hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sinsi görme kaybı nedeni: Glokom

    Sinsi görme kaybı nedeni: Glokom
    expand

    Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan, görme kaybına yol açabilen glokom nedenleri, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz içi basıncının görme sinirini zayıflatarak hasara uğratmasıdır. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. İlerleyen hastalıkta kişi günlük işlerini yapamaz hale gelir. Glokom, hastalığın en son aşamasın da kendini fark ettiren sinsi bir hastalıktır. Geç fark edildiğinde görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi hasarlara yol açabilmektedir. Bu nedenle glokomda erken tanı yaşamsal önemdedir.

    Belirtileri nelerdir?

    Genellikle hiçbir belirti vermeyen bu hastalık bazı hastalarda görme azalması veya bulanık görme, gözde kızarıklık, göz etrafında ağrı ve baş ağrısı şeklinde semptomlar ile ortaya çıkabilir.

    Kimlerde görülür?

    Ailede glokom hikayesi olanlar, yüksek miyop ve hipermetrop hastalar, değişken kan basıncı olan hastalar, ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncının artmasına sebep olabilir. Bazı göz cerrahileri sonucu da göz içi basıncı yükselebilir. Uzun süreli kortizon kullanımı glokom gelişimine sebep olabilir. Şeker ve guatr hastalarında glokom gelişme riski daha fazladır. 35 yaş üstü kişilerde, migren hastalarında, anemi yani kansızlık ve ani gelişen şokta görülebilir. Bu özelliklere sahip kişilerin, erken tanı ile göz sinirindeki oluşabilecek hasarın önlenmesi düzenli göz muayenesi ile mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl tedavi edilir?

    İlaç Tedavisi: Göz tansiyonu, gözdeki sıvının üretimini azaltarak veya bu sıvının atılımını arttırarak düşürülür. Bu iki yöntem içinde kullanılacak ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar gün boyu belirli aralıklarda damlatılan göz damlaları olup bunlar yaşam boyu kullanılması gereken ilaçlardır. İlaç tedavisine rağmen gözdeki basınç düşmüyor ise uygulanacak tedavi yöntemleri hastanın durumuna gore lazer veya cerrahidir.

    Lazer Tedavisi: Glokom krizinde yüksek basınçlı göze uygulandığı gibi diğer gözün glokom krizine girmesinin engellenmesinde kullanılır. Lazer tedavilerinin uygulama metotları ve hedef alınan dokular farklı glokom tipleri için değişmektedir. Müdahale süresi yaklaşık 5-10 dakikadır. Hasta oturur haldeyken uygulama yapılır. Uygulama sonrası hasta, rutin günlük yaşantısına devam edebilir.

    Cerrahi Tedavi: temel olarak göz içindeki sıvının göz dışına aktarımı sağlanır. Bu geleneksel cerrahi yöntemler ile yapılabildiği gibi günümüzde yönelimin arttığı minimal girişimsel yöntemler ile dokuların en az etkileneceği yöntemler kullanılarak da yapılmaktadır. Bu metotların etkili olmadığı hastalarda göz içi implantlar ile yapılan glokom cerrahileri uygulanmaktadır. Ameliyatların tecrübeli eller tarafından yapılması çok önemlidir. Bir o kadar önemli olan da ameliyat sonrası yakın takiptir. Cerrahi işlemler sonrasında çoğunlukla göz tansiyonu hedeflenen seviyelere inmekte ve hastaların ilaç kullanma gereksinimleri ortadan kalkmakta veya azalmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow