hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arjantin'de büyük geçiş öncesi beklenmedik dolar kararı

    Arjantinde büyük geçiş öncesi beklenmedik dolar kararı
    expand

    Arjantin Merkez Bankası dolar alımlarını geçici olarak dondurdu. Yeni Başkan Milei'nin politikasını açıklayana kadar dolara erişimin kısıtlanacağını açıklayan banka, bunun "Enflasyonu ortadan kaldırmayı amaçlayan şok terapisi programı" olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin iç ve dış aktörleri ise bunun bir terapi olacağından emin değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arjantin Merkez Bankası (BCRA), yönetim kurulundan önceden izin alınmasına kadar, resmi döviz kuru üzerinden ABD doları alımlarını geçici olarak dondurduğunu açıkladı.

    BCRA pesoların aşırı değerli olduğu ülkenin resmi döviz piyasasının, Milei ekibine idari prosedürlere uyma ve kendi politikasını uygulama zamanı vermek için sınırlı işlemlerle çalışacağını söyledi.

    Ülkede döviz kontrolleri nedeniyle yabancı yatırımcıların çok az erişebildiği gösterge hisse senedi endeksi, kazançları kaybetmeden önce yüzde 4,2'ye kadar yükseldi.

    Yatırımcılar önümüzdeki birkaç gün içinde dövizde büyük bir devalüasyon öngörüyor.

    YENİ BCRA YÖNETİM KURULUNDAN BEKLENTİLER

    Yeni atanan BCRA yönetim kurulunun, tarihsel olarak gecikmeli olan ve paralel dolar ile karşılaştırıldığında yüzde 150'lik şaşırtıcı bir fark sergileyen resmi döviz kuruna ilişkin kritik kararlar alması bekleniyor. Üstelik finans dünyası, Başkan Javier Milei'nin açılış konuşmasında mali uyum vurgusunun ardından Ekonomi Bakanı Luis Caputo'nun ekonomi politikası kararlarını sabırsızlıkla bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İHRACATÇILAR VE DÖVİZ

    Ülkede ihracatçıların herhangi bir sınırlama olmaksızın döviz satmalarına izin veriliyor. Ancak karma döviz kuru sunan programın yakın zamanda durdurulması nedeniyle daha az işlem gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

    Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında finans sektörü durumu yakından izliyor, ortalığın yatışmasını ve yeni ekonomi politikalarının şekillenmesini bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow