hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin son hamlesi Rumları masa dışında bırakabilir

    Türkiyenin son hamlesi Rumları masa dışında bırakabilir
    expand

    Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamleleri bölgede dengeleri değiştirdi. Libya ile yapılan anlaşma ve sonrasında Yavuz gemisinin Doğu Akdeniz'deki intikalleri Rum yönetimini denklem dışında bırakabilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji çevreleri Türkiye’nin D. Akdeniz’deki son hamlesinin, Güney Kıbrıs’ı enerji denklemi dışına çıkarabileceği görüşünde...Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki son adımı, sürpriz gelişmeleri gündeme getirdi. Sondaj gemisi Yavuz’un Doğu Akdeniz’de intikal ‘G Bölgesi’ne intikal etmesiyle, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) enerji denklemi dışında kalması söz konusu. 

    Doğu Akdeniz’de attığı adımları Libya ile imzaladığı deniz sınırı yetki anlaşması ile taçlandıran Türkiye, sondaj gemisi Yavuz’u KKTC’ye ait ‘G’ ruhsat sahasına gönderdi. Yavuz sondaj gemisi, KKTC’nin 2011 yılında Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere, Ada’nın güneyindeki ‘G’ ruhsat sahasına ulaştı.

    Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı yorumda İsrail ile Türkiye aralarındaki karşılıklı kıyılara istinaden, Libya ile yapılan anlaşmada esas alınan ilkeler doğrultusunda deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalaması durumunda sözde 8. parselin büyük kısmının İsrail’in olacağını, bu deniz alanının hukuki temele dayalı bir şekilde Türkiye ile İsrail arasında bölüşülebileceğini söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ÜMİT VERİCİ BULGULAR

    Yavuz’un intikal ettiği ‘G’ bölgesi, İsrail’in Tamar ve Leviathan gibi önemli doğal gaz sahalarının bulunduğu bölgeye komşu olmasının yanı sıra GKRY’nin hak iddia ettiği alanlardan biri.

    Türkiyenin son hamlesi Rumları masa dışında bırakabilir

    Kumbaroğlu, Yavuz’un hareket ettiği bölgenin hem jeopolitik hem ekonomik hem de deniz yetki alanları açısından oldukça özel bir yer olduğuna işaret etti.

    Milliyet'in haberine göre; Barbaros sismik araştırma gemisinin de geçtiğimiz yıl söz konusu bölgede geniş çaplı arama yaptığını hatırlatan Kumbaroğlu, “Şimdi Yavuz gemisinin bu bölgeye gitmesi sismik araştırmada ümit verici bulgular elde edildiğine işaret ediyor” dedi.

    ‘LEFKOŞA-1 ÇOK ÖNEMLİ’

    Gürkan Kumbaroğlu, Yavuz sondaj gemisinin ulaştığı Lefkoşa-1 noktasının G bölgesinde olmakla birlikte GKRY’nin 8 numaralı parseline denk gelmesi ayrı bir önem taşıdığını anlatarak, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın, “Libya ile yaptığımız bu deniz anlaşmasının aynısını en kısa sürede İsrail ile de yapmalıyız” açıklamasını hatırlattı. Kumbaroğlu şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Amiral Yaycı’nın önerdiği gibi İsrail ile Türkiye aralarındaki karşılıklı kıyılara istinaden, Libya ile yapılan anlaşmada esas alınan ilkeler doğrultusunda deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalaması durumunda sözde 8. parselin büyük kısmı İsrail’in olacak, bu deniz alanı hukuki temele dayalı bir şekilde Türkiye ile İsrail arasında bölüşülecek. Bu nedenle Yavuz’un şu an çalıştığı alan sadece bir doğal gaz arama işleminin çok daha ötesinde açılımları da gündeme taşıyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow