hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haluk Koç: "Taksitle anayasa yapılmaz"

    Haluk Koç: Taksitle anayasa yapılmaz
    expand

    CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, Uzlaşma Komisyonu'nun uzlaştığı 48 maddenin yasalaşması önerisine, "Taksitle anayasa yapmak gibi bir kavram olmaz" dedi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Koç, düzenlediği basın toplantısında MYK'nın gündemine ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaştığı 48 maddenin yasalaşmasına ilişkin öneriye değinen Koç, bu 48 maddenin yeni anayasanın farklı bölümlerine ait olduğuna dikkati çekti. Anayasanın bir bütünlüğü olduğunu vurgulayan Koç,"Taksitle anayasa yapmak gibi bir kavram olmaz" dedi.

    Yeni anayasa çalışmalarının kişisel başkanlık beklentileri için bir kapı olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirten Koç, bunun Türkiye'nin "başını belaya sokacak bir yaklaşım" olduğunu savundu. Koç, "Başkanlık sistemi değil, 'parlamenter demokratik temsili sistemin güçlendirildiği bir anayasa' de. 48, 58, 68 olur. Çok daha geniş boyutta uzlaşma zemini çıkar" diye konuştu.

    Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 48 maddenin yasalaşması önerisinin gündem değiştirmek ve yeni anayasa uzlaşma masasından kaçmak için bahane yaratmak maksatlı olduğunu da ileri sürdü.
     
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaştığı 48 maddenin yasalaşmasının tutuklu milletvekilleri sorununu çözeceğine ilişkin sözlerine de değinen Koç, "83. madde anayasada dokunulmazlıkları düzenleyen maddedir. 14. madde de bir eylemlilik hali vardır. Bağlantısı vardır, 83'ün 14'e. Üzerinde anlaşmaya varılan 48 madde içerisinde 83. madde yoktur" diye konuştu.

    Koç, milli iradeden söz edilecekse seçim barajının da kaldırılması geriktiğinin altını çizdi.

    "Allah kimseyi senin durumuna düşürmesin"

    Konuşmasında Gezi Parkı odaklı eylemler sonrasında yaşanan gözaltıları eleştiren Koç, hükümetin korkuyla vatandaşları demokratik tepkilerini ortaya koymaktan caydırmaya çalıştığını savundu. Olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin faillerinin belli olduğunu, ancak cezalandırılmamalarının ise kabul edilemez olduğunu belirten Koç, "Vicdansızlık yapıyorsunuz. Her türlü teknik imkan elinizde. Ethem'i vuran ortada. Bahane üretmeyin. Komik olmayın. Katil, katildir. Onu azmettiren de katildir. Kanunsuz görev emri veren de aynı derecede suça iştirak etmiştir. Eskişehir'de Ali'yi dövenler kim?" değerlendirmesinde bulundu.

    Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle milleti tahrik ettiğini, ancak ölenler için rahmet bile dilemediğini ifade eden Koç, "Onların anaları, babaları var. Bu kadar mı kin gözünü bürüdü? Müslümanlıkta böyle bir şey var mı? Allah kimseyi senin durumuna düşürmesin. Bunların hesabı sorulacak" görüşünü paylaştı.

    "Vatandaş geçimini sürdürmek için kredi kartı kullanıyor"

    Koç, Başbakan Erdoğan'ın kredi kartı kullanımına ilişkin sözlerini de değerlendirerek, Erdoğan'ın iktidar değil muhalefet lideri gibi konuştuğunu söyledi. "Vatandaş ne için kullanıyor kredi kartını? Gidip boğazda lüks bir lokantada yediği yemeğin bedelini ödemek için değil geçimini sürdürebilmek için kullanıyor" diyen Koç, ülkenin bu halinin sorumlusunun iktidarın 10 yıldır sürdürdüğü yanlış ekonomi politikaları olduğunu ileri sürdü.

    Koç, Erdoğan'ın "Kartlarınızı kapatın" dediğini ifade ederek, "Peki sen ödeyecek misin milletin borcunu? Herkesin cebinde senin olduğu, kullandığın gibi bir örtülü ödenek fonu mu var? Ödeyecek misin milletin borcunu?" diye sordu.

    Gezi Parkı odaklı eylemlerin ardından Beyoğlu esnafı adına yapılan açıklamalar konusuna da değinen Koç, "AK Parti üniformasıyla hükümet paralelinde açıklama yapan lüks otomobilli çakma esnaf grubunun" ortaya çıktığını söyledi.

    Esnaf adına açıklama yapan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdulkadir Akgül'ün geçen dönem AK Parti Yozgat milletvekili olduğunu ifade eden Koç, "AK Parti adına, esnaf adına bu tezgaha alet olan eski vekil kardeşim, kaç yerden maaş alıyorsun? Ne kadar para kazanıyorsun aylık. Bunu bir açıkla da şu temsil ettiğin esnaflar seni bir görsünler" ifadesini kullandı.

    Esnafın eylemler değil 10 yıllık yanlış ekonomi politikaları nedeniyle ciddi sıkıntı içinde olduğunu öne süren Koç, esnafın ekonomik durumuna ilişkin bazı rakamları da aktardı. Koç, "Bence baş eylemci Tayyip Erdoğan. Esnafın sıkıntı çekmesinin baş eylemcisi Tayyip Erdoğan ve uyguladığı politikalardır" şeklinde konuştu.

    Koç, çözüm sürecinde gelinen noktaya ilişkin de "Sanki Türkiye'nin bir bölgesi, hiçbir problem olmadan güvenlik, kontrol yavaş yavaş da idare bakımından bir başka güce, bir başka yapıya devrediliyor gibi bir fotoğraf çıkıyor karşımıza" değerlendirmesinde bulundu. Amacın gerçekten çözüm değil siyasi çıkar olduğunu savunan Koç, olayın taraflarının kendi hedeflerine ulaşmak için çaba harcadığını söyledi.

    Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirerek, "Suriye'de daha köprünün altından çok sular akar" dedi.

    Benzin zammı

    Koç, benzin fiyatındaki artışa ilişkin soruya ise "İnsanları eyleme teşvik etmiyorum ama insanlarımızın bu tür genel durumu etkileyecek olan ekonomik yaptırımlarda da tepkilerini ortaya koymaları gerekiyor" dedi.

    Haluk Koç, tutuklu milletvekilleriyle ilgili yasal düzenlemenin yeni anayasanın uzlaşılan 48 maddesi arasına katılması halinde tutumlarının ne olacağına ilişkin soru üzerine ise iktidarın bu konuda samimiyetine çelişkili açıklamaları nedeniyle inanmadıklarını belirtti. Koç, "Tutuklu milletvekilleriyle ilgili irade koyacak yapı, Haziran 2011 seçimlerinden sonraki, o tartışmalı dönemde bunu hayata geçirebilirdi. Samimiyet sorgulaması açımızdan devam ediyor" diye konuştu.

    Yerel seçimlerde CHP-MHP ittifakı olup olmayacağı sorusuna ise Koç, "CHP'ye böyle bir teklif gelmemiştir. CHP de başka bir partiye böyle bir teklif götürmemiştir" karşılığını verdi.

    Çeşitli senaryolar içinde böyle değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Koç, ancak şahsi görüşünün, bulunduğu yerde AK Parti'yi geriletmek için en makul, en mantıklı seçimi yapmak olduğunu da belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow