hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez'in faiz kararı sonrası TL mevduat ve KKM'de zorunlu karşılık oranları artırıldı

    Merkezin faiz kararı sonrası TL mevduat ve KKMde zorunlu karşılık oranları artırıldı
    expand

    Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla önemli adımlar attı. Yapılan duyuruda, TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırıldığı belirtildi.

    Duyuruda, zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında KKM'nin TL’ye dönüşüm hedefinin korunduğu ve yenileme dahil toplam hedefin %75’e düşürüldüğü açıklandı. Ayrıca, tüzel kişi KKM ve gerçek ile tüzel kişi YUVAM hesaplarının bir sonraki hesaplama döneminden itibaren toplam hedef hesaplamasına dahil edileceği, toplam hedefin sağlanması durumunda KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranının politika faiz oranının %40’ına düşürüleceği ifade edildi.

    Yabancı Para Kredilere Yeni Sınır

    Yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirildi. Bu sınırın aşılması durumunda, aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tutulacağı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duyuruda, "Zorunlu karşılık oranlarına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanacak olup, diğer kararlara ilişkin uygulama talimatları bankalara iletilecektir." ifadesi yer aldı. Bu kararlar, bankaların likidite yönetimi ve finansal istikrar açısından önemli değişiklikler getirecek.

    Bu düzenlemelerle TCMB, finansal istikrarı koruma ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirme hedeflerini sürdürmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow