hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    THY personelini "bomba var" notundaki parmak izi ele verdi

    THY personelini bomba var notundaki parmak izi ele verdi
    expand

    Türk Hava Yolları (THY) uçaklarına birbiri ardına yapılan ihbarların sorumlusu kabin memuru çıktı. Çoğunluğu tuvaletlerde bulunan "Bomba var" yazılı kağıtlarla bomba ihbarı yaptığı iddia edilen kabin memurunun iki ay önce gözaltına alındığı öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    THY yetkilileri dün yaptıkları açıklamada ihbar yapılan bir uçakta bulunan yazıdan sorumlu olduğu iddia edilen kabin memurunun işine son verildiğini ve olayın adliyeye intikal ettiği belirtildi. Emniyet yetkilileri ise iki ay önce ihbar suçlaması ile ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve şahsın Terörle Mücadele şubesine teslim edildiğini söyledi.

    O notları THY personeli mi bırakıyor?

    THY uçağına bomba ihbarı

    Yolcu uçağında yine "bomba var" notu!

    Kağıtta kabin memurunun parmak izi bulundu

    17 Nisan'da İstanbul-Basel seferini yapan THY uçağının tuvaletinde "Kargoda bomba var" yazılı bir dosya kağıdı bulundu. Bunun üzerine THY'nin Serik adlı uçağı Bulgaristan hava sahası üzerinden Atatürk Havalimanı'na geri döndü. Ancak bu kez kağıt üzerinde parmak izine rastlandı. Bu olaydan yola çıkılarak iki ay önce gözaltına alınan kabin memuru ile ilgili olarak THY yetkilileri olayın adliyeye intikal ettiğini, şahsın iş akdine son verildiğini belirterek başka bir açıklama yapmadı. Atatürk Havalimanı Koruma Şubesi yetkilileri ise olayın Terörle Mücadele Şubesi tarafından takip edildiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zararı maddi ve manevi

    THY yetkilileri bu tür ihbarların son yıllarda yükselişte olan şirketin marka değerine zarar verdirmek amacıyla yapıldığını tahmin ettiklerini söyledi. Havacılık kurallarına göre uçaklarda bulunan bu tür ihbar notlarında eğer olay havada gerçekleşirse uçak geri dönmek zorunda. Pilot bu durumda, uluslararası havacılık kuralları gereği "madde prosedürü" uyguluyor. Pilot gizli bir kod ile en yakın uçuş kulesi ile temasa geçiyor, daha sonra da uçak en yakın meydana iniyor, yolcu ve valizler detaylı şekilde aranıyor. Prosedüre göre asılsız ihbarlarda, uçak en az varacağı istasyona ulaşacağı saat kadar süre yerde bekler, gerekirse uçak değiştirilir ve yolcular tekrar götürülür. Uzun menzilli uçuşlarda ise uçak bomba ihbarı nedeniyle yere indirilirse yolcuları mağdur edecek bir başka olayla daha karşılaşmamak için uçuş ekibinin mesai saati dolacağından uçuş iptal edilebilir ve yolcular otele yerleştirilir. Şirket yetkilileri bu yüzden asılsız bomba ihbarlarının yolcu mağduriyetinin yanı sıra 50 bin ile 100 bin Euro'ya kadar uçak başı maliyet getireceğini belirtiler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow