hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrolde yeni tahminler

    Petrolde yeni tahminler
    expand

    Brent petrol, OPEC+ tarafından gelen günlük 1 milyon varilden fazla sürpriz üretim kesintisiyle yükseldikten sonra 85 doların üzerinde tutundu. Citi ve Goldman Sachs art arda yeni petrol fiyatı tahminlerinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol üreticisi ülkeler grubu OPEC+, Mayıs'tan 2023'ün sonuna kadar kombine ham petrol üretimlerini günde 1,15 milyon varil daha azaltma planını açıkladı. Kararla önceki seansta yüzde 6'dan fazla yükselen Brent petrol, varil başına 85 doların üzerinde tutundu.

    CİTİ VE GOLDMAN'DAN PETROL FİYATI İÇİN 100 DOLAR SENARYOSU

    Goldman Sachs, Brent petrol tahminini bu yıl sonuna kadar varil başına 95 dolara ve 2024 için 100 dolara yükseltti.

    Goldman, "OPEC'in artan fiyatlandırma gücünü - talebi önemli ölçüde etkilemeden fiyatları yükseltme yeteneğini - temel ekonomik itici güç olarak" gördüğünü söyledi

    Banka ayrıca, günde yaklaşık 1,66 milyon varillik üretim kesintisi planı için Ocak 2023'e kadar süren Ekim 2022 kesintisinin yaklaşık yüzde 90'ını uyguladığını gerekçe göstererek, yüzde 90'lık bir uygulama oranı beklediğini söyledi.

    Hızlı gelişen piyasa büyümes ile beraber düşen Rusya arzı ve durgun ABD arzı göz önüne alındığında Goldman Sachs, piyasanın Haziran ayından itibaren sürdürülebilir açıklara döneceği görüşünü yineledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Citigroup'un emtia araştırma bölümü küresel başkanı Ed Morse da, petrol fiyatının 100 dolar/varile ulaşabilmesi için piyasada arz konusunda çok daha fazla belirsizlik görülmesine ihtiyaç olduğunu savundu.

    Morse, "100 dolar/varil petrol fiyatı için bir senaryo var. Ancak henüz bir senaryoya yakın bir yerde olduğumuzu düşünmüyorum" diye konuştu.

    Petrol fiyatının 100 dolar/varil seviyesine ulaşmasından önce "ciddi şekilde daha fazla" petrolün piyasa dışına çıkması gerektiğini savunan Morse, arzda aksamanın, bozulmanın daha fazla belirsizlikle birlikte gerçekleşmesi gerektiğini savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow