugün basınımızda yer alan olayla hiçbir şekilde ilgim yoktur. Olayda adı geçen şahısları da tanımıyorum. Şimdiye kadar kendileriyle herhangi bir irtibatım olmamıştır. İlgilerinize teşekkür ederek hepinize saygılar sunarım."

    Türk Eğitim-Sen Çukurova Üniversitesi Şube Başkanı Rıfat Çelik de, gazetecilere yaptığı açıklamada, Albayrak'ın misyonerlikle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, "Misyonerlikle ilgili yayınları da bulunuyordu. Bu konuda emniyette bile konferans verdi. Bu tür olaylarla ilgisi olduğuna ihtimal vermiyoruz" dedi.

    Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın dinler tarihi başta olmak üzere çeşitli konulardaki kitaplarının fakülte kitaplığında bulunduğu belirtildi.

    Zirve Yayınevi'ne yönelik ilk düzenlenen ilk Ergenekon dalgasında 9 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 7'si tutuklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow