hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM: Dünya ticaretinde düşüş yaşanıyor

    BM: Dünya ticaretinde düşüş yaşanıyor
    expand

    BM Raporuna göre dünya ticaretinde jeopolitik gerilimlerden ve gelişmekte olan ülkelerin ihracat performansının iyi olmamasından kaynaklı düşüklük yaşanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) bu haftaki raporuna göre, küresel ticaret 2023'te geçen yıla kıyasla yüzde 5 oranında daralacak ve 2024 için genel olarak olumsuz bir görünüm ifade edilecek.

    UNCTAD'ın tahminlerine göre dünya ticaretinin bu yıl yaklaşık 30,7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. BM organı, mal ticaretinde yaklaşık 2 trilyon dolar veya yüzde 8 oranında bir düşüş öngörürken, hizmet ticaretinin yaklaşık 500 milyar dolar veya yüzde 7 oranında artması bekleniyor.

    UNCTAD, küresel ticaretteki düşüşü kısmen gelişmekte olan ülkelerin ihracat performansının düşüklüğüne ve jeopolitik sorunlara bağladı.

    Raporda, "Ukrayna'daki savaş, Rusya Federasyonu'na uygulanan yaptırımlar ve ABD-Çin ticari ilişkilerindeki risklerin azaltılması, ikili ticaret eğilimlerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu faktörler yalnızca doğrudan ilgili ekonomileri etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda diğer ekonomilerin ticaret dinamiklerini de dolaylı olarak etkiliyor." denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret kurumuna göre, bazı ekonomilerdeki yüksek faiz oranları da ticari faaliyetleri sekteye uğrattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow