hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK davasında Arınç ve Atalay'ın sözleri ile savunma

    KCK davasında Arınç ve Atalayın sözleri ile savunma
    expand

    PKK'nın sivil yapılanması olduğu iddia edilen KCK/TM ana davasında sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bir süre önce söylediği sözleri nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi, aksi tadirde adil bir yargılama olacağına inanmayacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Sabahattin Acar ise, Başbakan Bülent Arınç'ın Kürt hakları olduğunu söylediğini ve bu nedenle mahkemenin Kürtçe savunma tercihinin kabulü yönünde mahkeminin karar alması gerektiğini iddia etti.Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Bülent Arınç'ı kast ederek, "Onların konuşmaları bizi bağlamıyor" diyerek Kürtçe savunma konusundaki talebi yine reddetti.

    KCK/TM ana davasında 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına bugün 30'ncu duruşmayla Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, 92'si tutuklu 4'ü tutuksuz toplam 96 sanık katıldı. Adliye önünde polisin sıkı önlem aldığı duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Pervin Buldan da izledi. Duruşmada tutuklu sanıklardan Adnan Bayram ile ilgili kanıtlar ele alındı.

    Sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, "Sınır ötesi ve KCK operasyonları, koordinasyon içinde tartışılmış, planlanmış ve yürütülmektedir" dediğini söyledi. Aktar, bu operasyonun siyasi olduğunu, yargıya yürütmenin gölgesinin düştüğünü, bu aşamada yargı çevresinden herhangi bir tepki gelmediğini öne sürerek, "Atalay'ın açıklamasıyla, yargıya yürütmenin gölgesi düşmüştür. Mahkeminin buna karşı tavır almasını bekliyoruz. Tavır almasını istiyoruz. Hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz. Bu olmazsa adil bir yargılama olacağına inanmıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Bu konuşmalar bizi ilgilendirmiyor. Biz bizim üzerimizde kimsenin baskısını hissetmiyoruz" dedi.

    Savunma avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, Atalay'ın açıklamalarının yargı ve Cumhuriyet savcısına müdahale olduğunu öne sürerken, şöyle dedi:
    "Siz kendinizi baskı altında hissetmeyebilirsiniz. Ama bu konuşmaların siyasi karşılığı vardır. Atalay'ın açıklamaları, Cumhuriyet savcısının görevine müdahaledir. Burada 'Kuş diliyle' savunma yapmaya çalışıyoruz. Anadilde savunma almama tercihi sizin tercihiniz değil, bu hükümetin tercihidir. Sizden, Başbakan Yardımcısı'nın bu konuşmaları ile ilgili televizyonlardan görüntüleri isteyip bu açıklamaların yargıya müdahale olup olmadığını tartışmak istiyoruz. Yargılamaya müdahale ise gereğini yapacak mısınız?"

    Savunma avukatlarından Sabahattin Acar da Arınç'ın Kürt hakları ile ilgili sözlerini hatırlatarak savunma yaptı. Acar, şöyle konuştu:
    "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu ülkede Kürtler'in hakları olduğunu ve bu hakların verileceğini söyledi. Ama siz burada ana dilde savunmaya izin vermiyorsunuz. Siz burada gereğini yerine getirmek zorundasınız. Siz niye direniyorsunuz? Anadilde savunma ile ilgili bir ara karar vermenizi talep ediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Başbakan yardımcıları Atalay ve Arınç'ı kastederek, "Bazı avukatlar 'O böyle dedi, siz de bu böyle dedi' diyorsunuz. Onların konuşmaları bizi bağlamıyor" dedi.

    Kürtçe savunmayla ilgili istek yeniden reddedilirken sanık Adnan Bayram ile ilgili delillerin okunmasına geçildi. Savunma avukatları bu kanıtların hukuka aykırı elde edildiğini belirterek, dosyadan çıkarılması gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti, duruşmaya kısa  araya verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow