hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu'nun haftalık kültür sanat rehberi

    Anadolunun haftalık kültür sanat rehberi
    expand

    Adana, Mersin, Hatay, Erzurum, Van, Tunceli, Eskişehir, Konya, Sivas, Trabzon, Samsun, Ordu, Antalya ve Bursa'nın haftalık kültür sanat etkinlikleriyle ilgili haberler...

    Adana

    Adana'da, bu hafta "Ziyaretçi", "Barış", "Küçük Karabalık" ve "Bit Yeniği" adlı oyunlar seyirciyle buluşacak.

    Adana Devlet Tiyatrosu, Sabancı Kültür Merkezi sahnesinde, Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı ve Mutlu Güney'in yönettiği "Ziyaretçi" adlı oyunu sahnelemeyi sürdürüyor.

    Hastanede ölüm döşeğindeki bir kişinin canını almak için ziyaretçi kılığında gelen ve eşi ile annesinden izin almak zorunda olan Azrail'in çabalarını konu alan oyun, yarın ve 15 Kasım'da izlenebilecek.

    Adana Devlet Tiyatrosu, ayrıca, Aristophanes'in yazdığı, Azra Erhat'ın çevirdiği, Kemal Kocatürk'ün uyarladığı ve yönettiği "Barış" adlı oyunu yeniden sahnelemeye başlıyor.

    "Tüm dünyayı saran savaş illetinden insanlığı kurtarmak isteyen Trigayos'un, bir tezek böceğinin sırtında 'Savaş'ın esir aldığı 'Barış' adlı güzeli kurtarışı, ancak daha sonra onu kullanarak elde ettiği iktidar sayesinde, yine insanları açlığa ve soyguna sürükleyişi"nin anlatıldığı oyun, 18, 19 ve 20 Kasım'da izlenebilecek.

    Aynı sahnede, Samed Behrengi'nin kitabından Reha Bilgen'in tiyatroya uyarladığı ve Şekip Taşpınar'ın yönettiği "Küçük Karabalık" adlı çocuk oyununu, 16 ve 19 Kasım'da küçük izleyicilerle buluşturacak.

    Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Sahnesi'nde ise Fransız komedi yazarı Georges Feydeau'nun yazdığı, Nisa Serezli'nin çevirdiği ve devlet sanatçısı Ali Hürol'un yönettiği "Bit Yeniği" sahneleniyor. Şehir Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyun, 16 ve 19 Kasım'da izlenebilecek.

    Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) ise John Sebastian Bach'ın "Bach Oryantal" balesini bu kez Adanalı sanatseverlerle buluşturacak.

    Mehmet Balkan'ın koreografisiyle müzikleri piyanist Anjelika Akbar'a ait.

    Lale Balkan'ın sahneye koyduğu tek perdelik eser, 16 Kasımda Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde beğeniye sunulacak. Sahne tasarımını Tuncay Kalyon, giysi tasarımını Bahar Korcan'ın yaptığı eserde, MDOB sanatçıları rol alıyor.

    Bu yıl 16-25 Kasım tarihlerinde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Çukurova Tek kişilik Gösteri Günleri", 16 Kasımda Sunay Akın'ın Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonundaki "Meddah" adlı oyunuyla başlayacak.

    Daha sonra aynı sahnede 17 Kasımda Sumru Yavrucuk "Yalnız Kadın", 18 Kasımda Günay Karacaoğlu ise "Basit Bir Ev Kazası" isimli gösterileriyle sahne alacak.

    "Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali" ise 20 Kasım Perşembe günü, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda Özdemir Erdoğan konseriyle başlayacak.

    Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yarın ve 15 Kasım Cumartesi günü Şef Cem Mansur'un yönettiği ve solist Emre Sayarı'nın viyolonseliyle katılacağı konserde, H.F. Alnar'ın "Prelüd ve İki Dans", J. Haydn'ın "Viyolonsel Konçertosu Re Majör", F. Tüzün'ün "Esintiler" ve U. C. Erkin'in "Köçekçe Dans Suiti" adlı eserlerini klasik müzik severlerle buluşturacak.

    Ressam Semih Ersu'nun, yarın Adana Çimento Sanat Galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak "Yılkı" adlı resim sergisi, 29 Kasım'a kadar gezilebilecek.

    Mersin


    Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Okan Demiriş'in "Yusuf ile Züleyha" adlı operasını yeniden sanatseverlerin beğenisine sunacak.

    Koreografisi Berna Turhan İleri'ye ait, rejisörlüğünü Aytaç Manizade'nin gerçekleştireceği eser, 18 Kasım Salı günü Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

    MDOB, Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi anlatan "Çağrı" adlı baleyi sahnelemeye devam ediyor.

    Mevlana'nın felsefi düşüncelerinden yola çıkılarak hazırlanan, librettosu Şefik Kahramankaptan'a, müziği Can Atilla'ya ait "ilk Türk balesi" niteliği taşıyan eser, 20 Kasımda Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

    Adana Devlet Tiyatrosu ile işbirliğinde, "Küçük Karabalık" adlı çocuk oyunu, Mersinli küçük izleyicilerle buluşacak. Derya Keyf, Mahmut Hazım Kısakürek, Semih Yeşil, Seçil Dedeyi, Özlem Buluttekin, Ozan Hafızoğlu, Nuray Çokol'ın rol aldığı oyun, yarın Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

    MDOB sanatçıları, okullarda başlatılan eğitim etkinliklerini de sürdürüyor. Sanatçılar, yarın Arslanköy Yahya Aydın Lisesi'nde, 19 Kasım'da Yenitaşkent İlköğretim Okulu'nda ve 20 Kasım'da TED Mersin Koleji'nde öğrencilerle buluşacak.

    Hatay


    Hatay'da "3. Uluslararası İşçi Film Festivali" kapsamında 50 ülkeden 40 film, 16 Kasım'a kadar Kültür Merkezi'nde sinemaseverlerce ücretsiz izlenebilecek.

    Yine aynı sahnede Dario Fo'nu yazdığı Füsun Demirel'in çevirdiği Sumru Yavrucuk'ın oynadığı "Yalnız Kadın" adlı tek kişilik oyun 18 Kasımda seyirciyle buluşacak.

    Erzurum


    Erzurum Devlet Tiyatrosu, "Kafkas Tebeşir Dairesi" adlı oyunu sahneleyecek.

    Bertolt Brecht'in yazdığı, Yılmaz Onay'ın çevirdiği ve Barış Erdenk'in yönettiği oyunda, tarımla geçinen insanlar arasındaki ilişkiler konu ediliyor.

    Ahmet Burak Bacınoğlu, Kutay Sungar, Bahar Başar, İrfan Kılınç, Yasemin Erbulun, Özlem Erel, Gökhan Kocaoğlu, Serkan Kunter, Sezai Yılmaz, Taner Köse ve Damla Ardal'ın rol aldığı oyun, bugün ve yarın 19.30, 15 Kasımda ise saat 14.00 ve 19.00'da izlenebilecek.

    Van

    Van Devlet Tiyatrosu, "Ayyar Hamza" adlı oyunu izleyicisiyle buluşturacak.

    Ali Bey'in yazdığı, Hakan Boyav'ın yönettiği oyunun kostüm tasarımını Funda Çevi, ışık tasarımını ise Burhanettin Yazıcı yaptı.

    Van ve Ankara Devlet tiyatrolarının ortak yapımı olan oyunda, Süleyman Atanısev, Serap Sağlar, İpek Atagün, Mustafa Şen ile Tolga Evren rol alıyor.

    Oyun, bugün, yarın ve 15 Kasımda tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

    Tunceli

    Tunceli'nin Pülümür ilçesinde, "Komşu Köyün Delisi" adlı oyun sahnelenecek.

    Pülümür Kaymakamlığının organizasyonuyla Adım Tiyatro oyuncuları tarafından sahnelenen oyun, 17 Kasımda Gazi Lisesi Konferans Salonu'nda izlenebilecek.

    Kaymakam Deniz Pişkin, tüm ilçe halkını oyunu izlemeye davet ederek, "Oyun iki seans olarak ücretsiz sahnelenecek. Gösteriyle halkımız ve gençlerimizin sanatsal ve sosyal faaliyette bulunmalarını, hoş zaman geçirmelerini amaçlıyoruz" dedi.

    Eskişehir

    Eskişehir'de "İstanbul Efendisi", "İbiş Adında Bir İbiş", "Deli Dumrul" adlı oyunlar sahneleniyor.

    Musahipzade Celal'in yazdığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği "İstanbul Efendisi", 18 ve 20 Kasımda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Tepebaşı Sahnesi'nde izleyicisiyle buluşacak.

    Özlem Akdoğan, Mete Ayhan, Özlem Baykara, Bilge Cezayirli, Korel Cezayirli, Emir İzci, Özgür Onan, Serkan Sezgin, Elçin Tezcan, Tolga Tümer ve Melda Yılmaz'ın rol aldığı oyunda, Savleti Efendi'nin kimliğinde dönemin cinli-büyülü toplumsal yapısı içinde gelişen romantik bir aşk öyküsünün dolambaçlı serüveni anlatılıyor.

    Yönetmenliğini Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Haluk Yüce'nin yaptığı, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun başarılı oyuncularından Berkay Akın'ın rol aldığı "İbiş Adında Bir İbiş", 18 Kasım'da Sanat ve Kültür Sarayı'nda minik izleyicilerin beğenisine sunulacak.

    Kukla, karagöz, orta oyunu ve meddahtan kesitlerin bulunduğu oyun, çocukları da oyuna dahil ederek sahnelenişi ve oynanış biçimiyle beğeni kazanıyor.

    Anadolu Üniversitesi Tiyatro Anadolu Sahnesi'nde, Güngör Dilmen'in yazdığı, Arzu Turan'ın yönettiği "Deli Dumrul" adlı oyun sahnelenecek.

    Nazan Yerli, Pınar Arık, Ezgi Uzşen, Berk Kırlak, Ferit Çağrı Mengüç, Ozan Karaahmet, Ozan Çolak ve Arzu Turan'ın rol aldığı Dede Korkut hikayesi "Deli Dumrul"da, Azrail'e meydan okuyan, uyanık ve kabadayı bir kişinin, sonradan kazandığı iyi niyeti sonucu yaşamının bağışlanması ve eşiyle uzun yıllar yaşaması konu ediliyor.

    Oyun, 18 ve 19 Kasım'da izleyicisiyle buluşacak.

    Konya

    Konya Devlet Tiyatrosu "Bayazıt" adlı oyunu sahneleyecek. Jean Racine'nin yazıp Bengisu Gürbüzer Doğru'nun yönettiği oyunun dekor tasarımı Behlüldane Tor, kostüm tasarımı Sevgi Türkay, ışık tasarımı Kazım Öztürk'e ait.

    Müziklerini Can Atilla, dans düzenini Handan Ergiydiren'in yaptığı oyunda, Umut Çobanoğlu, Nur Yazar, Bengisu Gürbüzer Doğru, Cengiz Uzun, Gökçe Yurtsal, Ebru Gülerarslan, Revşan Genç, Ahmet Çökmez ve Nevra Sayar rol alıyor.

    Avrupalı gözüyle Osmanlı Haremi entrikaları, aşkları ve iktidar kavgalarının anlatıldığı oyun, yarın saat 20.00, 15 Kasım Cumartesi günü ise saat 15.00 ve 20.00'de izlenebilir.

    Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 28 Ekimde açılan Doç. Dr. Mehmet Başbuğ'a ait yağlı boya resim sergisi 15 Kasıma kadar gezilebilecek.

    Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin Geleneksel El Sanatları Sergisi ise 17 Kasım'da beğeniye sunulacak.

    Sivas

    Sivas Devlet Tiyatrosu, Orhan Kemal'in yazdığı "72. Koğuş" adlı oyunu sanatseverlerle buluşturacak.

    Fuat Çiğiltepe'in yönettiği, reji asistanlığını Ulaş Ersoy ve Mehmet Demiralp, dekor ve kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını ise Mehmet Kumru'nun yaptığı oyun, bugün, yarın ve 15 Kasımda saat 19.30'da sahnelenecek.

    Oyunda, Emre Başer, Fatih Özyiğit, Fırat Topkorur, Arif Yavuz, Kerem Yücel, Mustafa Yıldıran, Özgür Cengiz, Ulaş Ersoy, Nesimi Kaygusuz, Gökhan Tüzün, Ulaş Ersoy, Nesimi Kaygusuz, Cebrail Esen'in de bulunduğu kalabalık bir kadro rol alıyor.

    Oyun, 1941 yılında Türkiye'de bir cezaevinde geçiyor.

    Trabzon


    Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) "Düğün Ya Da Davul" adlı oyunu sahneliyor.

    Haşmet Zeybek'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunda Halil Ayan, Fatih Dokgöz, Fatih Topçuoğlu, Ersan Utku Ölmez, Birkan Görgün, Elif Şeker Saka, Sinem Şahin, Aslı Artuk Şener, Başak Anat, Duygu Dokgöz ve Aynur Yılmaz rol alıyor.

    Fukara evliliğinin "düzene karşı", para evliliğinin "düzene uygun" olduğunu anlatan oyunun dekoru Sertel Çetiner, Ali Göktaş, kostümleri ise Gülümser Erigür'e ait.

    TDT'nin ilk olarak geçen sezon başarıyla sahnelediği oyun, bu akşamdan 16 Kasım Pazar gününe kadar Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde izlenime sunulacak.

    Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü'nce hazırlanan fotoğraf sergisi, 17-21 Kasım'da gezilebilecek.

    Samsun

    Samsun'da bu hafta düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri şöyle olacak:

    ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ:  Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 19 Kasım Çarşamba akşamı büyük salonda konser verecek.

    GAZİ SAHNESİ: Samsun Seyir Tiyatrosu, perşembe ve cuma günleri "Nerede Kalmıştık" adlı oyunu seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. Öner Yıldırım'ın yazıp yönettiği oyun, güncel konuları mizahi dille ele alıyor.

    Düşevi Oyuncuları'nın gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden yola çıkarak kadına yönelik şiddete dikkati çekmek için sahneye koyduğu "3'üncü Sayfadan Kadın Hikayeleri" adlı oyun, 18 Kasım'da izleyiciyle buluşacak.

    2005-2006 sezonundan bu yana izlenime sunulan oyun, "Cinsel İstismara Hayır" sloganıyla sahnelenecek.

    Cem Kaynar'ın yönettiği, Ferda Kaynar, Cem Kaynar, Kadir Arslan, Didem Mavi Tuna'nın rol aldığı oyunun müzikleri Sabri Karataş'a ait.

    Minik Eller Kukla Tiyatrosu da bugün ve yarın saat 11.00'de "Bremen Mızıkacıları"nı küçük izleyicilerin beğenisine sunacak.

    Ordu

    Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Oktay Arayıcı'nın "Seferi Ramazan Bey'in Nafile Dünyası" adlı oyununu sahneleyecek.

    Ali Kemal Tandoğan'ın yönettiği, geniş bir oyuncu kadrosunun rol aldığı oyunun dekoru Mehmet Hartamacı, müzikleri Zafer Bozdağ, Sezgin Mercan ve Barış Çavuş'a ait.

    Polis memuru Ramazan'ın başından geçenlerin mizahi dille anlatıldığı oyun, salı ve cuma günleri seyirciyle buluşacak.

    Antalya


    Sanat yönetmenliğini dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın yaptığı 9'uncu Antalya Piyano Festivali devam ediyor.

    Bu yıl 9'uncusu düzenlenen festivalde, 15 Kasımda Gonzalo Rubalcaba konser verecek. 1964 yılında devrim sonrası Havana'sında doğan Rubalcaba, popüler kültürle birlikte Küba'nın geleneksel şarkı ve dans formlarını içinde büyüdüğü ortamda öğrendi.

    Ailesinin farklı kültürüne karşın klasik bir eğitim alan ve Havana Güzel Sanatlar Enstitüsünden kompozisyon alanında mezun olan sanatçı, gençlik yıllarında popüler müziğin içinde caz gruplarıyla ve sonra kendi kurduğu Grupo Proyecto ile Avrupa, Afrika ve Asya'da turneler yaptı.

    Sanatçı, bugüne kadar 14 kez Grammy Ödülleri'ne aday gösterildi ve 4 kez bu ödülü kazandı.

    Festivalde 17 Kasım'da Moskova Virtiözleri konser verecek. Rusya'nın en büyük ödülü olan "Ulusal Kültür Mirası" ödülüne sahip olan Vladimir Spivakov'un yönetimindeki orkestraya, piyanoda Alexander Gindin eşlik edecek.

    Alexander Gindin, 1977'de Moskova'da doğdu. İlk ödülünü 13 yaşındayken Moskova Genç Piyanistler Yarışması'nda kazanan Gindin, daha sonra 10'uncu Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda en genç ödül kazanan yarışmacı oldu.

    Uluslararası Kraliçe Elizabet Yarışması'nda ikincilik ve son olarak Cleveland Uluslararası Piyano Yarışması'nda birincilik ödülü kazanan Gindin, Philharmonia, Belçika Ulusal Orkestrası, Freiburg Şehir Filarmoni Orkestrası, Münih Filarmoni, Liege, Luxemburg, Monte Carlo, Bordeaux, Tours, Sevilla, Rotterdam, Yeni Japonya filarmoni orkestraları, AB Gençlik Orkestrası, St. Petersburg Akademik Filarmoni, Berlin ve Katoviçe senfoni orkestralarıyla solist olarak çaldı.

    Dünyaca ünlü şeflerle çalışan sanatçı, dünyanın önde gelen konser mekanları ve festivallerinde yer aldı.

    Festivalin bu haftaki son konuğu ise Sa Chen olacak. Chen, 19 Kasım'da konser verecek.

    1979 Çin doğumlu Sa Chen, müzik eğitimine Siçuan Müzik Konservatuvarında başladı ve Şenzen Sanat Okulu'nda devam etti. 1996 yılında Leeds Uluslararası Piyano Yarışması'nda en genç yarışmacı olmasına rağmen dördüncülük ödülünü kazanması üzerine Londra'daki Guildhall Müzik ve Tiyatro Okulundan burs teklifi aldı, burada Joan Havill ile lisansüstü eğitimini sürdürdü.

    12. Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması, 1994'te Çin Uluslararası Yarışması, 2000'de Altın Madalya Konçerto, Dudley Milenyum, Beethoven ve En İyi Polonez İcrası ödülü kazandığı 14. Uluslararası Chopin Piyano yarışmalarında dereceler elde etti.

    Bugüne kadar birçok prestijli festivalde filarmoni orkestralarıyla çalan Sa Chen'in, JVC ve Harmonia Mundi USA şirketlerinden iki CD'si bulunuyor.

    Antalya Kültür Merkezi'ndeki festival, 23 Kasımda sonra erecek.

    Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Muratpaşa Belediyesi Akdeniz Oda Korosu, yarın "Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar" konseri verecek.

    Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki konserde, orkestrayı Orhan Şallıel yönetecek.

    Konserde orkestra ve koroya, solist olarak klarnette Mansur Köfeci ile bariton Ümit Tekinay eşlik edecek.

    Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), 16 Kasımda "Mutlu Prens" adlı müzikal çocuk oyununu sahneleyecek.

    Işık Noyan'ın yazdığı, Şebnem Özsaran'ın sahnelediği iki perdelik eserde, halkı yoksulluk içinde olduğu halde sarayında mutlu bir hayat süren prensin öyküsü anlatılıyor.

    Sürüsünden ayrılarak yolu bu ülkeye düşen kırlangıç, mutlu prens ile arkadaş oluyor ve birlikte fakir insanlara yardım ediyorlar.

    Eserin özgün müzikleri Hüseyin Çebi, dekor ve kostümleri Çağda Çitkaya, koreografisi ise Esra Taner'e ait.

    Topluluk, 19 Kasımda Puccini'nin ünlü eseri "Madama Butterfly" ile sanatseverlerin karşısında olacak.

    Rejisörlüğünü Flavio Trevisan'ın üstlendiği üç perdelik eserde, orkestrayı Alexandru Samoila yönetiyor. Eserin dekor ve kostüm tasarımı İsmail Dede, ışık tasarımı ise Talip Şahin'e ait.

    ANTDOB, 20 Kasımda da iki perdelik "Korsan" balesini izleyiciyle buluşturacak. Müziklerini Adolphe Adam'ın yaptığı, Sergei Tereshenko ve Natalia Arobelidze'nin sahneye koyduğu eserin dekorları Ömer Gündüz, kostümleri Çağda Çitkaya'ya ait.

    Sevgilisi esir pazarında satılmak üzereyken pazar yerini basan korsanların lideri Konrad ile Medora'nın aşk öyküsünün anlatıldığı eser, iki perde olarak sahnelenecek.

    Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

    Antalya Devlet Tiyatrosu, yarın ve 15 Kasımda "Benim Doktor Oğlum" adlı oyunu beğeniye sunacak.

    Eli Saghi'nin yazdığı, Ali Meriç'in yönettiği oyunun dekorları ve kostüm tasarımı Buket Akkaya'ya ait. Oyunda, Erdoğan Aydemir, Senem Şahin, Orkun Yılmaz, Gözen Müftüoğlu, Sultan Yumak, Kader Gözpınar ve Şenol Kaderoğlu rol alıyor. Eserde, fedakarlıklarla yetiştirdikleri ve okuttukları oğullarının tıp eğitimini tamamladıktan sonra dönüşünü bekleyen Asriel ve Vera'nın, oğulları ve sevgilisiyle yaşadığı komik olaylar anlatılıyor.

    Topluluk, 16, 18 ve 19 Kasım'da "Masallar ve Türküler" adlı eserle minik tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

    Rumen Stefanov Racev ile Selim Gürata'nın yazdığı, Racev'in Boryana Georgieva ile birlikte yönettiği eserin dekor ve kostüm tasarımı Fatma Ataç, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait.

    Oyunda, Mustafa Doğan Ayhan, Aslı Arslan, Tuğçe Özyüzgen, Aslı Turanlı Kaderoğlu, Volkan Dinç, Çiğdem Bulut, Özgür Yıldırım ve Çağdaş Çobanoğlu rol alıyor.

    Devlet Tiyatrosu oyuncuları, 19 ve 20 Kasımda da "Bay Kolpert" adlı eseri sahneleyecek.

    Hakan Çimenser'in yönettiği oyunun dekor ve kostümlerini Işın Mumcu hazırladı. Oyunda, Bahar Işık, Sedat Savtak, Selim Bayraktar, Zeynep Hasdal Çolakoğlu ve Gökhan Sevimli rol alıyor.

    Alman yazar David Gieselmann'ın eserinden uyarlanan oyunun konusu özetle şöyle:

    "Ralf ve Sarah çifti, heyecanda son noktayı aramaktadır. Yemeğe davet ettikleri arkadaşları çifte, işlemiş oldukları bir cinayeti anlatır. Kurban olduğunu iddia ettikleri kişi ise konuk iş arkadaşının patronu Bay Kolpert'tir. Bunun bir şaka olduğuna inanan davetliler, bir süre sonra hikayeye inanmaya başlar."

    Bay Kolpert, sürükleyici, sürprizlerle gelişen kara bir komedi.

    Türkiye'nin önde gelen edebiyatçılarının katılımıyla düzenlenen 9'uncu Antalya Öykü Günleri, yarın başlayacak.

    Antalya Sanatçılar Derneğince düzenlenen Öykü Günleri'nde, "Öyküde taşranın ruhu", "Mart, eylül ve öykü", "Yazarların yalnızlıkla ve kalabalıkla ilişkisi", "Akdeniz'in koynunda yazmak", "Bir atölye çalışması olarak yaratıcı yazarlık" konularında paneller yapılacak.

    16 Kasıma kadar sürecek Öykü Günleri'ne konuşmacı olarak Ethem Baran, Abdullah Ataşçı, Nusret Gürgöz, Hürriyet Yaşar, Şehmus Ay, Nalan Barbarosoğlu, Müge İplikçi, Saba Kırer, Neşe Karel, Hasan Kıyafet, Nuri Erkal, Kamile Yılmaz, Mustafa Asoğlu, Celal Hafifbilek ve Aydın Şimşek katılacak.

    Büyük Önder Atatürk'ün ölümünün 70'inci yılında Migros Alışveriş Merkezi tarafından üç boyutlu Atatürk fotoğrafları sergisi ziyarete sunuldu. Alışveriş merkezinin alt katındaki sergi, 16 Kasım'a kadar gezilebilir.

    Aynı alanda, Türk Hava Kurumunca düzenlenen "Atatürk ve Havacılık" adlı sergi de ziyaret edilebilir. Sergide iki kişilik microlight uçak, 10'un üzerinde kumandalı model uçak, paraşütler ile ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen'insinevizyon görüntüleri yer alıyor.

    Atatürk Haftası dolayısıyla Antalya Sanatçılar Derneği Galerisi'nde karma resim sergisi düzenlendi.

    Sergide, Hülya Damdere, Birsen Kayatepe, Gülhis Topçu, Eroğlu Kızılkaya, Arzu Taşkıran Sağıroğlu, İsmail Akın, Halide Soysal, Fazilet Topçuoğlu, Pembenur Güvenç, Orenda Bol, Figen Uğurgün, Birsen Canlıgül, Mehmet Gökkaya, Şöhret Baş, Gülten Şimşek, Leyla Buhara, Nadire Sönmez, Mukadder Öztürk, Akbulut Okutan, Meral Körezoğlu, Ayşegül Kıvrık, Ümmügül Ünek, Seval Yalçın ve Pınar Toker'in eserleri yer alıyor.

    Ressam Hasan Kırdı'nın 11'inci kişisel sulu boya resim sergisi, yarın 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde ziyarete açılacak.

    Devlet memuru olan ve resime amatör olarak başlayan Kırdı'nın çeşitli konulardaki 35 eserinden oluşan sergi, 31 Aralık'a kadar görülebilir.

    Bursa

    Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) "Bu Can Benim Kime Ne?", "Asiye Nasıl Kurtulur", "Adviye" ve "Dans Eden Eşek" adlı oyunları sahneleyecek.

    Brian Clark'ın yazdığı, Filiz Ofluoğlu'nun Türkçeye çevirdiği "Bu Can Benim Kime Ne" adlı oyunu, Mehmet Gökçer yönetiyor.

    Dekor ve kostüm tasarımı Şirin Dağtekin, ışık tasarımı Ali Karaman'a ait oyunda, Betül Gökçer, Pınar Saner, Serdar Seçkin, Hafize Gün, Meltem Yücesal, Turan Günay, Yasemin Bakış, Erem Nalcı, Levent Aras ve Ezgi Yentürk rol alıyor.

    "Yaşam doğumla başlar, ölümle son bulur mu?" sorusuna yanıt aranan oyunun içeriğinde sorgulanan şeyler özetle şöyle:

    "Hayatın sona ermesi, kalbin durması, beyin fonksiyonlarının bitmesiyle mi gerçekleşir sadece... Özgürlüğün olmadığı bir yaşam, gerçek bir yaşam sayılabilir mi?

    Bir tarafta Hipokrat yemini etmiş ve ne pahasına olursa olsun hastasını yaşatmak için çaba sarf eden bir doktor, diğer tarafta geçirdiği trafik kazası sonucu bütün vücudu felç olan ve hayatını sona erdirmek isteyen bir heykeltıraş. İki değer çatışması. Hayatla ölümün eşdeğerde olduğu noktada yaşam hakkı bireyin elinde midir, yoksa ne pahasına olursa olsun hayat devam mı etmeli?"

    Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Tiyatrosunda bugün ve yarın saat 20.30'da, 15 Kasım Cumartesi günü de 15.00 ve 20.30'da izlenebilecek.

    Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Asiye Nasıl Kurtulur"un dekorları Suar Şeylan, kostüm tasarımı Mihriban Oran, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzik tasarımı Hüseyin Çebi, dans düzeni Deniz Çığ'a ait.

    Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal bir yaraya değiniliyor.

    Oyun, AVP Tiyatrosunda 18 ve 19 Kasımda saat 20.30'da beğeniye sunulacak.

    Can Utku'nun yazdığı, Mustafa Şekercioğlu'nun yönettiği "Adviye"de ise 30'lu yaşlardaki iki kadının seçimleri ve buna bağlı olarak değişen hayatları anlatılıyor.

    Işık tasarımı Rahmi Özan'a ait olan, Emine Sitare Tuna, Ayşegül Günay Demir ve Reha Taşman'ın rol aldığı "Adviye"nin konusu şöyle:

    "Biri iyi bir anne, diğeri başarılı bir avukat... Günün birinde hiç beklenmedik bir biçimde karşılaşmaları onları kendi geçmişleri içinde yolculuğa çıkarıyor ve oyunun sonunda aslında kendi iç dünyalarının farklı olmadığı
    gerçeğini keşfediyorlar."

    Oyun, Feraizcizade Oda Tiyatrosunda bugün, yarın ve 15 Kasım Cumartesi günü saat 18.30'da seyircisiyle buluşacak.

    Eric Vos'un yazdığı, Can Gürzap'ın Türkçeye çevirdiği "Dans Eden Eşek" adlı oyunu Meltem Yücesal yönetiyor.

    İki hırsız tarafından çalınan bir eşeğin tekrar eski sahibine satılmaya çalışılması konu edilen oyunda Celal Bıyıklı, Onur Sülen, Levent Aras, Eda Şahin, Neriman Özkan ve Erdem Tanır rol alıyor.

    "Dans Eden Eşek", 16 Kasımda saat 14.00'te izlenebilir.

    Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü nedeniyle anma konseri düzenleyecek.

    Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki orkestraya, solist olarak basta Tuncay Kurtoğlu eşlik edecek.

    Konser, Fethiye Kültür Merkezi'nde yarın saat 20.00'de başlayacak.

    Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Deli İbrahim" ve "Sevdalı Bulut" adlı oyunları sahneleyecek. Turhan Oflazoğlu'na 1967 yılında "Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü"nü kazandıran "Deli İbrahim"i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor.

    Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.

    Oyunda, ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.

    Oyun, Tayyare Kültür Merkezi'nde (TKM) 15 Kasım saat 14.00'te beğeniye sunulacak.

    Nazım Hikmet'in "Sevdalı Bulut" adlı eserinden uyarlanan gölge oyununu, yaşamını Fransa'da sürdüren ve Fransa Dışişleri Bakanlığının desteklediği "Dünya Sanatçıları Projesi"ne kabul edilerek Etiyopya'da çocuklara gölge oyunu öğreten Ebru Kara sahneye uyarladı.

    Murat Liman'ın anlatımı ve müzikleriyle renklenen oyunda, Günay Güney, Didem Hun, Sabahattin Yakut ve Eren Topçak rol alıyor.

    "Sevdalı Bulut", Çocuk Sanat Evi'nde yarın saat 11.00 ve 14.00'te izlenebilecek.

    Bursa Büyükşehir Belediye Orkestrası Türk Sanat Müziği Bölümü İcra Heyeti, 2008-2009 sanat sezonunun ikinci konserini verecek.

    Salih Berkmen'in şefliğindeki konserin ilk bölümünde, Büyük Önder Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirilecek.

    Konserin ikinci bölümünde ise TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı Nusret Yılmaz, farklı makamlardan oluşan repertuvarı sanatseverlerle paylaşacak. Konser, Tayyare Kültür Merkezi'nde bugün saat 20.30'da başlayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow