hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu CNN TÜRK'te: Ukrayna'daki savaşta son durum ne?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Rusya-Ukrayna savaşında son durum ne? Rusya geri mi çekiliyor? Diplomasi trafiği ne mesaj veriyor? Türkiye arabuluculuğunda yeni bir barış görüşmesi için uygun zemin var mı? Ayrıca Türkiye ve Rusya ilişkilerinde son durum ne? Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er’in sorularını yanıtladı. O röportajı Kameraman Yasin Kamaloğlu görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov şu ifadeleri kullandı;

    SAVAŞTA SON DURUM

    Rusya-Ukrayna arasındaki durumun bizim anladığımız gibi bir savaş değil, özel askeri harekât olduğunu belirtmek istiyorum. Askeri birliklerimiz tutumlarını iyi bir şekilde sağlıyorlar. Bazı önemli istikametlerde ileriye doğru gidiyorlar.

    Birkaç gün önce Donetsk bölgesinde bulunan ve stratejik açıdan da önemli olan Avdiyivka şehri kurtarıldı.

    Daha önce defalarca kez devlet başkanımızın ve yetkililerin söylediği gibi, 2022 yılının mart ayının sonunda İstanbul’da önemli görüşmeler yapıldı. İkili görüşmeler ve Ukrayna görüşmeleri. Görüşmelerin neticesinde önemli sonuçlar elde edildi. İki tarafça ön anlaşma paraf edildi. Bunun neticesinde Rusya, iyi niyet göstergesi olarak kendi birliklerini Kiev bölgesinden geri çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat Kiev’e döndükten sonra özelikle batı devletlerinin baskısıyla, gerek ozamanki İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı gösterebiliriz.  Ukrayna, onların baskıyla bu anlaşmaları yerine getirmekten vazgeçti. Tamamen silahlı çatışma yolunu seçmiştir.

    Zelenski tarafından bir yasa çıkarıldı. Rusya ile her türlü görüşmelerin yapılmasını yasaklıyor. Bu karar yürürlükteyken böyle bir şeyden bahsetmek söz konusu değil.

    RUSYA-UKRAYNA ARASINDA ARABULUCU GÖREVİ ÜSTLENEN TÜRKİYE’Yİ NASIL BİLİNİYOR?

    Türkiye’nin bu konuda gayret gösterdiğini biliyoruz. Daha önce de bahsettiğim, 2022 yılındaki görüşmeler bu şekilde mümkün oldu. Gelecekte bunun ile ilgili müsait bir ortam çıkarsa, Türkiye’nin tutumu değerlendirilebilir.

    RUS MUHALİF LİDER NAVALNİ NEDEN ÖLDÜ?

    Bahsedilen olay 16 Şubat günü gerçekleştirildi. Bunun neticesinde uygulamalar gereği soruşturma komitesi tarafından ön soruşturma şeklinde ilgili prosedürlere başvuruldu. Ölüm nedenlerini belirlemek için tıp uzmanları da çalışıyor. İlk dakikadan itibaren Rusya’ya karşı ithamlarda bulunmaya başlayan batı ülkelerin yöneticilerinin tutumu Rusya’yı suçlamak için başka bir örnek.

    RUSYA’NIN TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN TERÖR OPERASYONLARINA BAKIŞI NE?

    Suriye ile ilgili olarak çeşitli formatlarda iki ülke arasında temaslar devam ediyor. Hem ikili yüzeyde hem çok taraflı yüzeyde devam ediyor. Astana sürecinden kastediyorum. Çok önemli bir formattır ve güncelliğini koruyor.  O format çerçevesinde ilgili ülkeler, ülkelerimiz Suriye’deki durumun normalleştirmesini sağlayacak ve terör tehdidini ortadan kaldırabilecek yöntemler üzerinde çalışıyor. Önemli detay ise Suriye devleti temsilcileri ile görüşmeler yapılması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PUTİN TÜRKİYE'YE NE ZAMAN GELECEK?

    Her iki taraf için uygun bir zaman ayarlanması bekleniyor. Önümüzdeki süreçte Rusya ve Türkiye’de seçimler söz konusu. Bu duruma göre bir planlama yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow