hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TMMOB'un vize yetkisi Çevre Bakanlığı'na verildi

    TMMOBun vize yetkisi Çevre Bakanlığına verildi
    expand

    TMMOB'un harita ve plan gibi projelere vize yetkisi Çevre Bakanlığı'na verildi.

    TBMM Genel Kurulu'nda, torba yasa teklifinin görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeyle, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) harita, plan, etüt ve projelerine belli ücret karşılığında vize verme yetkisi Çevre Bakanlığı'na verildi.

    AKP'li milletvekillerinin verdiği önergede, "Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez" ifadesi yer aldı.

    Neden Gezi Parkı mı?

    CHP'li milletvekilleri, Gezi Parkı protestolarına destek veren TMMOB'un yapılmak istenen yeni düzenlemeyle cezalandırılmasının amaçlandığını belirterek, önergeye sert tepki gösterdi.

    CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Hükümet, Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle bütün Türkiye'yi etkisi altına alan bu gelişmelerin faturasını, Taksim Dayanışması içinde olan TMMOB'a, onu oluşturan odalara çıkarmaktadır. Başka hiçbir gerekçesi yoktur. Teknik olarak dayandığı hiçbir şey yoktur. Odaların mesleki denetim adına getirdikleri projelerin vize edilmesi yönündeki uygulamayı ortadan kaldırmaya ve bu yolla odalara mali güç oluşturan ödentilerin kaldırılmasına yönelik bir önergedir" dedi.

    Tartışmaların ardından önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

    Soğancı: "Mesleki denetim ortadan kaldırılıyor"


    Bu arada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yazılı açıklamasında, İstanbul şube yöneticilerinin gözaltına alınması ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen düzenleme ile TMMOB'nin ve odalarının asli görevi olan mesleki denetimin ortadan kaldırılacağını öne sürerek, düzenlemeyi eleştirdi.

    Genel kurulda kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesi yapıldığını ifade eden Soğancı, bu şekilde TMMOB'ye bağlı meslek odalarının, meslektaşları üzerindeki denetiminin tamamen kaldırıldığını savundu.

    Hükümeti, TMMOB'yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmekle suçlayan Soğancı, "TMMOB yüreğindeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır" dedi.

    Öte yandan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan da, düzenlediği basın toplantısında, yapılan düzenlemenin, mimarların mesleki denetim işlevinin ortadan kaldıracağını, bunun da sahte mimarların önünü açacağını ileri sürdü.

    Hakkan, teknik denetimin kaldırılmasıyla, insan hayatının tehlikeye atılacağını öne sürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow