hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bütçe 6.6 milyar lira açık verdi

    Bütçe 6.6 milyar lira açık verdi
    expand

    Mart'ta bütçe 6,6 milyar TL açık verdi. Ocak-Mart döneminde ise 46 milyon TL fazla verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk çeyreğinde 46 milyon TL fazla veren bütçe gerçekleşmelerinin yılsonu hedefleriyle uyumlu ilerlediğini, bütçe gelirlerinde yaşanan yüzde 16.4 artışın öngörülenden daha olumlu bir performansa işaret ettiğini söyledi.

    Mart ayına ve ilk çeyreğe ilişkin bütçe sonuçlarının açıklandığı "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2016 yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" toplantısında Ağbal'ın verdiği bilgilere göre 2015 yılı ilk çeyreğinde 5.4 milyar TL açık veren bütçe 2016 yılı ilk çeyrekte 46 milyon TL fazla verdi.

    Geçen yıl ilk çeyrekte faiz dışı fazla (FDF) 12.7 milyar TL olurken bu yıl ilk çeyrekte 16.5 milyar TL verdi.



    İlk çeyrekte bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.4 artarak 131.7 milyar TL olduğunu belirten Ağbal sözlerini şöyle sürdürdü:
    Mart ayında işsizlik yüzde 11'i geçti
    "Bütçe gelirlerindeki bu artış oranı 2016 yılı için öngördüğümüz yüzde 11.9 olan artış oranının üzerindedir. Vergi gelirleri ise ilk çeyrekte yüzde 12.7 artarak 108.5 milyar TL olmuştur. Üç aylık vergi gelirlerindeki artış oranı 2016 tamamı için öngörülerimizle uyumlu, yani vergi gelirleri hedeflerle uyumlu ilerliyor."

    Verilere göre bütçe giderleri ise yüzde 11 artarak yine 131.7 milyar TL olarak gerçekleşti.

    Ağbal'ın verdiği bilgilere göre 2015 yılının ilk çeyreğinde 1.6 milyar TL olarak gerçekleşen özelleştirme gelirleri bu yılın ilk üç aylık döneminde 6.1 milyar TL'ye yükseldi.

    Ağbal bu yıl yeni bir özelleştirme yapılmadığını ancak Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanan ya da geçmişte elde edilen gelirlere yönelik taksit ödemelerinden kaynaklı özelleştirme gelirlerinin arttığını belirtti.

    Ağbal "Özelleştirmede bu yıl için öngördüğümüzün 10 milyar TL'lik hedefe rahatlıkla ulaşacağız" dedi.

    Öte yandan sorular üzerine ilk çeyrekte aralarında sosyal güvenlik transferleri ve personel ödemelerinde sert bir artış yaşandığına ilişkin bir soru üzerine ise Ağbal, "Mart ayı sosyal güvenlik ödemelerine daha fazla kaynak aktardığımız bir ay oldu. Bazı aylarda daha fazla kaynak aktarırken bazı aylarda daha az aktarıyoruz. Dönemsel olarak yaşanmış bir durum, bu yıla ilişkin bu harcamalarda bütçe öngörümüz dışında bir artış söz konusu değil" dedi.

    Ağbal personel giderlerindeki artış için ise seçim döneminde hem genel hem de bazı mesleklere özgü özlük haklarında bazı artışlar yaptıklarını hatırlatarak, "İlk çeyrek bütçe sonuçları bu yaptığımız düzenlemelerle uyumlu sonuçlardır" dedi.

    Öte yandan verilere göre geçen yıl Mart'ta 6.8 milyar TL açık veren bütçe bu yıl aynı ayda 6.6 milyar TL açık verdi. Geçen yıl Mart'ta 655 milyon TL faiz dışı açık veren bütçe bu yıl aynı ayda 160 milyon TL faiz dışı fazla verdi. Mart ayında vergi gelirleri ise yüzde 13.8 artış gösterdi ve 30.5 milyar TL oldu.

    Mali disiplinden taviz verilmeyecek

    Ağbal, bugün açıklanan bütçe gerçekleşmelerinin mali disiplinden taviz verilmediğinin bir göstergesi olduğunu belirterek yılın ilk çeyreğinde faiz dışı fazlada geçen senenin aynı dönemine göre 3.9 milyar liralık iyileşme olduğunu belirti.

    "Yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe performansı da mali disipline kararlı bir şekilde devam ettiğimizi açık bir şekilde ortaya koymaktadır... Yılın geri kalan döneminde de yerel ve küresel ekonomideki gelişmeleri takip ederek elde ettiğimiz başarılı sonuçları sürekli kılmayı hedefliyoruz" dedi.

    MB ekonominin güçlenmesine önemli destekler verecektir

    "Para politikası ekonomi politikamızın en önemli bileşenlerinden bir tanesi" diyen Ağbal TCMB Başkanı olarak görev yapacak Murat Çetinkaya'ya yönelik sorulara ise şöyle yanıt verdi:

    "Para politikasında hem süreklilik hem de para politikasının güven vermesi son derece önemli. Başkan, PPK, TCMB ekonomideki kısa ve orta vadeli gelişmeleri, dünya ekonomisindeki gelişmeleri, enflasyon gelişmelerini dikkate alarak, alması gereken kararları alır. Maliye Bakanlığı olarak ekonomi yönetimi olarak bizim buradaki temel fonksiyonumuz özellikle para politikasını güçlendirecek ihtiyatlı maliye politikalarına kararlı bir şekilde devam etmektir. Mali disiplini kararlılıkla sürdürmemiz de para politikasına önemli bir destek vermektedir... Buradaki nöbet değişiminden de sonra TCMB Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesine önemli destekler verecektir"

    Asgari ücretin istihdamı azalttığı verilerle desteklenmiyor

    Ağbal konuşmasının Türkiye ekonomisi bölümünde ise ilk çeyrekteki göstergelerin büyümenin devamına ilişkin olumlu işaretler verdiğini belirterek, "Ödemeler dengesindeki iyileşme devam ediyor; enerji fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak cari açığın önümüzdeki dönem daha aşağı gelmesini bekliyoruz" dedi.

    Ağbal bugün açıklanan işsizlik verileri ile ilgili de "İşsizlik oranlarında bir önceki yıla göre olumlu gelişmeler görüyoruz. İşsizlik yüzde 11.3'ten yüzde 11.1'e geriledi. Büyümede yakalanan ivme işsizlik rakamlarını aşağı çeken önemli bir faktördür. TÜİK verileri de bunu teyit etmekte" dedi.

    Asgari ücret artışının işsizliği arttırıp artırmadığına ilişkin bir soruya ise Ağbal, "Asgari ücret artışına bağlı istihdamda birtakım azalmalar ifade ediliyor; bunu destekleyen veriler var mı emin değilim. İşverenlerimize ilave maliyetin önemli bir kısmını karşılamak için düzenleme yaptık. İşverenlerin de devletin teşvikini dikkate alarak istihdamı daha da artırmalı" dedi.

    Ağbal verilerin bu tezi tam olarak doğrulamadığını da belirterek, "Asgari ücretlinin maaşında bir düşüş yaşanmaması için Çalışma Bakanlığı ile vergi dışı konularda neler yapılabilir çalışıyoruz" dedi. Ancak Ağbal genele yayılan bir vergi düşüşü beklenmemesi gerektiğini de belirtti.

    Turizm sektöründe gerekli görülmesi halinde ilave tedbirler almaktan çekinmeyeceğine de değinen Ağbal, "Sağlık harcamalarına çok hassasız, aldığımız tedbirler orta vadeli artış trendini önemli ölçüde iyileştirdi" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow