hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı

    Avrupa Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı
    expand

    Euro Bölgesi'nde faiz oranları, piyasaların beklentileri doğrultusunda 25 baz puan arttırıldı. Kararla beraber sıkılaştırma sürecine 'devam' diyen Avrupa Merkez Bankası, bu artışla mevduat faizini yüzde 3,75; politika faizini yüzde 4,25 ve gecelik borç verme faizini yüzde 4,50 seviyesine yükseltti. Söz konusu seviyeler Euro tarihinde en yüksek seviyelere işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını 25 baz puan artırarak, son zamanlardaki yavaşlamaya rağmen enflasyonun hala çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiğini söyleyerek üst üste dokuzuncu faiz artırımını gerçekleştirdi.

    Bu, politika faizi olan ana refinansman operasyonlarındaki oranı Ekim 2008'den bu yana en yüksek olan yüzde 4,25'e ve mevduat kredisindeki faiz oranını yüzde 3,75 ile 22 yılın en yüksek seviyesine getirdi. Bölgede gecelik borç verme faizi ise yüzde 4,50 seviyesine geldi.

    ECB ayrıca gelecekteki oran kararlarında "veriye bağlı bir yaklaşım" izleme taahhüdünde bulundu ve oranların, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek için gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde ayarlanacağını söyledi.

    Merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün Temmuz 2022'de başlamasından bu yana, ECB yetkilileri, tarihindeki en hızlı sıkılaştırma adımını işaret ederek oranlarda benzeri görülmemiş bir 425 baz puanlık artış gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PİYASALARDA TEPKİ NASIL OLDU?

    ECB'nin borçlanma maliyetlerinde beklendiği gibi 25 baz puanlık bir artış daha açıklamasının ve sonraki kararların verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini söylemesinin ardından Euro, erken kazanımlarının bir kısmını geri aldı ancak Perşembe günü 1,1 doların üzerinde kaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow