hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya dış ticaretinde yuan payı yükseldi

    Rusya dış ticaretinde yuan payı yükseldi
    expand

    Rusya Merkez Bankası, dolar ve euro'nun şu anda Rusya'nın ihracat anlaşmalarının yarısından azını oluşturduğu, yuan payının ise yükseldiğini açıkladı. Bankaya göre ülkenin dış ticaretinde dost ülke para birimlerinin payı 52'ye ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Merkez Bankası'nın yayınladığı verilere göre, Çin yuanı Rusya'nın dış ticaretinde önemli bir oyuncu haline geldi.

    Çin para biriminin Rusya'nın ithalat anlaşmalarındaki payı Ocak 2022'de yalnızca yüzde 4'ten geçen yılın sonunda yüzde 23'e yükseldi. Yuan'ın ihracat anlaşmalarındaki payı da yüzde 0,5'ten yüzde 16'ya yükseldi.

    Bu arada, Rusya'nın dış ticaretinde ABD doları ve avronun payı önemli ölçüde gerilemiştir. 2022'nin başında ihracat mutabakatlarının yüzde 87'si bu para birimlerinde yapılırken, 2023 Ocak ayı itibarıyla payları yüzde 48'e geriledi.

    Dolar ve euro'nun ithalat anlaşmalarındaki payı da Ocak 2022'deki yüzde 65'ten Aralık'ta yüzde 46'ya düşerek düştü.

    Mart 2022'den bu yana Rus ekonomisinde geniş bir yapısal dönüşüm yaşandı. Düzenleyici raporda, Batı para birimlerinin payındaki düşüşün temel nedeninin yuan'ın payının artması olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer 'dost' ülkelerin para birimlerinin payı 2023'ün başında yüzde 4'tü.

    Genel olarak, ruble ve 'dost' ülke para birimleri birlikte, 2022'nin sonunda Rusya'nın ihracat anlaşmalarının yüzde 52'sini oluşturarak, rekor düzeyde ilk kez dolar ve euro'nun payını geride bıraktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow