hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK Haziran 2023 enflasyon oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı!

    TÜİK Haziran 2023 enflasyon oranı ne kadar, yüzde kaç oldu Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
    expand

    Haziran ayı enflasyon beklentisi ile ilgili farklı isimlerden açıklamalar gelmiş, memur ve emekli enflasyon farkı için gözler TÜİK’in yapacağı açıklamaya çevrilmişti. Peki, Haziran 2023 enflasyon oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? İşte Haziran ayı enflasyon rakamları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haziran ayı enflasyonu için geri sayım sona erdi. Kısa süre önce mayıs ayına ilişkin verilerin açıklanmasının ardından memur ve emeklinin enflasyon farkı için ilk oranlar ortaya çıkmıştı. Haziran ayına ilişkin açıklanan yeni oranlar ise temmuz ayında gerçekleşecek zam için son veri oldu.

    TÜİK HAZİRAN 2023 ENFLASYON ORANI NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU?

    Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında bir önceki aya ilişkin verileri duruyor. Bu nedenle haziran ayı enflasyonu  5 Temmuz tarihinde saat 10.00'da açıklandı. Kurban Bayramı'nın araya girmesi nedeniyle enflasyon oranı birkaç gün gecikmeli olarak duyuruldu. TÜİK'in açıklamasına göre  yıllık enflasyon yüzde 38,21 oldu. Enflasyon aylık bazda ise yüzde 3,92 olarak açıklandı.

    TÜİK Haziran 2023 enflasyon oranı ne kadar, yüzde kaç oldu Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklama sonrasında ilk değerlendirmeler CNN TÜRK canlı yayınında olacak.

    HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

    Merkez Bankası, Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Geçen ay yüzde 2,49 olan haziran ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,81'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi de yüzde 38,55 oldu. TÜFE'de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 29,84'ten 30,65'e yükselirken, 24 ay sonrası için yüzde 17,74'ten 18,12'ye çıktı.

    MAYIS AYI ENFLASYON RAKAMLARI NELER OLMUŞTU?

    TÜİK, Mayıs 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow