hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye tekrar elektrik istedi

    Suriye tekrar elektrik istedi
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye'nin Türkiye'den tekrar elektrik talep ettiğini belirterek, ''Suriye resmi kaynakları bu elektriği tekrar almak istediğini özel şirketimize bildirmiş. Böyle bir talep kendilerine ulaşmış'' dedi.

    Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde, "10. Yılda Türkiye'de Enerji" konulu bir basın toplantısı düzenledi.

    Burada yaptığı konuşmada, dünyada birincil enerji kaynaklarının hala kömür, petrol ve doğalgaz üzerinde gittiğini anlatan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarında da çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yürütülecek bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldığını söyledi.

    2035 yılı itibariyle dünyanın daha temiz kalabilmesi için kömürün ve petrolün tüketiminin bir miktar azaltılması yönünde bir senaryo olduğunu kaydeden Yıldız, doğalgazın ise hemen hemen yerini koruduğu bir yapının öngörüldüğünü dile getirdi.

    Türkiye'de durum

    Türkiye'de 2011 yılında ulaştırmadan, evsel kullanımına kadar enerjide 116 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir kullanım oluştuğunu belirten Enerji Bakanı, 2023 yılı hedefinde 218 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir enerji yapısının oluşturulacağını söyledi.

    Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin 229 milyar kilovatsaate (kWh) kadar ulaştığını belirten Yıldız, Türkiye'nin tükettiğinden daha fazla enerjiyi üretebilecek bir yapıya ulaştığını ifade etti.

    Enerji üretiminde kamunun payının da giderek düştüğünü anlatan Yıldız, 2002 yılında kurulu güçle yüzde 68 olan kamu payının bugün yüzde 46'lara kadar düştüğünü, özel sektörün payının ise yüzde 54'lere çıktığını bildirdi.

    Yıldız, özel sektörün yeni kurduğu tesislerin kamunun elindeki 25-30 yıllık santrallerden daha yüksek oluduğu için özel sektörün elektrik üretimindeki payının yüzde 61'lere çıktığını da vurguladı.

    Türkiye'nin enerjide kurulu gücünün şu anda 55-56 bin Megavat (MW) civarında olduğunu belirten Yıldız, halen 60 bin MW'lik realize edilmeyi bekleyen lisans müracaatı bulunduğunu da kaydetti.

    Son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Yıldız, "Bunun yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi" dedi.

    Kömür kullanımı

    Kömürün Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydeden Yıldız, halen dünyada yıllık 7 milyar ton kömür tüketildiğini, bu tüketimin de yaklaşık yarısını tek başına Çin'in gerçekleştirdiğini dile getirdi.

    Bakan Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar 17-18 bin MW'lik bir enerjiyi yerli kömürden karşılayacağı yapıyı oluşturmak istediğini bildirdi.

    Kömür yardımları konusunda da bilgi veren Yıldız, son 10 yıl içerisinde sosyal devlet anlayışı içinde 2 milyon aileye kömür yardımı yapıldığını, bunun finansmanının da (yaklaşık 650 milyon lira) tamamen Hazine tarafından yapıldığını söyledi.

    Suriye tekrar elektrik istedi


    Yıldız, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Konuyla ilgili bir soru üzerine, Suriye'nin Türkiye'den tekrar elektrik talebinde bulunduğunu açıklayan Yıldız, "(Biz resmi kaynaklarla görüşmüyoruz) demiştim. Suriye resmi kaynakları özel şirketten bu elektriği tekrar almak istediğini belirtti. Böyle bir talep şirkete ulaşmış" diye konuştu.

    Suriye'ye tekrar elektrik ihracatı yapılabilmesi için özel şirketin Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile biten sözleşmesini tekrar yenilemesi ve EPDK'nın da bunu onaylaması gerektiğini anlatan Yıldız, bunun da yaklaşık 1 hafta, 10 günlük bir zaman alacağını dile getirdi.

    Yıldız, "Biz bunun insani bir kalem olduğunu her zaman söylüyoruz. Suriye'ye verilen elektriğin Türkiye'nin toplam ürettiği elektrik içerisindeki payı yüzde 1'den daha düşük. O yüzden biz bunun para değerine ve miktarına bakmaksızın, Suriye halkına insani bir başlık altında bunu izliyoruz. O yüzden böyle bir talebi yine olumlu manada değerlendireceğimizi ve stratejimize bunu koyacağımızı söylemem lazım" dedi.

    Enerji yatırımları kredi notlarından etkilenmiyor

    "Bazı kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'de laik, dinci, bölgesel ve etnik çatışmalardan kaynaklanan riskler bulunduğunu söyledi. Bu riskler uluslararası şirketlerin enerji yatırımlarını da etkiler mi?" şeklindeki soru üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

    "Kredi derecelendirme kuruluşlarının kredisinin tartışıldığı bir zamandayız. Türkiye'de diğer sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründe de uluslararası yatırımlar devam ediyor. Herhalde onlar paralarını yolda bulmadılar. 5-5,5 milyar dolar civarında Türkiye'de yalnızca enerji sektörüne para yatırılıyor.

    O dediğiniz kredi derecelendirme kuruluşlarının sözüne bakıyor olsaydılar, hele hele belden aşağıya vurarak böyle laik-anti laik gibi tartışma eksenine çekecek olsalardı, bu yatırımlar şimdiye kadar yapılmamış olurdu. Türkiye duruşuyla, geliştirdiği siyaset anlayışıyla hiçbir ayrımcılık yapmaksızın büyümesine devam edecek."

    İran'dan alınan doğalgaz

    İran'dan alınan doğalgazın azaltılıp azaltılmayacağı yönündeki bir soru üzerine Taner Yıldız, mevcut kontratlar üzerinde İran'dan aldıkları doğalgazın miktarını azaltıp, yerine bir başka ülkeden ikame etmeyi düşünmediklerini, bu konuda ABD makamlarının da böyle bir taleple gelmeyeceğine inandıklarını bildirdi.

    Yıldız, "Şu anda Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 18-20'sine karşılık gelen İran'dan ithal ettiğimiz doğalgaz miktarının azaltılmasıyla alakalı bize ne böyle bir talep geldi ne de biz azaltmayı düşünüyoruz. Bundan sonra yapılabilecek yeni kontratlar içinse tekrar oturur konuşuruz" ifadesini kullandı.

    Irak'tan alınan petrol ithalatında çok önemli bir artış olmadığını ve Türkiye'nin sadece Kuzey Irak'ta değil, Irak'ın tamamında çalıştığını anlatan Yıldız, son olarak TPAO'nun alt kuruluşu TPIC'in Irak'ta 40 kuyunun kazılmasıyla ilgili bir sözleşme imzaladığını söyledi.

    Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın tamamında iş yaptığını ve Irak'ın büyümesine katkı koyduğunu vurgulayarak, "Irak'ın kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı ayrımı yapmaksızın biz Irak'ın tamamında varız. Bizden talep edildiği kadar, bizim oralarda girdiğimiz ihalelerde kazandığımız kadar oradaki çalışmalara devam ediyoruz. O yüzden yalnızca Irak'ın kuzeyinde bir çalışma yapıyormuşuz gibi bir algılamanın doğru olmadığını söylemek istiyoruz" dedi.

    ENI'nın Akdeniz'deki faaliyetleri

    İtalyan enerji şirketi ENI'nin Güney Kıbrıs ile uluslararası hukuka aykırı olarak tartışmalı alanlarda petrol arama faaliyetlerinde bulunmasının doğru olmadığını dile getiren Yıldız, "ENI böyle bir şeye giriyorsa biz Türkiye'deki yatırımları oturup tekrar düşünürüz. Bildiğiniz gibi Samsun-Ceyhan'da ortaklıkları vardı, bu konuyu tabii ki biz gündeme alırız. ENI'nin Kıbrıs'ın tamamına ait olan bir alanda Güney Kıbrıs'la bir çalışma yapmasını tabii ki doğru bulmuyoruz" dedi.

    BOTAŞ ve TPAO'nun yeniden yapılanması

    Taner Yıldız, BOTAŞ veya TPAO'nun özelleştirilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını, böyle bir şeyin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

    BOTAŞ ve TPAO'nun uluslararası arenadaki payı küçülmeden bir kısım görev ayrıştırmaları yapmayı düşündüklerini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

    "Halka açık şirketler haline getirilmesi, teşkilat yapısının değiştirilmesi, bunlar arasında. Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda BOTAŞ'ın ikiye veya üçe bölünerek oluşturulacak yeni bir yapıya kavuşturulması söz konusu. Aslında bir BOTAŞ Holding şemsiyesi altında söylemem lazım. Yani BOTAŞ'ın yurt dışında küçülmemesi, yurt içindeki görevlerinin ise ayrıştırılması lazım.

    Öncelikle TPAO'nun Hazine'de bir THY modeli yapıya mutlaka kavuşması lazım. Yani özel sektör dinamizmiyle, ama kamu ciddiyetiyle uluslararası arenada rol almazı lazım. Bunu inşallah sağlayacağız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow