hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suya zam geliyor!..

    Suya zam geliyor..
    expand

    Zamlar ardı ardına geliyor. Önce akaryakıta yüzde 7'den fazla zam geldi. Ardından turistik işletme ve restoran sahipleri ise 2 kat artırılan KDV oranıyla karşı karşıya kaldı. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Tarife Komisyonu'nun önerdiği yüzde 8.5'luk zam oranını oy çokluğu ile kabul etti.

    Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı.

    Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi.

    Meclis toplantısında da komisyonun önerdiği yüzde 8,5 zam oranı, oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamada CHP ve Saadet Partili üyelerin ret oyu kullandığı öğrenildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Tarife Komisyonu'nun önerdiği suya yüzde 8.5'lik zam oranını kabul etmesiyle, konutlarda ayda 10 metreküpe kadar 2.13 TL olan fiyat, 2.31 TL'ye yükseldi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmet binasındaki meclis toplantısında söz alan CHP'li Meclis Grup Sözcüsü Gökhan Zeybek, ekonomik krizin yaşandığı böyle bir dönemde yapılması düşünülen zam oranının yoksulun üzerine yük getireceğini söyledi.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın seçim öncesi yaptığı konuşmalara uyması gerektiğini dile getiren Zeybek, suyun konutlarda 10 metreküpe kadar ücretsiz olması, su bedelinin de yüzde 10 oranında indirilmesi gerektiğini ifade etti.

    CHP'li üye Haluk Sağlam ise zammın halka yeni bir yük getireceğini, bu zammın 12,5 milyon insanı ilgilendirdiğini belirterek, ekonomik kriz nedeniyle esnafın kepenk kapattığını, vatandaşların işsiz kaldığını dile getirdi.

    Bu yıl barajların doluluk oranının son yılların en iyi seviyesine ulaştığını, İSKİ'nin geçen yıllara göre kar ettiğini öne süren Sağlam, 10 metreküpe kadar su kullanımının en azından belli bir süre ücretsiz olmasını istediklerini aktardı.

    Saadet Partisi Meclis Üyesi Yakup Özbek de suyun toplum için vazgeçilmez olduğuna işaret ederek, suyun ticari bir meta haline getirildiğini savundu. Özbek, su zammının yapılmaması gerektiğini kaydetti.

    Konuşmaların ardından, Saadet Partisi ve CHP'li üyelerin su zammı teklifi konusundaki önergeleri oy çokluğuyla reddedildi.

    Bu arada, CHP'li bir üyenin, su zammı teklifi oylamasının gizli yapılmasına yönelik teklifi de reddedildi.

    Ardından su zammı teklifiyle ilgili görüşmelere geçildi. İSKİ'nin su zammıyla ilgili yüzde 15'lik teklifinin Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından yüzde 8,5'e çekilen oran, oy çokluğuyla kabul edildi.

    Öte yandan, sağlık sorunları nedeniyle istifa eden İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun CHP'li üyesi Halil Sarıcı'nın yerine Ömer Lütfi Somun getirildi.

    Akaryakıta vergi zammı

    Dün hükümetin vergi oranlarını yükseltmesinin ardından akaryakıta yüzde 7'den fazla zam gelmişti.

    Birinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanan KDV oranı da, yüzde 8'den yüzde 18'e çıkarılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow