hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terör saldırısında istihbarat polemiği

    Rusya'daki terör saldırısı sonrası tartışma büyük. Terör saldırısı öncesi ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarını uyardığı ortaya çıktı. Rusya, ABD’nin 7 Mart’taki “Moskova’da terör saldırısı olacağı” bilgisini nereden edindiğini araştırıyor. ABD ise "Rusya'yı suçluyor, biz sizi uyarmıştık" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'daki terör katliamında masum sivillerin ölümü sonrası, gündeme gelen bir diğer konu ise, Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırı öncesi yaptığı uyarı oldu.

    Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi ve teröristlerin bazıları Ukrayna sınırında yakalandı. Terör saldırısı öncesi ABD’nin Moskova’daki vatandaşlarını uyardığı da ortaya çıktı. 7 Mart tarihli uyarı yazısında Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarını ‘Moskova’da bir terör saldırısı olabilir’ diye uyarıyor.

    Rusya'daki tartışma, ABD’nin bunu nasıl bilebileceği yönünde. ABD ise, kendi vatandaşlarına yaptığı kamuoyu uyarısının yanı sıra, Rus hükümetiyle de doğrudan iletişim kurduğunu açıkladı.

    Bunun ardından ise, "Rusya, ABD tarafından verilen bu uyarıyı dikkate almadı mı?" soruları gündem oluşturdu. Yapılan uyarı alışılmadık derecede spesifikti.

    Raporda; ‘aşırılıkçıların Moskova’daki büyük toplantıları hedef alma yönünde yakın planları" olduğu yönündeki ihtimal ve özellikle konserlerden bahsedildiği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu bilgilere rağmen, Rusya'nın olası bir saldırı için bir önlem almadığı iddia edildi. Bu saldırının ardından konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Putin'e tepki göstererek "Putin, Rus vatandaşlarıyla ilgilenmek ve onlara hitap etmek yerine bütün gün sessiz kaldı. Bunu Ukrayna’ya nasıl bağlayacağını düşündü. Her şey tamamen öngörülebilir” sözlerini kullandı.

    Ruslar ise saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlense de ABD ve Ukrayna’yı işaret etti.

    Olayın ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalıştığını söyleyerek ‘emri kim verdiyse cezalandırılacak’ dedi.

    Rusya'nın iddialarının ardından, ABD’nin Moskova’daki vatandaşlarını uyarmak için yayınladığı uyarısının istihbarata dayalı bir bilgi mi yoksa tehdit mi olduğunu merak ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow