hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası Başkanı Malpass’tan, Avrupa'da resesyon ve stagflasyon beklentisi: Yeni yaklaşımlar gerek

    Dünya Bankası Başkanı Malpass’tan, Avrupada resesyon ve stagflasyon beklentisi: Yeni yaklaşımlar gerek
    expand

    Dünya Bankası David Malpass, Avrupa'da muhtemelen durgunluk olan stagflasyon riski gördüğünü söyledi. Malpass’a göre ekonomideki fırtına yeni yaklaşımlar gerektiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası Başkanı David Malpass küresel enerji üretiminin çeşitlenmesinin yıllar alabileceğini ve bunun da stagflasyon riskini veya uzun süreli düşük büyüme dönemine neden olacağını belirtti.

    Stanford Üniversitesi'nde yaptığı konuşan Malpass, Avrupa'da durgunluk olasılığının arttığını, Çin'in büyümesinin keskin bir şekilde yavaşladığını ve ABD ekonomik üretiminin yılın ilk yarısında daraldığını hatırlatarak bu gelişmelerin gelişmekte olan ülkeler için ciddi sonuçları olacağını söyledi.

    Malpass, artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyümenin mevcut "mükemmel fırtınasının" yeni makro ve mikro ekonomik yaklaşımlar gerektirdiğini ifade etti.

    Malpass, bankanın yakında yayınlayacağı "Yoksulluk ve Paylaşılan Refah" raporunun, küresel medyan gelirde de yüzde 4'lük bir düşüş gösterdiğini, bankanın bu göstergeyi 1990'da ölçmeye başlamasından bu yana ilk düşüş olduğunu belirtti.

    Malpass, "Gelişmekte olan dünya, keskin bir şekilde yükselen gıda gübresi ve enerji fiyatları, artan faiz oranları ve kredi marjları, para birimindeki değer kaybı ve sermaye çıkışları tarafından şekillendirilen son derece zorlu bir kısa vadeli görünümle karşı karşıya. Gelişmekte olan dünya için acil bir tehlike, küresel büyümedeki keskin yavaşlamanın küresel resesyona dönüşmesidir" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası Başkanı, ülkeleri, daha çok yoksul ve kırılgan kesime yönelik harcamaları hedeflemek için mali verimliliği artırmak da dahil olmak üzere, şu anda sürmekte olan yüksek düzeyde senkronize faiz oranları artışlarının ötesinde enflasyonu düşürmenin yollarını aramaya çağırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow