hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsveç NATO’nun 32. üyesi oluyor!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından NATO’ya katılmak için başvuran İsveç, katılım yolundaki son engeli de aştı. Macaristan Parlamentosu 18 aydır devam eden tartışmalı bir sürecin ardından, İsveç'in NATO’ya katılım protokollerini ezici bir çoğunlukla onayladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macaristan onayladı, İsveç NATO’nun 32’inci üyesi oluyor.

    Macaristan Parlamentosu’ndaki 199 milletvekilinden 194’ü oylamaya katıldı. Bunlardan yalnızca 6’sı İsveç’in üyeliğini reddetti, 188 milletvekili onaylanması yönünde oy kullandı.

    Müzakerelerin ardından son engeli aşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, X hesabından “Bugün tarihi bir gün. İsveç, Avrupa-Atlantik güvenliğine ilişkin sorumluluğunu üstlenmeye hazır” mesajını paylaştı.

    Kristersson, “İsveç artık 200 yıllık tarafsızlık ve bağlantısızlık dönemini arkamızda bırakıyor. Bu büyük bir adım. Bunu ciddiye almalıyız. Ama aynı zamanda attığımız çok doğal bir adımdır. NATO üyeliği, artık barış ve özgürlük için birlikte çalışan çok sayıda demokrasiye katıldığımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'de "Macaristan Parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylama yönündeki oylamasını memnuniyetle karşılıyorum. Artık tüm müttefikler onayladığına göre İsveç 32. NATO müttefiki olacak. İsveç'in üyeliği hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kılacak” dedi.

    Macaristan’dan gelen son kararla, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden hemen sonra NATO’ya katılım başvurusu yapan ve 200 yıllık tarafsızlık statüsüne son veren İsveç’in NATO’ya girişiyle ilgili son onay aşaması da tamamlandı.

    İsveç, katılım belgesini Kuzey Atlantik Antlaşması'nın emanetçisi olan ABD hükümetine sunduktan sonra ittifaka resmen katılacak.

    Bu aşamadan sonra, Finlandiya gibi İsveç’te ittifakın kuruluş anlaşmasında yer alan ve bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını belirten 5. maddesi kapsamında sağlanan korumadan yararlanabilecek.

    Uzmanlar, jeopolitik açıdan İsveç’in katılımının önemli bir anlam ifade ettiğini belirterek, iki Baltık ülkesi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin, aynı zamanda Baltık Denizi'nin artık ittifak üyesi ülkeler tarafından çevrelendiği anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Baltık Denizi’nin artık NATO gölüne dönüştüğünü belirtiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow