hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tiroit sağlığına zararlı olan besinler

    Tiroit sağlığına zararlı olan besinler
    expand

    Tiroit bezlerinin yeteri kadar çalışmaması insanların beslenmesi ve uyku düzenini de olumsuz etkilemektedir. Peki ama tiroit hastaları nasıl beslenmeli?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tiroit bezlerinin yeteri kadar çalışmaması ve tiroit yetmezliği sonucunda metabolizma da yavaş çalışmaya başlar. Tiroit yetmezliğinin belirtileri arasında sürekli yorgunluk hali, kilo alıp verme konusunda birtakım zorluklar, saçların cansızlaşması ve kuruması, kabızlık, kolesterolün yükselmesi, unutkanlığın artması, depresyon ve sürekli sinirlilik hali bulunmaktadır. Tiroit bezlerinin az çalışması ve devamındaki tiroit yetmezliği problemi ağırlıklı olarak kadınlarda görülmek ile birlikte, erkeklerde de karşılaşılan bir problemdir.

    Dereotu

    Çünkü dereotu tiroit hormonlarının dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede tiroit hormonları daha sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır.

    Su Yosunu

    Su yosunları hipotiroit tedavisinde işe yararlar çünkü iyot barındırırlar.

    Sebze ve meyveler

    Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar. Ancak bunları doğru şekilde pişirmek bu etkilerinin azalmasını sağlar. Süt ve süt ürünleri Az yağlı süt, yoğurt ve peynir hem iyot kaynağı hem de selenyum kaynağıdır. Bunlar tiroit hormonu üretimi ve aktivasyonunu sağlarlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytinyağı

    Zeytinyağı sağlıklı yağlar ve besinelr açısından zengin olduğundan tiroit hormonu düzeyini arttırabilir.

    Yumurta

    Yumurtada iyot bol bulunur ve günde iki adet yumurta tüketebilirsiniz ancak kolesterolünüz yüksekse sarısını tüketmeyin. Bakla Baklalarda iyot ve çinko bol bulunduğu gibi gluten bulunmaz.

    Tiroit hormonu düzeylerinin yükselmesini sağlarlar.

    Kırmızı et

    Tiroid problemlerinin üstesinden gelmek için vücuda yeteri kadar çinko da vermek gerekir. Çinko ise kırmızı ette ve beyaz ette bol bulunur. Balık Balıklar omega-3 yağ asitleri ve selenyum açısından zenginlerdir. Omega-3 yağ asitleri, LDL kolesterolü düşürürler ve selenyum ise tiroit hormonunu aktifleştirir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow