hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şalgam suyunun faydaları nelerdir?

    Şalgam suyunun faydaları nelerdir
    expand

    Şalgam suyu lezzetiyle olduğu kadar yararları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Farklı sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen şalgamın faydaları saymakla bitmiyor. Peki, birçok yiyecekle birlikte tüketilebilen içeceklerden olan şalgam hangi hastalıklara iyi geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şalgamın faydaları şalgam suyu tüketen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Solunum yollarında ferahlama sağlayan şalgam acılı ve acısız olarak tüketilebiliyor. İşte şalgamın bilinen faydalarından bazıları…

    ŞALGAM SUYUNUN YARARLARI

    • Mafsal (eklem) şikayetlerini azaltır.
    • Romatizma ve nikriste faydalıdır.
    • Göğsü yumuşatır.
    • Akciğerleri ve bronşları temizler.
    • Boğaz iltihaplarını giderir.
    • Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.

    ŞALGAM SUYU NEDİR?

    Şalgam suyu veya kısaca Şalgam Turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Bir tür pancar olan "şalgam bitkisi" ve "siyah havucun" su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir. Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye söylenmekte olup kebap yemekleri birlikteliğinde vazgeçilmez bir içecektir. Adana ve Mersin'de özellikle dört mevsim sokak satıcıları tarafından satılmaktadır. Adana'da, yöreye has içeceklerdendir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden hemen önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Bu siyah havuç, şalgamla verildiği takdirde "tane" olarak adlandırılır. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Şalgam'ın Çukurova'da yaygın olarak tüketilmesinin önemli sebeplerinden birisi de bölgenin hava şartlarının, şalgamın mayalaması için uygun olmasıdır. Yazın bir haftada mayalanan şalgam, kışın bir-iki ay içerisinde mayalanmaktadır. Mayasının ideal şekilde tutması ise sadece Çukurova'da mümkün olmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow