hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanat Merkezi’nde “Sessizliğin Yankısı”

    Sanat Merkezi’nde “Sessizliğin Yankısı”
    expand

    Arkas Sanat Merkezi, yeni sezonu fotoğraf sanatı alanında yurdışındaki başarılarıyla tanınan Ahmet Ertuğ’un kütüphaneler ve opera saraylarını konu alan “Sessizliğin Yankısı” isimli sergisi ile açarak sanatseverlerle çağdaş bir çizgi paylaşıyor.

    Arkas Sanat Merkezi’nde açılan Ahmet Ertuğ imzalı Sezsizliğin Yankısı sergisi, Almanya, Avusturya, İsviçre, Portekiz, İrlanda, İspanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihi kütüphane ve opera saraylarına ait toplam 44 fotoğraftan oluşuyor.

    21 adet opera binası ve 23 adet kütüphane  fotoğrafından oluşan sergide; Venedik’te bulunan La Fenice, Paris’te bulunan Opera Garnier, Barselona’da bulunan Palau de la Música Catalana’yı ve Paris’in meşhur kütüphanelerinden Bibliothèque Nationale de France, Lizbon’daki Palácio Nacional de Mafra ve Dublin’de yer alan Trinity College gibi tarihi kütüphanelerini görmek mümkün.

    Kütüphane fotoğrafları 2009 yılında İstanbul’da Galeri Işık’ta ve Paris’te Bibliothèque Nationale de France’de sergilenmiş ancak opera sarayları fotoğraflarının da katılması ile oluşan yeni düzenlemesi ile ilk kez İzmir’de 15 Eylül – 30 Aralık 2012 tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

    Ziyaretçiler, önce opera sarayları ve kütüphanelerin sessizliğini ve boşluğunu, daha sonra ise bu görkemli mekanların duvarlarına sinmiş olan müziğin ve bilgeliğin  yankısını hissetmeye başlayacak.

    Seyirciyi hipnotik bir güç ile fotoğrafın içine çekmeyi başararan Ertuğ, İzmir Arkas Sanat Merkezi’nin tarihi binasında izleyicilere olağanüstü bir deneyim yaşatacak.

    Opera yıldızlarının, sahnenin tam ortasında durdukları noktadan muhteşem salonu nasıl algıladıklarını, bu bakışın tam diğer ucu olan şeref locasından da kralların, kraliçelerin opera sahnesini nasıl gördüklerini  fotoğraflarıyla seyirciye aktaran Ertuğ, bu sergiyi gördükten sonra hemen bir opera eseri dinleyeceğinizi, kitaplara karşı yeni bir ilginizin  doğacağını; evinizde yeni bir kütüphane kurmayı hayal etmeye başlayacağınızı belirtiyor.

    Bu sergide yer alan Ahmet Ertuğ fotoğrafları Ertuğ&Kocabıyık Yayınevi tarafından 2009 yılında "Temples of Knowledge: Historical Libraries of the Western World" ve 2010 yılında "Palaces of Music: Opera Houses of Europe" kitaplarında yayınlanmıştır. Bu sergiye özel hazırlanan Sessizliğin Yankısı” kataloğu ise Arkas Sanat Merkezi’nden satın alınabilecek.

    Arkas Sanat Merkezi artık Pazar günleri de açık

    Ziyaret saatlerini yeniden düzenleyen Arkas Sanat Merkezi, yeni sezon itibari ile Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaretçilerini sanatla buluşturacak. Salı-Çarşamba-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri 10:00-18:00, Perşembe günleri ise 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edebilecek.

    Türkiye’deki kültür mirasını dünyaya tanıtıyor

    15 Eylül – 30 Aralık tarihleri arasında İzmir'de sanatseverlere görsel bir şölen yaşatacak olan Ahmet Ertuğ, her yıl sadece bir konuya odaklanıyor ve o konuda en görkemli mekanların fotoğraflarını çekiyor, mimar olması nedeniyle de genellikle mimarlık tarihinin görkemli yapılarına ilgi duyuyor.

    Sanatçı, New York, Paris ve Londra gibi sanat başkentlerinde mimari miras konularını işleyen kitapları ve fotoğrafları ile önemli bir yere sahip.

    Eserlerinin her birinden 3 büyük boy baskı yapan sanatçının fotoğrafları yurtdışında önemli koleksiyonlarda yer alıyor.

    Ertuğ, New York ve Paris’teki Sotheby’s ve Phillips de Pury gibi dünyanın en saygın  müzayede evlerinin çağdaş  fotoğraf eserleri satışlarında düzenli yer alabilen tek Türk sanatçısı olarak biliniyor ve son yılların çeşitli uluslararası yayınlarında günümüzün en önemli fotoğraf sanatçıları arasında gösteriliyor.

    Son iki yıl içinde Amerika’da Kelsey Museum of Archaeology ve Penn Museum gibi saygın müzelerde Ayasofya, Kariye ve Kapadokya fotoğrafları sergilenen sanatçının eserleri önümüzdeki yıllarda Penn Museum tarafından Amerika’da bulunan başka müzelere de gönderilmesi planlanıyor.

    Avrupa'daki tarihi kütüphaneleri kapsayan fotoğrafları 2009 yılında Paris’de Fransa Ulusal Kütüphanesi’nde, Efes antik kenti fotoğrafları sergisi ise Viyana’da Ephesos Müzesi’nde 2008 yılında sergilendi.

    Thames & Hudson tarafından yeni yayınlanmış ve Jocelyn Phillips’in yazarı olduğu “Collect Contemporary Photography” kitabında, eserlerinin satın alınması ve koleksiyonu yapılması önerilen 40 fotoğraf sanatçısı arasında yer alıyor.

    Ahmet Ertuğ, aynı zamanda The Times Gazetesi’nde, fotoğraf sanatı yazarı W.M.Hunt’ın kaleme aldığı 7 Nisan 2012 tarihli yazıda, kitapta öne çıkan en iyi 6 çağdaş fotoğraf sanatçı arasında gösterildi.

    Fotoğraflarını 20x25cm boyutunda film ile çeken ve İsviçre’de Sinar'ın yaptığı körüklü kameraları kullanan Ertuğ, büyük formatlı kameranın hala vazgeçilmez bir kalitesi olduğunu belirtiyor ve son gelişen dijital kamera sistemlerini çekimlerinde kullanarak test eden sanatçı, dijital kameralar ile fotoğrafın kurallarını ve sınırlarını zorlamayı deniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow