hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

    Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı
    expand

    Küresel piyasalar haftaya pozitif bir seyirle başlarken, yatırımcıların bu hafta odak noktası ABD'den gelecek olan büyüme verileri ve diğer önemli ekonomik göstergeler olacak. Yoğun veri gündemi, piyasaların yönünü belirlemede kritik rol oynayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında yukarı yönlü revize edilerek 69,1'e çıkarıldı. Öncü verilerde yüzde 3,5 olarak açıklanan tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ise yüzde 3,3 ile öngörülerin altında kaldı. Analistler, bu verilerin enflasyona ilişkin tüketici güveninin bir miktar iyileştiğine işaret ettiğini belirtiyor.

    Fed ve Faiz İndirimi Beklentileri

    Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimine başlama ihtimalinin arttığını söylüyor. Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacağı açıklamalar ve perşembe günü açıklanacak büyüme verileri, piyasalarda oynaklığı artırabilir. Ayrıca, çarşamba günü yayımlanacak olan Fed'in Bej Kitap raporu ve cuma günü açıklanacak çekirdek kişisel tüketim harcamaları, bankanın gelecekte atacağı adımlara dair ipuçları verebilir.

    Para piyasalarında, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 50, kasımda yüzde 63 ve aralıkta yüzde 82 olarak fiyatlanıyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 104,7 seviyesinde seyrediyor. Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 2.342 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 yükselişle 82,1 dolardan işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa ve Asya Piyasaları

    Avrupa borsalarında, Almanya'da açıklanacak Ifo iş dünyası güven endeksi ve bölge genelinde açıklanacak enflasyon ve büyüme verileri, yatırımcıların takibinde olacak. Asya piyasalarında ise, Çin'de açıklanan sanayi karı ve Japonya'da açıklanan ekonomik veriler olumlu bir seyir izledi.

    Yurt İçi Piyasalar

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen hafta yüzde 1,07 azalarak 10.676,65 puandan kapandı. Dolar/TL kuru ise 32,2150 seviyesinden işlem görüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanı için yeni düzenlemelerin son aşamaya geldiğini belirtti. Analistler, yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 seviyeleri destek, 10.800 ve 11.000 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow