hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yönetici olanlar neden "insan" olduğunu unutur?

    Yönetici olanlar neden insan olduğunu unutur
    expand

    Yeni kuşak sadece maaş, prim ve ek haklarla tatmin olmuyor. Anlam, mutluluk ve bağlanmışlık da istiyorlar. İspanya’daki Volkswagen Audi Perakende Satış Operasyonlarının CEO’su Javier Pladevall de bunu destekleyecek şekilde "Bugün liderlik yöneticilikle ilgili öğrendiklerini unutmak ve insan olmayı yeniden öğrenmekle ilgili" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harvard Business Review’de yayınlanan Rasmus Hougaard, Jackline Carter ve Vince Brewerton’un makalesine göre Javier’in kastettiği; liderliğimizin gücü liderlik ettiklerimizle kişisel ve anlamlı bağlar oluşturma yeteneğimize bağlı. Bu şu an her zaman olduğundan daha doğru, özellikle Y jenerasyonu ‘milllenials’ birçok şirkette çoğunluğu ele geçirmeye başlamışken. Yeni kuşak sadece maaş, prim ve ek haklarla tatmin olmuyor. Anlam, mutluluk ve bağlanmışlık da istiyorlar.

    Problem liderlerin yüzde yetmişinin kendilerini –çoğumuzun kendisini süper sürücü olarak değerlendirmesi gibi- ilham verici ve motive edici olarak görmesinde. Oysa onların bu görüşleri çalışanlarının liderlerini nasıl algıladıklarının tam tersi. Forbes’da yayınlanan bir ankete göre çalışanların yüzde 65’inin liderlerinin kovulmasına yarayacaksa bir maaş zammından vazgeçebileceklerini buldu ve Gallup’un etkileşim anketi de çalışanların yüzde 82’sinin liderlerini esasen ilham vermekten uzak bulduklarını tespit etti. Yazarların fikrine göre bu iki durum birbiriyle ilişkili.

    Yöneticiden önce "insan" olmak

    İnsanlara liderlik etmenin muazzam bir iyi yönü var. McKinsey & Company verilerinin gösterdiği gibi, çalışanlar iç motivasyonlarıyla çalıştıklarında, kendilerini işlerine yüzde 32 oranında daha fazla adıyor, işlerinden yüzde 46 daha fazla tatmin sağlıyor ve yüzde 16 oranında daha yüksek performans gösteriyorlar.
    İnsan olarak, hepimiz anlam, mutluluk, insanlarla bağlantı ve diğerlerine olumlu katkı sağlama ihtiyacı gibi temel ihtiyaçlar tarafından yönlendiriliyoruz. Ve bu ihtiyaçları gerçekten anlayan ve içten gelen motivasyonları harekete geçirecek şekilde yönlendiren liderler kuvvetli sadakat, etkileşim ve performansın anahtarını ellerinde tutuyor. Liderler olarak yöneticiden önce insan olmamız gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grubun araştırması Accenture, Marriott, Starbucks, Microsoft ve LinkedIn gibi binlerce yenilikçi kuruluşun C seviyesinde küresel ölçekte bir hareket olduğunu gösterdi. Bu organizasyonların liderleri kendilerine ‘Çalışanların ve liderlerinin daha çok iş tatmini ve etkileşim sağladığı, insanı odağa koyan kültürü ve daha insani bir liderlik yapısını nasıl yaratabiliriz?’ sorusunu kendilerine soruyorlar.

    Daha insani bir lider olmak istiyorsanız, işte size birkaç ipucu:

    Artık kimse "Genel Müdür" olmak istemiyor!

    Bir işçi '4 günlük yönetici maaşı'na bir ömür çalışıyor

    Geçen sene öğrendiğimiz 9 liderlik dersi

    Kişisel yaklaşın
    Global bir üretici olan Barry Wehmiller’ın CEO’su Bon Chapman, şirket içinde gerçekten insani bir liderlik stilini yerleştirmek için çok uğraşmış. Çalışanları etkileyebilecek her bir karar verme aşamasında kendine şunu sormuş: Eğer benim çocuğum, ebeveynlerim ya da iyi bir arkadaşım burada çalışsa, bu kararı beğenirler miydi? Bu şekilde yönetim kararlarını kişisel bir soruya dönüşüyor. Statü veya gücünün etkisinde karar vermediğine emin olmak için kararı taktik bir kapsamdan duygusal bir kapsama taşıyor. Siz de çalışanlarınızı etkileyen kararlar verirken aynısını deneyin. Kendinizi onların yerine koyun ve onların aile üyeleri ya da arkadaşlarınız olduğunu hayal edin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendinizi bilin
    Liderlik konusunun öncülerinden Peter Drucker ‘Kendinizi yönetmeden diğerlerini yönetemezsiniz’ demiştir. Yakın zamanda Harvard Business Review’da yayınlanan bir makalede Bire CEO’nun sadece kişisel bilincini artırarak bankadaki takımının ilgi ve performansını artırdığı anlatıldı. Hikaye liderliğin nasıl önce kendini anlamak ve yönlendirmekten geçtiğinin iyi bir örneği. Kendinizi anladığınızda, liderlik ettiğiniz kişileri de daha iyi anlayıp empati geliştirebilir ve bu yolla içten gelen motivasyonla harekete geçmelerini sağlayabilirsiniz. İyi liderlik kendini bilmekle, kendini bilmek de farkındalık egzersizleriyle geliştirilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özverili olun
    Mc Kinsey & Company’nin global yönetici direktörü Dominic Barton, özverinin iyi liderliğin temeli olduğunu söylüyor. Liderlik sizinle değil liderlik ettiğiniz insanlar ve organizasyonla ilgili. Özveriyle, kendinizi denklemden çıkararak diğerlerinin uzun vadeli faydalarını düşünün. Özveri sahibi olmak başkalarının ayağının altında paspas olmak ya da haklarını koruyamamak anlamına gelmiyor. Özveri, özgüven ve öz saygıdan ileri gelir. Bu soru liderliğinizde özverili olup olmadığınızı basit yoldan test etmenize yardımcı olabilir: Karar verirken, motivasyonunuzu değerlendirin; kişisel kazanç için mi yapıyorsunuz yoksa başkalarının faydasını gözetiyor musunuz?

    Merhametli olun
    Merhamet diğerlerini mutlu etme eğilimidir. Eğer merhametli bir lideriniz olduysa, bunun nasıl hissettirdiğini bilirisiniz. Bu lider arkanızı kollar. Bu lider sizin çıkarınızı düşünür. Sonuçta da siz kendinizi güvende, güvenilir, sadık ve adanmış hissedersiniz. Liderlik söz konusu olduğunda, hiçbir şey merhametle yarışamaz. Merhamet her yerde herkes tarafından anlaşılan evrensel bir dildir. Eğer daha merhametli bir lider olmak istiyorsanız, biriyle etkileşime geçtiğinizde kendinize şu soruyu sorun: Bu insanın daha iyi bir gün geçirmesi için ne yapabilirim?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow