hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    32 milyar lira her yıl sigara ve yol açtığı hastalıklara harcanıyor

    32 milyar lira her yıl sigara ve yol açtığı hastalıklara harcanıyor
    expand
    KAYNAKDHA

    Her yıl sigaraya 22 milyar, sigaranın yol açtığı hastalıklara da 10 milyar lira olmak üzere toplam 32 milyar lira harcanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye'de 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin sigara kullanıyor. Her yıl yaklaşık 83 bin kişi ise sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ise Türkiye'deki erkeklerin yüzde 37,3'ünün, kadınların da yüzde 10,7'si sigara kullandığını bildiriyor.

    Dünyada da durum farklı değil. Yine OECD'den elde edilen rakamlar, tütün kullanımının her yıl dünya genelinde en az 6 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu ve bunun içinde her yıl ortalama 600 bin pasif içicinin öldüğünü gözler önüne seriyor. Asıl çarpıcı olansa pasif içici ölümlerinin yüzde 75’nin kadın ve çocuklardan oluşması.

    Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli durumda.  Kaynaklarımızdan sigaraya her yıl 22 milyar, sigaranın yol açtığı hastalıklara da 10 milyar lira olmak üzere toplam 32 milyar lira harcanıyor.

    9 Şubat Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla Türkiye’de sigaraya karşı savaşta gelinen son durumu değerlendirmek üzere Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) bir etkinlik düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Levent'te bulunan bir AVM'de gerçekleşen etkinliğe Youtube fenomenleri Han Kanal, Anka Leydi, ESO, Extremert, Türk Halk Müziği Sanatçısı Kürşat Biçici ve Sanatçı Zeliha Sunal katılım sağladı.

    "21'inci yüzyılın vebası sigara"

    Sigarayla savaşta gelinen son durumun ele alındığı etkinlikte açıklamalarda bulunan TSSD Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye'de tütün ve tütün mamüllerinin bırakılması konusunda gerçekten ciddi bir mesafe aldı. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği'nin kuruluşu 1999. Yani 20'inci yılındayız. Bugün arkaya baktığımız zaman 30 milyon sigara içicisi varken bugün 20 milyona düştü bu. Bütün sivil toplum örgütleri, sağlık kuruluşları, devletin yetkili organları son 15 yıldır büyük kampanyalar başlattı. Hepimiz sigaranın gerçek yüzünü, 21'inci yüzyılın vebası olduğunu, insan sağlığına, geleceğe, çevreye, topluma ve ekonomiye çok ciddi şekilde zarar verdiğini herkes biliyor. Türkiye'de bir seferberlik ilan edildi. Bu konuda epey bir mesafe aldık ama yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

    "Yasak var ama..."

    Sigaraya karşı birçok yasak olmasına rağmen bazı kesimlerin bu yasakları delerek ekonomik girdi sağalamaya devam ettiğine dikkat çeken Dr. Aydın, "Kanun olmasına rağmen sahte açık mekânlar oluşturdular. Bugün kafeler, restoranlar, hatta bazı oteller bile gecenin belirli saatlerinden sonra sigara içiliyor. Bu çok tehlike arz etmekte. Nargile diye bir veba var, ona ayrı bir hava katarak, sigara gibi zararlı değilmişçesine entellektüel havada, içerisine hoş kokular içeren kimyasallar da katarak insanları bu doğrultuda yönlendirmektedirler. Elektronik sigara diye bir veba var. Zaman zaman çok daha tehlikeli oluyor. Çünkü birtakım kimyasallarla insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Dolayısıyla sigara bırakmak isteyenler hap kullanarak bunu yapabilirler. Tütün ve tütün mamüllerinin insan hayatına vermiş olduğu zararların yanı sıra 'ben size sigarayı bıraktıracağım' deyip insanları çok daha zararlı şeylere iten yeni ürünler ortaya çıkmakta. Burada halkımızın dikkatli olmasını tavsiye ederim. Bizim temel felsefemiz sigaranın kökünden kazınması, hiç sigarayla tanışmamaları" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Alo annem/babam evde sigara içiyor hattı" kuruluyor

    Evde sigara içen ebeveynleri bu zararlı alışkanlıklarından kurtarmak ve çocukların sağlığını pasif içici olarak tehdit eden durumun önüne geçmek için TSSD ,ALO ANNEM /BABAM evde sigara içiyor hattı kuracağını duyurdu. Hattı arayan her çocuğun anne ve babasına uzmanlar tarafından evde içtikleri sigaranın çocuğun sağlığına ne kadar zarar verdiği anlatılacak. Ayrıca çocuğa anne ve babasına sigarayı nasıl bıraktıracağı konusunda bilgiler verilecek.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow