hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağırlığı tam 90 kg! Satıştaki dinozor kafatasının fiyatı 20 milyon dolar

    Ağırlığı tam 90 kg Satıştaki dinozor kafatasının fiyatı 20 milyon dolar
    expand

    Müzayede evi Sotheby's'e göre, bir Tyrannosaurus rex kafatasının önümüzdeki ay müzayedede 20 milyon dolara kadar alıcı bulması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    T. rex kafatası müzayedede 20 milyon dolara satılabilir. Sotheby's müzayede evi yaptığı basın açıklamasında, Maximus olarak adlandırılan kafatasının şimdiye kadar bulunan türünün en eksiksizlerinden biri olduğunu belirtti.

    Bulgunun "nadir ve önemli bir paleontolojik keşif" olduğunu vurgulayan Sotheby's, 90 kg'dan daha ağır ve 2 metre yüksekliğindeki devasa kafatası, New York'ta satışa sunulduğunda müzayedede satılan en değerli fosillerden biri olacak.Ağırlığı tam 90 kg Satıştaki dinozor kafatasının fiyatı 20 milyon dolar

    Maximus, Güney Dakota'da kapsamlı bir şekilde incelenen Hell Creek Formasyonu'ndaki özel arazide keşfedildi. Kafatası yetişkin bir dinozora aitti ve tüm "diş taşıyan çene elemanları", dış kemiklerinin çoğuyla birlikte korunmuştu. Müzayede evi, kazı alanının zamanla ciddi şekilde yıpranmış olması nedeniyle iskeletin geri kalanının büyük ölçüde erozyonla yok edildiğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SONSUZA DEK KAYBOLABİLİRDİ"

    Sotheby's doğa tarihi danışmanı Henry Galiano yaptığı basın açıklamasında, "Bu T. rex fosili olağanüstü bir keşif. T. rex kalıntılarının en yoğun olduğu alanlardan birinde ortaya çıkarılan kafatası, orijinal şeklinin ve yüzey özelliklerinin çoğunu, en küçük ve en hassas kemiklere bile dokunulmadan, son derece yüksek derecede bilimsel bir bütünlükle korudu. Bu kafatasını dikkatli bir şekilde toplayan ve koruyan deneyimli saha paleontologlarının çalışmaları olmasaydı, bu kafatası erozyona uğrayabilir ve sonsuza dek kaybolabilirdi" dedi.

    FOSİL MÜZAYEDESİ TARTIŞMASI

    Bu yılın başlarında, Sotheby's T. rex'in bir akrabası olan Gorgosaurus'un iskeletini 6 milyon doların biraz üzerinde bir fiyata sattı ve uzmanlar arasında yeni endişelere yol açtı. Tümü müze koleksiyonlarında yer alan bilinen diğer örneklerle birlikte, türünün özel mülkiyete sunulan tek fosiliydi.

    İlk olarak 1997'de bir fosil 8 milyon dolardan fazla bir fiyata alıcı bulmuştu. Üzerinden 25 yıl geçen satışta söz konusu fosil Hutton tarafından "şimdiye kadar keşfedilen en büyük ve en eksiksiz T. rex" olarak tanımlanan Sue'ya aitti. 1997 satışı tartışmalarla karşılandı, bazı uzmanlar özel koleksiyonlardaki örneklerin bilimsel çalışma için kullanılamayacağından endişe duydu. Bazı paleontologlar, koleksiyoncuların pazarının büyümesinin, özel arazilerde kazı çalışmaları yürütmelerini zorlaştırdığını da savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow