hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak’ta büyük terör harekâtı mı olacak?

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadeleye yönelik çok önemli bir açıklama yaptı. Irak'taki terörü bu yaz bitireceğiz mesajı verdi. Peki nasıl? Türkiye bölgede ne yapacak? Kimlere karşı operasyon olacak? Türkiye kimlerle iş birliği yapacak? Irak’taki terörün bitmesi neden şimdi daha önemli hale geldi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çemberi tamamlamak üzereyiz” diyerek bu defa Irak’a operasyon sinyali verdi. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'da ABD’de bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

    NE OLACAK?

    PKK, yurt içinden temizlendi. Sıra kandil başta olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki terör yuvalarını temizlemeye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu yaz ırak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız” diyerek yeni dönemin sinyalini verdi.

    İddiaya göre, bölgede büyük harekâttan önce üs bölgeleri tahkim edilecek. Çelik konstrüksiyonlu üsler ve gözetleme kuleleri inşasına başlanacak. Üs bölgeleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için yol, köprü yapılacak. İletişim ağları ve enerji hatları kurulacak.

    Irak’ın kuzeyinde Suriye’deki M4 karayolu gibi nüfuz alanını belirleyen güvenli bir hat oluşturulacak. Yani Türkiye’nin Suriye’de olduğu gibi terör koridorunun diğer adımı ırak olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak’ta güvenli bölgeler kurulurken, PKK’nın dağlık bölgeden düz araziye inmesi hedefleniyor. Böylece PKK köşeye sıkıştırılacak. Terör örgütünün etkin olduğu bölgelerdeki yerleşim yerleriyle bağlantısı kesilecek ve o bölgeler kontrol altına alınacak.

    IRAK'TAKİ KRİTİK BÖLGELER

    Gara, terör örgütünün idari bölümü konumunda. Sert kayalık, mağaralarla dolu bir bölge. Uzmanlar ise ‘burası mutlaka kontrol altına alınmalı’ diyor.

    Kandil, Süleymaniye, Mahmur ve Sincar… Irak ordusu ile birlikte operasyon gündemde. MİT eş zamanlı olarak elebaşlarına nokta operasyonlar düzenleyecek. Böylelikle terör örgütünün Irak’taki kontrolü zayıflatılacak ve yok edilecek.

    ASIL SORU: NEDEN ŞİMDİ?

    Irak'la Kalkınma Yolu Projesi artık günden güne somut hale gelmiş durumda. Aslında petrol zengin ülke olan Irak’ın gayri safi milli hasılası 200 milyar dolar civarında. Bu proje eğer hayata geçerse 600 milyar dolarlık bir kazançtan bahsediliyor. Yani Irak’ın talihi değişebilir. Irak'taki tüm etnik yapılar bunu biliyor ve teröre ‘PKK terörünün artık Irak’ta yeri yok’ mesaj veriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow