hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilim dünyasını isyan ettiren karar

    Bilim dünyasını isyan ettiren karar
    expand

    Hükümetin kanun hükmündeki kararname ile Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) üye atama yetkisi alması bilim dünyasını isyan ettirdi. Bilim insanları karardan geri adım atılmazsa istifa edeceklerini duyurdu.

    Türkiye Bilimler Akademisi üyeleri, bayram süresince Ankara'da ve İstanbul'da toplantılar yaptı.

    Web sitelerinden açıklama yapan TÜBA üyeleri, bu yeni kuruluşun dünyadaki özerk bilim akademileri geleneğine uymadığını savundu, ''TÜBA'nın bir akademi olarak sona erdirildiği kanaatine varılmıştır'' denildi.

    Açıklamada kararın uluslararası kurum ve kuruluşlarca da kaygıyla karşılandığı vurgulandı.

    Toplantıda, Cumhurbaşkanı ile görüşüp yeni yapının yol açacağı olumsuz gelişmeler hakkında bilgi verme kararı alındı. TÜBA üyeleri eğer bu görüşmeden sonuç alamazlarsa, istifa etmeyi ve yeni bir yapıda örgütlenmeyi planlıyor.

    Yasayla TÜBA üyelerinin sayısı 300'e çıkarılıyor. Toplam sayının üçte birini hükümet, üçte birini de YÖK atar deniyor. Üçte birini atama yetkisi de TÜBA'ya veriliyor. TÜBA şeref üyelerine seçime katılma yasağı da getiriliyor.

    Bilim akademileri, en son 2. Dünya Savaşı ve sonrasında çeşitli hükümetlerin direktifleri doğrultusunda üye seçmeye ya da faaliyetler yürütmeye zorlanmışlardı.  


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow