hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT yasası çıkacak mı, son durum ne? İşte son dakika EYT haberleri 2019

    EYT yasası çıkacak mı, son  durum ne İşte son dakika EYT haberleri 2019
    expand

    EYT ile ilgili haberler emeklilikte yaşa takılanlar ve yakınları tarafından 6 Ekim 2019 Pazar günü de araştırılmaya devam ediyor. Sayıları milyonu aşan EYT’liler yasa çıkması halinde emekli olabilecekler. Peki, süreçte son durum ne, EYT kimleri kapsıyor ve 5900 gün detayında neler yer alıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT haberleri Cumhurbaşkanı tarafından emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili görevlendirilme yapılmasının ardından yeniden gündem olmuştu. Peş peşe gelen EYT yasası önerilerinin Meclis’in gündemine geleceği iddia edilmişti. Peki, EYT’de son durum ne? İşte yaş şartına takılan kişilerin dikkat etmesi gereken detaylar…

    5900 DETAYI NEDİR?

    EYT yasasının kimleri kapsayacağı merak ediliyor. Konuyla ilgili dikkat çeken detaya Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu değindi.

    Soru: 22 Ocak 1977 doğumluyum. Askerliğimin 8 ayını borçlanıp ödedim. Sigorta girişim 1997 senesine düştü. Ve şu anda 5387 gün primim var. SGK’dan baktığımda emeklilik yaşım 57 görünüyor. Eğer EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) çıkarsa bana bir faydası olur mu? ● Hayri ÇETİN

    Cevap: Ortada daha yasa tasarısı dahi yok. Şayet çıkarsa, EYT’den muhtemelen emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları, yani sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yerine getirenler yararlanacaklar.

    Süre ve prim şartını henüz sağlayamadığınızdan EYT çıkarsa yararlanamazsınız. Ancak prim eksiğinizi (başlangıcınıza göre 5825 gün veya 5900 gün) tamamlamanız şartıyla, 2022’de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihten sonra bir EYT yasası çıkarsa yararlanırsınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT İÇİN 3 ÇÖZÜM ÖNERİSİ

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, EYT için Meclis gündemine gelecek olan 3 yöntemi sırlayıp anlattı.

    1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler.

    İkinci yöntemde ise yaş şartı kaldırılacak. Çalışma günü ve pirim sayısı dikkate alınarak emekli olunabilecek. Yani 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecekler. Ancak bu yöntemde de 1994 sonrasında işe başlayanların emeklilik şansı ortadan kalkmış olacak.

    Üçüncü yöntem ise EYT’lilerin de başından beri beklediği düzenleme… Buna göre ise 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları…

    Yasanın çıkması halinde ise süreç yaklaşık 2 3 ay sürecek ve EYT’liler 2020’nin ilk aylarından itibaren emekli olabilecekler…

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow