hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Ayvalıtaş davasındaki polislerin yargılaması başladı

    Mehmet Ayvalıtaş davasındaki polislerin yargılaması başladı
    expand

    Gezi Parkı eylemleri sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin görülen davaya olay yerine ait görüntüleri göndermeyen 3 polis memuru "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargılanmaya başladı. Polislerin avukatı davanın savcılığa iadesini talep etti. Polislerin yargılanmasına yapılan itirazla ilgili idare mahkemesince verilen karar da duruşmada gündeme geldi. Mahkeme, yargılamaya devam etmek için bu kararda "elle yapılmış düzeltme" nedeniyle ortaya çıkan belirsizliğin açıklığa kavuşturulmasını bekleyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Ayvalıtaş'ın Gezi Parkı eylemlerine destek için Ümraniye'de gerçekleştirilen yürüyüş sırasında bir aracın çarpması sonucu ölmesiyle ilgili görülen davada, olay yerine ait görüntüleri mahkemeye sunmadığı gerekçesiyle haklarında "Görevi kötüye kullanma" suçundan dava açılan 3 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

    "Soruşturma izni verilmemişti"

    Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar A.K.S., M. E. ve H. K. katılmadı. Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ile avukatları ise duruşmada hazır bulundu. Sanık polislerden M.E.'nin avukatı Taha Çalıcı, müvekkilini rahatsızlığı nedeniyle duruşmada hazır edemediğini belirterek, buna ilişkin rapor sundu.

    Avukat Çalıcı davanın görülmeksizin iddianamenin savcılığa iadesine karar verilmesini talep ederek, "Ataşehir Kaymakamlığı'nın sanıklar hakkında soruşturma izni verilmemesine dair kararına itiraz üzerine, Bölge İdare Mahkemesi itirazın reddine karar vermiştir. Ancak dosyada bulunan karar örneği üzerinde ret kelimesinin çizilip üzerine el ile kabulü yazılmıştır. Bu nedenle ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ederiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yargılama devam etmeli"

    Ayvalıtaş ailesi avukatlarından Ayla Öztabak ise, Bölge İdare Mahkemesi'nin kararında ret kelimesinin üzeri çizilerek kabulü kelimesini kimin yazdığını bilemediklerini belirterek, "Ancak yüzde 90, Bölge İdare Mahkemesi hakimi bu düzeltmeyi yapmış olmalı. Sanıklar hakkında soruşturma izni verilmiştir. Bu açıkça karardan anlaşılmaktadır. Yargılamaya devam edilmelidir" diye konuştu.

    "Soruşturma izni verildi mi, verilmedi mi? sorulsun"

    Mahkeme Hakimi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu'nun, 1 Temmuz 2014 tarihinde verdiği kararında, reddine kelimesinin üzerinin çizilip el ile kabulü yazıldığını, ancak ancak paraf veya mühür yapılmadığını belirtti. Bu haliyle itirazın kabulüne mi yoksa reddine mi karar verildiği hususunda tereddüt oluştuğunu ifade eden hakim, Bölge İdare Mahkemesi'nden itiraz kararının kabul mü ret mi olduğunun açıkça belirtilmesinin istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

    Hakim: "Gereken ne ise yapılacaktır"

    Bu sırada mahkeme hakiminden izin isteyerek söz alan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, oğlunu ve eşini kaybettiğini belirterek, "Devlet bizim babamızdır. Devlet bizi döverse biz ne yapalım? Bizim suçumuz insan olmak. Biz bayrağımızı, milletimizi seviyoruz. Ben sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Çok içim yanıyor" dedi. Mahkeme Hakimi ise, "Gereken ne ise yapılacaktır. Sakin olun" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianameden

    Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, polis memurları H.K. ve A.K.S.'nin Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Örnek Şehit Hayrettin Yıldırım Polis Merkezi'nde görevli polis memurları, M.E.'nin ise komiser yardımcısı olarak görev yaptığı belirtildi.

    Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında olay yerine ilişkin MOBESE görüntülerinin talep edildiği ifade edilen iddianamede, polis merkezinden mahkemeye gönderilen yazıda görüntülerin olmadığından temin edilemediğinin bildirildiği kaydedildi.

    Davanın 5 Şubat 2014 tarihinde görülen celsesinden sonra görüntülerin dava dosyasına koyulduğu belirtilen iddianamede, 3 polis memuru hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 6'şar aydan 2'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arınç'ın damadından Melih Gökçek'e yanıt

    "Abdullah Gül yeni parti kuruyor"

    Fransa'da yolcu uçağı düştü

    Davutoğlu'ndan Arınç-Gökçek kriziyle ilgili açıklama

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow