hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır 30 Haziran'da sivil yönetime geçecek

    Mısır 30 Haziranda sivil yönetime geçecek
    expand

    Mısır geçici hükümetinin Başbakanı Kemal Genzuri, Yüksek Askeri Konseyin, görevini 30 Haziran 2012 tarihinde devredeceğini ve bundan önce bir devir işlemi olmayacağını söyledi. Öte yandan tutuklu sivil toplum kuruluşu çalışanları krizine ilişkin de ABD'nin tehdidinin işe yaramayacağı açıklandı.

    Genzuri, düzenlediği basın toplantısında, Mısır'daki geçiş döneminin de Yüksek Askeri Konseyin yetkilerini 30 Haziran'da devretmesi ile birlikte son bulacağını belirtti.

    Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunun 10 Mart'ta başlayacağını hatırlatan Genzuri, aynı tarihlerde anayasa yapacak olan konseyinde tespit edileceğini kaydetti.

    ABD'nin mali ve askeri yardımı kesme tehdidine karşın Mısır'da izinsiz faaliyet gösterdikleri iddiası ile haklarında hukuki süreç başlatılan sivil toplum örgütleri ile ilgili mahkemenin devam edeceğini açıklayan Genzuri, sivil toplum örgütleri soruşturmasında, toplam 43 kişinin yargılandığını ve yargılanan kişilerin Mısır,ABD ve Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerin vatandaşları olduklarını anlattı.

    ABD tehdidi işe yaramaz

    Mısır, ABD'nin tutuklanan bazı yabancı sivil toplum kuruluşları üyelerinin serbest bırakılmaması durumunda yardımı keseceği tehdidinin işe yaramayacağını söyledi.

    Başbakan Kemal Genzuri, ABD'nin Mısır'a baskı uygulamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Genzuri, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin gönderdiği bir miktar yardım için geri adım atmayacaklarını söyledi. Mısır'ın yasaları ihlal eden yabancı gruplara karşı yasal hakkını kullandığını belirten Genzuri, kimsenin yasal haklarını kullandığı için Mısır'ı suçlayamayacağını kaydetti.

    Genzuri, Arap ülkelerinin Aralık ayında Mısır'a mali yardımda bulunma sözü verdiğini, ancak aradan iki ay geçmesine rağmen Arap ülkelerinin sözünü tutmadığını söyledi. Mısır Başbakanı, ABD ile Arap müttefiklerinin geçen Şubat ayında Hüsnü Mübarek yönetimini deviren gösterilerin başlamasından sonra daha bağımsız bir
    politika izleyen Mısır'a yardımı kesmeye çalıştıklarını ileri sürdü.

    Ordunun yönetimi sivillere bırakması çağrılarına da değinen Genzuri, askeri yetkililerin daha önce belirlenen Haziran ayından önce görevden ayrılmayacağını söyledi. Mısır'ı Ortadoğu'nun belkemiği olarak tanımlayan Genzuri, "eğer Mısır çökerse, tüm bölge çöker. Ancak ne Batı ülkeleri ne de Arap ülkeleri bunun farkında" dedi.

    Kahire yönetiminin hükümet karşıtı gösterileri desteklemek ve göstericilere mali yardımda bulunmakla suçladığı 16'sı Amerikalı 43 yabancıyı yargılama kararı alması, Mısır ile ABD arasında gerilimin tırmanmasına yol açmış ve ABD, Mısır'a yaptığı yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yardımı kesebileceğini açıklamıştı.

    ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'in bu hafta Mısırlı yetkililerle görüşme yapmak için Kahire'yi ziyaret edeceği bildirildi. Öte yandan Mısır'ın resmi MENA haber ajansı, ordunun Kahire sokaklarında polisi takviye etmek için çok sayıda asker konuşlandırdığını duyurdu. Mısır'da geçen hafta bir futbol maçından sonra çıkan ve günlerce süren çatışmalarda 89 kişi yaşamını yitirmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow