hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruble, dolar ve euro karşısında bir yılın en düşüğünde

    Ruble, dolar ve euro karşısında bir yılın en düşüğünde
    expand

    Ruble, dolar ve euro karşısında bir yılın en düşüğüne yakın seyrederken analistler, düşüşü ülke ithalatındaki eş zamanlı toparlanma ve ihracattaki düşüşe bağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moskova Borsası tarafından yayınlanan verilere göre, Rus rublesi ABD doları ve euro karşısında geçen Nisan ayından bu yana en düşük döviz kuruna geriledi.

    Rus para birimi, dolar karşısında 14 Nisan 2022'den bu yana en düşük oran olan 88 rubleye kadar indi. 

    First Management Company'nin özkaynaklar departmanı başkanı Anton Kravchenko, RBK haber kaynağına verdiği demeçte, rublenin Batı para birimleri karşısında devam eden düşüşünün ithalattaki eşzamanlı artış ve ihracattaki düşüşten kaynaklandığını söyledi. İhracattan gelen düşük döviz geliri girişleri, devlet bütçesinde bir açığa neden oldu ve şirketler yurtdışından daha fazla ürün satın almak için yeni tedarik zincirleri kurdukça döviz çıkışıyla daha da arttı.

    Kravchenko, Rus Eurobond'larına yapılan son ödemenin ardından döviz pozisyonlarını eski haline getiren bankalardan gelen artan talep nedeniyle rublenin de zayıflıyor olabileceğini sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer uzmanlar, ruble kurundaki düşüşü, artan petrol fiyatları nedeniyle Ulusal Varlık Fonu'ndan yapılan döviz satışlarındaki düşüşe bağlıyor.

    Promsvyazbank baş ekonomi analisti Yegor Zhilnikov, " Dolar karşısında 80-81 ruble aralığını test etme potansiyelinin teknik olarak mümkün olduğuna inanıyoruz, ancak gelecekte bir dolar düzeltmesini göz ardı etmiyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow