hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P Global verileri: Euro Bölgesi resesyon riskiyle karşı karşıya

    S&P Global verileri: Euro Bölgesi resesyon riskiyle karşı karşıya
    expand

    20 ülkeden oluşan Euro Bölgesi ekonomisi pandemiden bu yana en kötü ayını yaşadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    S&P Global'in yayımladığı yeni bir rapora göre, Euro Bölgesi ekonomisi, tek para birimi birliğinde talebin kötüleşmesiyle birlikte Ekim ayında neredeyse üç yılın en hızlı daralmasını yaşadı.

    Satın alma yöneticileri iş faaliyeti endeksi (PMI), Eylül ayındaki 47,2 seviyesinden geçen ay 46,5'e düştü; bu da üretimde önemli ve hızlanan bir daralmanın sinyalini verdi. Ekim ayı, endeksin genişlemeyi daralmadan ayıran kritik 50 eşiğinin altına düştüğü üst üste beşinci ay oldu.

    S&P, 32 aylık istihdam yaratma sürecinin durma noktasına gelmesiyle birlikte istihdamdaki durgunluğun da "karanlık bir ekonomik görünüme" işaret ettiğini yazdı.

    Raporda şu ifadeler yer aldı:

    “Ekim ayında faaliyette yaşanan keskin düşüş, fabrika üretim seviyelerindeki düşüşün Eylül ayında görülen düşüşle aynı düzeyde kalması nedeniyle hizmet sağlayıcıların kötüleşen performansını yansıtıyordu. Yine de en son anket verileri, izlenen her iki sektörde de üretimin art arda üçüncü ayda düştüğüne işaret ediyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma aynı zamanda üretimdeki düşüşlerin, Ekim ayında özel sektör faaliyetinin sabit kaldığı İspanya hariç, Euro Bölgesi genelinde geniş tabanlı olduğunu gösterdi. Almanya ve Fransa keskin bir şekilde daralmaya devam ederken, İtalya geçen yıldan bu yana en hızlı gerilemeyi yaşadı. İrlanda, üretimde 11 aydan beri ilk düşüşünü kaydetti.

    Pandeminin vurduğu aylar hariç tutulursa, yeni işlerde son dönemde yaşanan düşüş, Euro Bölgesi'nin devlet borcu kriziyle boğuştuğu Eylül 2012'den bu yana en sert düşüş oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow