hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vertebroplasti (Kemik Çimentolama) nedir?

    Vertebroplasti (Kemik Çimentolama) nedir
    expand

    Günümüzde özellikle menopoza girmiş kadınlarda farklı yoğunluklarda kemik erimesi çok karşılaştığımız bir sorundur. Dolayısıyla özellikle ağır düzeyde kemik erimesi olanlarda en ufak bir ters hareket ya da minik travmalarda bel ve/veya sırt omurlarında kırıklar oluşur. Bu kırıklar oldukça ağrılıdır. Hastaların hareketleri de kısıtlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Candan Hundemir, kemik çimentolama olarak da bilinen vertebroplasti işlemi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

    Her omur kırığı (kemik erimesi zemininde gelişen) müdahale gerektirir mi?

    Özellikle sırt ve belin birleştiği bölgedeki omur kırıkları ilerleme eğilimi gösterirler. Bu nedenle bu bölgedeki omur kırıklarının derecesi ne olursa olsun mutlaka müdahale planlanır.

    Bütün kemik erimesi zemininde gelişen omur kırıkları bu yönteme uygun mudur?

    Bu yöntemin uygulanabilmesi için kırık olan omurun omurilik kanalına bakan arka kenarının sağlam olması gerekir. Zira, kırık “patlama kırığı” şeklinde ise bu yöntem yapılamaz, verilen madde omurilik kanalına kaçabilir ve hastada ayak ve/veya bacak felci gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

    Bu yöntem güvenilir midir?

    Evet oldukça güvenilir bir yöntemdir. Tecrübeli ellerde istenmeyen bir durumla karşılaşılma olasılığı nerdeyse sıfıra yakındır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yöntemin hasta için ne gibi avantajları vardır?

    Bu hastaların yaş ortalaması 75 ve üzeridir. Ayrıca ek hastalıklar (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları vb.) da eşlik edebilmektedir. Yöntemin “lokal anestezi” ile yapılabiliyor olması narkozun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Vidalama (platin) ameliyatlarına göre daha kısa sürer (yaklaşık 30-35 dakika). Hastalar işlemden 1 saat sonra genelde korsesiz yürütülürler. Hızlı bir şekilde ağrısız yine normal hayatlarına dönerler. Yara pansumanı ve dikiş alma gerekmez.

    Bu yöntemin uygulandığı omurda tekrar kırık olur mu?

    Bu yöntemin uygulandığı omurda tekrar kırık olmaz, ancak diğer omurlarda yeni kırıklar oluşabilir. Bu nedenle bu hastalara aynı zamanda “kemik erimesi” tedavisi de başlanmalıdır.

    Tümör atlaması (metastaz) sonucu oluşan kırıklar (patolojik kırıklar) bu yönteme uygun mudur?

    Tümör atlaması sonucu oluşan kırıklarda bu yöntem uygulanmaz. Bazen ayrım yapabilmek için tüm vücut kemik sintigrafisi ya da PET CT gibi tetkiklerin istenmesi gerekebilir.

    Yöntem yapıldıktan sonra mevcut şiddetli bel ve/veya sırt ağrısında düzelme olur mu?

    Bu yöntem uygulandıktan sonra ağrıda ciddi düzelme olur. Hasta işlemden 1 saat sonra rahat bir şekilde yürüyebilir. Hatta ağrı kesici dahi kullanmayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yöntem sonrası korse kullanımı genelde gerekmez.

    Yöntem nasıl yapılır?

    Ameliyathanede hafif sedasyon (sakinleştirici) altında, kırık olan omur skopi denilen görüntüleme cihazı ile tespit edilir ve lokal anestezi uygulanır. Hasta uyanık olduğu için rahatlıkla iletişim kurulur ve bacak hareketleri kontrol edilebilir. Skopi altında kırık olan omura kemik çimento usulüne uygun verilir. Verilen madde kırık alanlarını doldurur ve kısa sürede sertleşir (yaklaşık 5 dakika). Böylece işlem tamamlanır. Aynı anda 3 omur kırığına da uygulanabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow