hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp krizi nedir, nasıl tedavi edilir?

    Kalp krizi nedir, nasıl tedavi edilir
    expand

    Ankara Üniversitesi Kardiyoloji ABD Öğretim üyesi Doç. Dr. Başar Candemir, kalp krizi ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damar denen atardamarların genellikle plak yırtılması ve pıhtı ile aniden tıkanması sonucu kalp kas dokusunun yaygın hasar görmesidir. Göğüs kemiğinin (sternum) olduğu bölgedeki yaygın göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir. Ağrının çeşitli özellikleri vardır.

    Ağrı genellikle göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer. Ağrı, şiddetli ve künt vasıftadır. Fakat keskin veya belirsiz olabilir. Ağrı, sıkıştıran, ağırlık, baskı yapıcı tarzda da olabilir. Göğüste daralma hissi uyandırabilir. Göğüste şiddetli baskı ya da hazımsızlık olarak da hissedilebilir. Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da vardır.

    Belirtilere dikkat edilmesi gerekir

    Kalp krizi ağrısı, tipik olarak yukarıda sayılan özellikleri taşımakla birlikte bazen beklenen özellikleri göstermez yani atipik ağrı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda ağrı, göğüs yerine boyun ve çene, sol üst kol, sırt veya karın ağrısı olarak da karşımıza çıkabilir.

    Bundan başka kendi başına ya da göğüsteki ağrıyla birlikte hissedilebilen diğer belirtiler ise nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve sersemleme, bayılma, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, sıkıntı ve çarpıntı yaşanabilir. Maalesef bazen hiç belirti vermeden aniden ölüme yol açan ölümcül ritim bozuklukları gelişebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp krizi geçiren hastaların dörtte birinde özellikle diyabet hastalarında ve yaşlılarda ağrı hissedilmez. Buna sessiz kalp krizi denir.

    Kalp krizinde erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

    Hastanın en kısa sürede hastaneye götürülmesi yaşam kurtarıcıdır. Tedavide hızlı tanıyı takiben sorumlu damarın eğer hızlı bir şekilde yapılabilecekse anjiyo ve balon ve/veya stentleme ile, bu mümkün değilse pıhtı eritici ilaçlarla açılması ana hedeftir. Ne kadar erken müdahale edilirse hasar gören kalp kası miktarı o kadar az olacağı için, ağrının başlamasından sonra her geçen dakika altın değerindedir. Bu nedenle yukarıda tarif edilen şikayetlerin ortaya çıkması durumunda en yakın hastanenin acil bölümüne başvurulması ve tedavinin en kısa zamanda başlatılması gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow